Vi04162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Alexandru Tulai: Ce trebuie să ştii despre Cluj IT Cluster şi Cluj Innovation City?

IncreaseCluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Iniţiatorii spun despre Cluj IT Cluster că este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional IT inovator.

Mai multe aflăm de la Preşedintele Consiliului Director Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai.

1. De ce s-a înfiinţat acest Cluster tocmai la Cluj?

Acest Cluster de nivel naţional s-a înfiinţat la Cluj datorită aportului pe care acest oraş îl aduce la dezvoltarea economică a ţării. La export Clujul e cel mai puternic centru din România. Din acest punct de vedere ne revine responsabilitatea de a cântări şi de a diversifica acest centru, ca urmare a clasificării nostre ca fiind punct de interes în IT în România. Urmărim astfel diversificarea exportului de IT.

2. Ce vă propuneţi odată cu înfiinţarea Clusterului?

Este un business liniar. Pentu a face din el un business rentabil, ne-am propul să introducem generarea de produse, de servicii, ceea ce se concretizează prin poziţionarea noastră ca producător de proprietate intelectuală. Ne propunem inovarea, mai ales în domenii de aplicaţii. Şi aici, IT-ul, ca industrie, îşi propune să servească toate celelalte domenii de activitate cu instrumente care să crească productivitatea.

Avem susţinerea la nivel guvernamental, la nivel regional şi localIncrease

Diferenţierea pe pieţele internaţionale o putem obţine prin creşterea capacităţii de inovare şi prin promovarea competenţelor membrilor Clusterului sub o altă formă decât până acum. De exemplu, la un proiect de dimensiuni foarte mari, prin faptul că în interiorul Clusterului sunt firme care sar peste 500 de specialişti, s-ar putea ca altele mai mici din exterior să nu fie în stare să aplice. Dar Clusterul, printr-o aglomerare de forţe poate oricând să atace un proiect de dimensiuni mari, pentru că există competenţe.

3. Ce presupune colaboratrea cu universităţile?

Avem 3 proiecte în colaborate cu Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică: Proiect de Internship care să conducă la o analiză şi la îmbunătăţirea curriculei universitare, proiect de co-tutelă pentru masterate şi doctorate, iar cu Universitatea Tehnică am pus bazele unui masterat profesional al cărui obiectiv este reconversia profesională, pentru a rezolva problema lipsei de specialişti. Suntem şi în dezvoltarea unui proiect de practică pentru liceeni. Avem şi proiecte pentru liceeni, care se vor concretize într-o instituţie de învăţământ postliceală, cu recunoaşterea calificării de specialist în IT (programatori, testeri etc.).

4. Ce forţă de muncă vă lipseşte în momentul de faţă?

Pe anul acesta avem un deficit de aproximativ 500 de specialişti la o parte din Cluster. Comenzile externe pe partea de IT ar putea fi mai bine onorate dacă am avea acest personal. Prin poziţionarea Clusterului ca hub regional de inovare, ne aşteptăm la o dezvoltare mult mai intensă a cererii de export de business. Suntem în discuţie pentru a utiliza mecanismele guvernamentale de promovare a Clusterului.

Salariul minim pe care îl poate câştiga un angajat într-o firmă IT din Cluster este de 1500 de lei.

Increase5. Cum au reacţionat universităţile la această necesitate a pieţei de muncă? Cum doriţi să atrageţi noi firme din exterior în Cluj, atunci când universităţile nu pot produce suficientă forţă de muncă?

Problema principală în acest segment este că există o diferenţă între pregătirea din universităţi şi nevoile practice ale industriei, de aceea am negociat acele proiecte despre care v-am vorbit. Obiectivul nostru înclină mai mult spre creşterea potenţialului autohton şi mai puţin pe atragerea de companii străine. Cifra de şcolarizare în IT în UBB a crescut.

Cluj Innovation City: un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală de 300 mil. EUR, şi care va reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT.

6. Ce ne puteţi spune despre proiectul Cluj Innovation City?

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel în România, ce va fi realizat în mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean. Cluj Innovation City va fi construit după un concept verde bazat pe utilizarea de energie din surse regenerabile, respectiv materiale şi structuri ecologice.

Cluj Innovation City va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, dar şi alte companii inovatoare din alte domenii. Accentul se va pune pe crearea de centre de competenţă, respectiv suport şi consultanţă pentru start-up-uri.  De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de muncă şi, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atât la nivel regional, cât şi naţional.

7. Se leagă de proiectul din Dealul Lombului?Increase

În acest moment nu, dar s-ar putea ca la un moment dar să fie încorporat în ceea ce ne propunem noi să facem. Administraţia locală ne poate ajuta cu amplasamentul. Este fundamental să ne legăm de concepul de CITY, efectiv de cetate a inovării. Suntem o industrie destul de bine înfiptă cu picioarele în pământ şi ne-am asumat rolul de iniţiatori ai acestui proiect de construcţie a unui „City in city”, care să fie un model de dezvoltare atât urbanistică, cât şi ştiinţifică, de business, care să polarizeze energiile de pe mai multe domenii de activitate, în aşa fel încât să rezulte dezvoltarea social-economică a zonei noastre.

8. În ce stadiu e proiectul şi cine sunt investitorii?

Suntem în discuţii cu administraţia pentru identificarea terenului, unde vor trebui create utilităţi, facilităţi pentru investitori. Sperăm să fie undeva în exteriorul oraşului, dar nu departe de Cluj-Napoca. Nu poţi lua informaticienii de la oraş. În acest moment avem discuţii cu mai multe categorii de investitori, fiind un proiect de parteneriat public-privat.

 

Stiri mai vechi: