Vi04162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Interviu: Păşiţi în lumea florilor alături de horticultorul Ferencz Levente

IncreaseNe aflăm la început de primăvară. Soarele ne surâde şi se pare că în orice parte întoarcem capul, vedem doar flori. Şi e normal, deoarece oricine ştie că suntem în perioada în care nimic nu poate aduce un zâmbet pe buzele unei doamne mai uşor decât o floare. Dar ce se ascunde în spatele acestor delicate plante? Câtă muncă, câtă dedicaţie, câtă sudoare, ne poate spune doar un horticultor, care se îngrijeşte zi de zi ca florile care ajung în braţele doamnelor sau pe mesele restaurantelor să fie perfecte.

Ferencz Levente şi-a început afacerea în 2004, când a ridicat prima seră în localitatea Viişoara, judeţul Cluj. De atunci s-a dezvoltat şi a crescut, iar afacerea numită Ferencz Levente Intreprindere Individuală este cunoscută atât în rândul furnizorilor cât şi al comercianţilor, dar şi în domeniul hotelier şi al restaurantelor.

1. Trebuie sa ai mult curaj şi putere de muncă pentru a deschide o asemenea afacere. De ce aţi ales horticultura şi cum aţi decis să construiţi aceste sere?

Deşi sunt născut la oraş, de fapt nu m-am rupt niciodată de sat. Bunicii mei trăiau la ţară şi fiecare vacanţă de vară o petreceam la ei,Increase însoţindu-i la câmp, ajutându-i, pe măsura puterilor mele, la muncile agricole. Când familia mea s-a întors în satul natal şi ne-am reapucat de agricultură, bineînţeles că am devenit şi mai implicat în toate acestea, mai ales ca aveam deja 10 ani şi eram "mare". Am învăţat foarte multe de la oamenii care trăiau de pe urmele roadelor muncii mâinilor lor. Când a venit vremea să aleg o facultate, a fost foarte simplu: Horticultura. Visam să ajung un mare legumicultor într-o zi. De altfel, legumicultura este în continuare o pasiune de-a mea, iar afacerea noastră nu se rezumă doar la flori, cultivăm şi cartofi, şi legume. Serele au luat naştere tot din pasiunea mea pentru legumicultură, vroiam să avem legume timpurii şi pentru asta aveam nevoie de un spaţiu protejat pentru răsaduri.

2. Când şi unde aţi deschis serele şi cum a decurs munca la început?

Prima seră am construit-o în 2004 în grădina părinţilor mei din Viişoara, aceeaşi grădină unde am serele şi astăzi. Aceasta era destinată răsadurilor, dar mai apoi am cultivat şi castraveţi în ea. După care a urmat altă sera, şi încă una, iar din 2006 am început să cultivam şi flori. Ca orice început, a fost greu, serele aveau un schelet de lemn imaginat şi construit de noi, mesele le-am făcut tot noi... instalaţia de udat, cea de încălzire, ventilaţia, uşile, nimic nu e simplu de realizat când eşti la început.... am învăţat din propriile greşeli şi încet-încet, ne-am dezvoltat.

3. Puteţi să ne spuneţi câte specii de plante creşteţi? Câteva exemple.

Depinde de sezon. Cele mai multe specii le avem, firesc, primăvara-vara. Printre acestea se numără clasicele muşcate tradiţionale, semicurgătoare şi curgătIncreaseoare, petuniile curgătoare şi verbinele. Mai avem şi flori care se plantează în rondouri, de exemplu crăiţe, pufuleţi, salvia, petunii, floare de piatră. În fiecare an încercăm să venim cu ceva nou, fie că este vorba de combinaţii inedite de culori sau de specii noi, însă spaţiul şi timpul sunt factori limitativi. Toamna avem crizanteme în ghiveci.

4. Ce plante sau flori mai deosebite creşteţi în sere şi ce presupune îngrijirea lor?

Poate suna banal, dar fiecare specie e deosebită, şi are nevoile ei specifice. Unele au nevoie de apă zilnic, pentru altele e suficient să fie udate o dată la trei-patru zile. La fel şi cu lumina, sau cu temperatura. Nu toate au nevoie de îngrăşământ la fel, unele pot fi plantate în turbă amestecată cu pământ de grădină, altele doar în turbă. Şi aşa mai departe. Trebuie să ajungi să cunoşti fiecare specie pe care o cultivi, chiar şi fiecare soi, pentru că şi soiurile diferă între ele, ca să îi poţi oferi condiţiile optime şi să obţii o plantă frumoasă. Iar când în aceeaşi seră ai plante cu necesităţi diferite, e o adevarată provocare să găseşti o soluţie care să fie bună pentru fiecare.

5. Ca şi producători, aveţi colaboratori şi vă ocupaţi cu distribuirea şi comercializarea florilor? Cine sunt colaboratorii dumneavoastră?

O categorie de colaboratori, dacă putem spune aşa, o reprezintă furnizorii, cei de la care luăm materialul - răsadurIncreaseile, turba, ghivecele, îngrăşământul etc. Cea de-a doua categorie o reprezintă evident, clienţii. La noi vin şi oameni care vor să ducă o floare drept cadou sau vor să işi decoreze balconul sau grădina, dar şi proprietari de florării, de restaurante sau hoteluri. În sezon, vindem şi în piaţă, şi avem clienţi care ne cunosc şi ne caută în fiecare an.

6. Cum vă ocupaţi de promovarea acestei afaceri?

În acest domeniu funcţioneaza foarte bine principiul "telefonului fără fir": dacă ai marfă de calitate la un preţ bun, clienţii te caută. Dacă au fost mulţumiţi, vor reveni. Bineînţeles că o oarecare promovare este necesară, avem un banner la strada principală şi din când în când tipărim pliante pe care le oferim clienţilor, mai mult ca o carte de vizită. Plănuim să ne facem şi un site web cât de curând.

7. Trebuie să fie plăcut să te afli mereu înconjurat de flori. Cum decurge o zi din viaţa unei persoane care lucrează cu plantele?

Foarte multi clienţi îmi spun că o meserie mai frumoasă nici nu şi-ar putea închipui, să stai tot timpul între flori frumos colorate şi parfumate. E adevarat, dar la fel de adevarat este şi că aceasta este o muncă foarte solicitantă din punct de vedere fizic. Timp de 6-7 luni pe an, ziua floricultorului începe la Increase5:30 - 6:00 dimineaţa şi se termină pe la 20:00 - 21:00. Ba mai mult, în plin sezon, timp de vreo doua luni, lucrezi şi câte 17 - 18 ore pe zi. Nu prea ai timp să te plictiseşti, întotdeauna este ceva de făcut, de plantat, de udat, de aranjat... Însă satisfacţia pe care o ai cand îţi vezi rezultatul muncii, acele flori bogate, frumoase, colorate, te face sa mergi seara la culcare extenuat, dar mulţumit.

8. Care sunt secretele succesului unei afaceri în acest domeniu?

În primul şi în primul rând trebuie să fii dispus să munceşti foarte mult. Şi bineînţeles, să ţii pasul cu vremurile, şi cu dorinţele clienţilor. Piaţa este foarte diferită de la un an la altul, de la un sezon la altul şi succes are cel care poate sa prevadă ce vor dori clienţii în sezonul următor, şi reuşeşte să ofere cel mai bun raport preţ - calitate. Oricum, sunt convins că există încă foarte multe secrete pe care trebuie să le descopăr.

9. Prin ce metode aţi reuşit să dezvoltaţi şi să creşteţi afacerea?

Pot spune că am avut şi noroc, şi foarte mult ajutor de la familie, dar în principal cred că am reuşit să ne dezvoltăm peIncreasentru că am strâns din dinţi şi am mers mai departe chiar şi atunci când a fost greu. În primii ani nu câştigam foarte mult, şi aproape toate veniturile le reinvesteam. De altfel, investiţiile sunt prioritare şi acum - mai întâi cumpărăm ce trebuie, şi apoi, dacă mai rămâne ceva, ne şi distrăm. În fiecare an facem câte un pas, mai mic sau mai mare, înainte - anul trecut am investit de exemplu într-un generator, pentru a feri plantele de îngheţ în cazul în care iarna se ia curentul, şi alegerea s-a dovedit a fi una inspirată, deoarece iarna aceasta ne-am folosit de el. Eu sunt de principiul că trebuie să investeşti banii în ceva ce aduce bani. În general, îmi propun ca producţia să crească de la an la an, şi până acum, cu mici excepţii, am reuşit să realizez acest lucru.

10. Care sunt provocările meseriei?

Cea mai mare provocare consider că o reprezintă elementul uman, adică în cazul nostru, clientul. După o vreme, înveţi că o floare, dacă o plantezi la timpul potrivit şi îi oferi tot ce are nevoie, se transformă în produs finit, cu o mărime şi culoare cunoscută, după n săptămâni. Însă nu ştii niciodată dinainte ce doreşte clientul care intră pe uşa. Oamenii sunt de multe feluri, la fel şi gusturile lor, şi fiecăruia dintre ei trebuie să îi poţi oferi ceva care să fie pe placul lui, astfel încât să plece mulţumit şi cu proxima ocazie, să revină la tine. Bineînţeles că nu reuşeşti de fiecare data. La fel, echilibrul dintre producţie şi comercializare nu este înIncreasetotdeauna uşor de atins. Cum nici echilibrul dintre muncă şi timpul petrecut cu familia sau prietenii.

11. Care sunt satisfacţiile sau avantajele pe care le are o persoană care lucrează în domeniul acesta?

Am mai menţionat satisfacţia pe care o ai când vezi floarea frumoasă, mare, bogată, şi ştii că a ajuns aşa din plăntuţa mică şi firavă sau sămânţa minusculă care era la început, datorită muncii şi atenţiei tale. La fel, când vezi că un client mulţumit revine de la an la an, sau cand îţi laudă marfa, e un sentiment plăcut, de mândrie paternă aproape :) Un alt avantaj îl constituie faptul că faci multă mişcare, nu prea mai ai nevoie să mergi la sala de forţă - oricum probabil că nu ai avea timp :)

12.  Care sunt dezavantajele?

Oare am mai spus că floricultura presupune multă munca? Deşi eşti propriul tău şef, se întâmplă ca timp de mai multe săptămâni să nu ai nici măcar o zi liberă - nu le poţi explica florilor că azi e duminică şi nu le uzi. La fel şi cu Crăciunul sau cu Paştile. Vara e foarte cald în seră, pot fi şi 50 de grade, şi nu lucrezi doar în seră, sunt foarte multe de făcut şi afară - iarna e frig, toamna şi primăvara e umezeala... a, şi tot timpul se strică câte ceva şi trebuie reparat, ba un robinet, ba un suport, ba un furtun... cum am spus, nu te plictiseşti niciodată.Increase

13. Tocmai a trecut luna fabruarie (luna iubirii), iar florile au fost probabil la mare căutare. Cum a decurs afacerea în această perioada şi cum merg vânzările la început de primăvară

Noi cultivam flori de grădină, pentru noi sezonul nu a început încă. Plănuim să completam varietatea de flori şi cu unele potrivite pentru sărbătorile îndragostiţilor, respectiv 1 şi 8 martie, dar asta va fi posibil doar după ce vom realiza nişte lucrări de modernizare ale serelor.

14. Puteţi spune că în cursul anului sunt perioade diferite în ceea ce priveşte cererea. Care sunt cele mai profitabile sezoane şi de ce?

Practic, pentru noi, cu speciile pe care le cultivam, există două sezoane: primăvara-vara şi toamna. Primul sezon este cel mai lung, durata variază în funcţie de cât de repede vine primăvara, când sunt Floriile etc., dar în general ţine cam două luni. În această perioadă se caută mai întâi florile pentru jardiniere şi cele în ghivece suspendate, iar mai apoi florile pentru borduri şi rondouri. Cea de-a doua perioadă este mult maiIncrease scurtă, durează în jur de două săptămâni, de la mijlocul lui octombrie până de Luminaţie, când se vând crizantemele. Din păcate, la noi puţini consideră crizantemele flori decorative cu care îşi pot înfrumuseţa grădinile sau balcoanele încă din septembrie, s-a împământenit obiceiul de a duce crizanteme doar la cimitir.

15. Ce planuri de viitor aveţi, în ceea ce priveşte afacerea şi florile?

Să creştem, bineînţeles, şi să ne modernizăm. Şi asta nu doar în ceea ce priveşte florile, ci şi în celelalte ramuri de producţie de care ne ocupăm. Să învăţăm, să ne dezvoltăm, să devenim mai buni cu fiecare an şi să continuăm să facem ceea ce facem cu plăcere şi dedicaţie.

Stiri mai vechi: