Lun04122021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

BestEngineer – companiile mari din Europa caută ingineri români

IncreaseBESTEngineer oferă o serie de posibilități de formare, învățământ postuniversitar și oportunități de carieră pentru ingineri, concentrându-se pe sectorul de resurse umane și inginerie. Scopul evenimentului din Cluj-Napoca a fost acela de a reuni companii care caută ingineri, respectiv ingineri aflați în căutarea unui loc de muncă.

Printre companiile participante la BESTEngineer Cluj s-au numărat Audi Hungaria, Signal Iduna, Lugera, Contact Singapore, BestJobs, Leoni, Emerson, NOERRr, Inginerweb.ro, Fujikura, Kilpatrick, Qual Media, Purolite, Teaching, AROBS, Kromberg & Schubert, TrustYOU, Technomat și Camera de Comerț și Industrie Cluj.

“BestEngineer este un concept care îi ajută pe ingineri să găsească noi oportunităţi de muncă, să cunoască ceea ce oferă piaţa muncii şi să vadă ce programe de dezvoltare şi formare continuă oferă fiecare. Conceptul este inspirat din dezvoltarea pieţei şi a portalurilor de joburi, care se specializează tot mai mult pe domenii. Acesta este trandul în multe tări din Europa de vest, unde asemenea portaluri există pentru ingineri de aproape 2 ani”, Dietmer C. Stiel, manager general Avanz Management Consulting

BestEngineer a fost organizat pentru prima dată în Cluj-Napoca, după ce s-a bucurat de succes în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, dar şi în alte ţări din Europa, fiind un târg internaţional, concentrat pe piaţa muncii în inginerie şi IT.Increase

Cu această ocazie a fost inaugurat un portal prin intermediul căruia inginerii români pot consulta piaţa muncii şi prin intermediul căruia companiile pot lansa anunţuri de angajare. Portalul www.inginerweb.ro a fost lansat în urmă cu două săptămâni, deja fiind disponibile aici peste 200 de joburi de la diferite companii. Portalul este împărţit pe secţiuni pentru angajaţi şi pentru angajatori.

“Baza noastră de date creşte de la o zi la alta. Numărul de vizitatori zilnici arată faptul că inginerii români sunt interesaţi de noi locuri de muncă. Pe acest portal inginerii pot găsi companii care angajează şi în acelaşi timp, companiile îşi pot găsi angajaţii pe care îi doresc putandu-i contacta”, completează Dominik Pausch, manager de marketing inginerweb.ro.

De ce aţi ales Cluj-Napoca pentru acest târg?

Noi credem că piaţa de muncă este regională, dar are întotdeauna o componentă naţională şi internaţională. În celelalte oraşe i-am întrebat pe inginerii care au vizitat târgul dacă sunt dornici să se mute în altă ţară pentru a munci în domeniu. În Iaşi, de exemplu, 72% dintre ei au răspuns că DA, ar accepta să se mute. În Bucureşti procentul nu a fost atât de ridicat. Totuşi, concluzia este că ingineria este o piaţa internaţonală. Am venit în Cluj-Napoca pentru că oraşul are un imens potenţial industrial şi IT, cu numeroase companii internaţionale care şi-au deschis reprezentanţe aici. Să nu uităm facultăţile din domeniu, spune Dietmer C. Stiel, manager general Avanz Management Consulting

IncreaseCe ştiţi despre inginerii formaţi în Cluj-Napoca?

Nu lucrăm direct cu inginerii, ci doar intermediem, însă avem parteneri în universităţi, în firme de resurse umane şi în camera de comerţ, care sunt dornici să ne ajute, pentru că ceea ce facem poate atrage în acelaşi timp mulţi alţi investitori în zonă, adaugă Dietmer C. Stiel, manager general Avanz Management Consulting

La târg au participat 21 de companii din ţară şi din străinătate, cu peste 400 de joburi disponibile pentru ingineri, experţi IT şi personal ethnic specializat.

Audi Ungaria este unul dintre partenerii târgului, care caută în momentul de faţă peste 50 de angajaţi, în special ingineri.

„Audi are planuri de extindere în China, unde vrea să deschidă o a doua fabrică, pe lângă cea existentă aici, dar şi în Mexic. Strategia internaţională a concernului Audi este aceea de a oferi oportunităţi de carieră pentru ingineri, dar şi pentru persoane din alte domenii. Ceea ce înseamnă că recrutăm din mai multe ţări, inclusiv din România. Nu am mai recrutat din România până acum, dar iată că s-a oferit oportunitatea acestei platforme. BestEngineer este un fel de partener media pentru noi, deoarece îi comunicăm faptul că recrutăm şi putem astfel să găsim foarte uşor angajaţi”, declară Takacs U. Csongor, Audi Ungaria.

Câte persoane vreţi să angajaţi din România?

Cât de multe putem. Vorbind despre Ungaria, în ultimii doi ani şi jumătate am recrutat peste 3000 de oameni. Audi Ungaria are 9000 de angajaţi. În septembrie 2010 am început această expansiune. Avem sute de joburi disponibile în toate reprezentanţele şi fabricile noastre. Avem în jur de 50-60 de posturi doar pentru ingineri.

Angajaţi şi studenţi sau absolvenţi, sau cereţi experienţă?Increase

Recrutăm de asemenea studenţi pentru internshipuri. Ne place să angajăm dintre cei pe care i-am format. Cunoaşterea limbii este importantă. În primul rând germana, pe care dacă nu o ştii trebuie să o înveţi cât timp te afli la internship. Cerem, bineînţeles, engleza, şi maghiara.

Ce fel de ingineri căutaţi?

În primul rând ingineri mecanici, apoi ingineri electricieni şi constructori. Angajăm persoane cu 3, 4 ani de experianţă în domeniu, dar oferim şi studenţilor posibilitatea de a veni la acest internship, în urma căruia pot fi angajaţi.

Realitatea românească arată faptul că cei ma mulţi dintre experţii români îşi doresc să lucreze în străinătate. Dietmer C. Stiel explică acest fenomen:

“Este o statistică foarte interesantă care arată că în România există o mulţime de facultăţi de profil, de unde ies în fiecare an numeroşi absolveţi. Mult mai mulţi decât cere piaţa de muncă din domeniu. Germania, de exemplu, are un număr mai mic de studenţi în domeniu şi o diversitate de joburi disponibile pentru ingineri, dacă nu cumva cea mai mare piaţă. Din această cauză, dar şi din cauza faptului că peste hotare câştigă poate de 10 ori mai mult decât aici, majoritatea absolvenţilor îşi doresc să părăsească România şi să lucreze în domeniu în altă ţarăconsideră Dietmer C. Stiel, manager general Avanz Management Consulting.

IncreaseÎn Germania, un inginer cu experienţă, care este angajat la o companie importantă, poate avea un salariu de început de chiar 7000 de euro. Salariul la angajare la Audi Ungaria este între 1000 şi 1500 euro.

BestEngineer a fost organizat de AVANZ Fairs&Events și susținut de Audi Ungaria, Signal Iduna, Contact Singapore & Kilpatrick International.

Prezentă pe piața românească din anul 1992, AVANZ Fairs&Events a devenit una dintre cele mai importante firme de organizări târguri și evenimente din România, bucurându-se de o reputație bună atât la nivel național, cât și internațional. AVANZ Fairs&Events păstrează și își îmbunătățește legătura cu firmele/companiile străine prin intermediul numeroaselor agenții de publicitate și organizatori de târguri și evenimente din țările străine, având o colaborare strânsă și de lungă durată cu acestea. Printre obiectivele principale ale companiei se numără satisfacerea clientilor, adaptarea la cerințele pieței, deci abordarea de noi tematici expoziționale, noi locații care să se ridice la standardele expozițiilor, atragerea de noi expozanți, dar și investitori străini în vederea creșterii economice a țării, creșterea numărului de colaborări internaționale.

 

Stiri mai vechi: