Lun04122021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Amelia Sterescu: femeia trebuie să fie cel mai bun avocat al performanţei sale

IncreaseAmalia Sterescu este femeie de afaceri cu experienţă de peste 16 ani de leadership în multinaţională. Este executiv cu experienţă în industria IT&C/outsourcing. Află de la Amalia Starescu de ce în România există mai multe femei în poziţii de conducere decât în alte ţări din Europa, şi cum putem alterna poziţia de lider, cu cea de manager şi cu viaţa de familie.

Ce ne puteţi spune despre începutul carierei dumneavoastră?


Amalia Sterescu: În anul 1997 am obţinut prima poziţie managerială într-o multinaţională canadian-americană, a cărei slogan era Viitorul sună bine. Era o romaine cu o economie de butic, în care existau fosrte puţine modele de leadership authentic. Nu aveam idee despre mentoring sau coaching. Pe acesea le-am descoperit mult mai târziu. Era un teren destul de arid ca să începi o carieră de manager, ca româncă, într-o multinaţională. Aveam însă entuziasmul tinereţii, munceam extraordinar de mult, dar cu folos. Anii au trecut, rolurile de manager s-au succedat, au devenit mai complexe, am trecut la IT&C. Am învăţat cum este să conduci şi să gestionazi echipe nu numai în România, dar şi în afara ţării, în India sau în China, am învăţat cum este să interacţionazi cu clienţi din 51 de ţări ale lumii şi cum să te adaptezi specificului lor cultural. Nu este simplu să fii lider într-o lume într-o continuă schimbare, globalizată.

Ce lecţii aţi putea să ne oferiţi în ceea ce priveşte dezvoltarea unei cariere?

Amalia Sterescu: Ce vreau să subliniez e că în 16 ani de experienţă am avut propriile experienţe, succese şi dezamăgiri. Prima lecţie importantă este că nu există barieră mai mare în cariera voastră şi în dezvoltarea voastră profesională decât voi înşivă. De multe ori noi ne creem bariere pe care ne este foarte greu să le vedem. E bine să ştim cum să le depăşim. E vorba despre coaching şi mentoring – o întreagă mişcare pe piaţa românească. De mentoring ai nevoie oricând în dezvoltarea ta profesională, fie că eşti la început într-o corporaţie sau în antreprenoriat, fie că vrei să treci la nivelul următor.

Ce este un lider? Dar un manager?

Amalia Sterescu: Un lider are în faţă o viziune şi în spate o echipă. Altfel nu putem vorbi de leadership. Dar din experianţa mea pot spune că cele două roluri de întrepătrund, sau alternează. În situaţii în care ni se cere eficientizare, să lucrăm mai mult cu mai puţin, am văzut lideri care fac activităţi manageriale. Este imposibil să nu le alternezi. Există şi noi tranduri cum ar fi cel care spune că structura la nivelul corporaţiilor, cel puţin în top, este posibil să se schimbe într-o combinaţie între CEO şi COO, care reuneşte atât competenţe de management cât şi de leadership. Deoarece s-a observat în practică că sunt lideri cărora le este dificil să facă management atunci când situaţia o cere, sau invers. Astfel se va ajunge la un ultim stadiu de evoluţie al unui executiv, care va deţine ambele abilităţi.

Cum poate o femeie lider să împartă profesia cu familia?

Amalia Sterescu: Vine o vreme în viaţa unei femei lider cand apare familia, apar copiii şi evident, apar frământări. Personal am trecut prin astfel de frământări, având trei copii. Au fost urcuşuri şi coborâşuri. Perioade de genul: eşti între două avioane dinspre Coreea spre China, iar copilul tău spune pentru prima dată mama şi nu eşti acolo. Sau momente în cae stai acasă cu copilul tău bolnav şi lipseşti de la o întâlnire în care se poate decide viitorul tău profesional. Este important, indiferent de ce alegem, să nu uităm de lucrurile care ne fac împliniţi, de visele noastre. O carieră se poate începe şi după ce aţi întemeiat o familie. Însă o familie e greu de întemeiat odată ce au recut anii peste noi. Trebuie găsit un echilibru.

Un lider trebuie să fie şi un bun profesor?

Amalia Sterescu: După de dobândeşti experienţă în management şi în leadership e important să ştii să dai înapoi tinerilor în general, care sunt la începutul vieţii lor profesionale, pentru că ei vor clădi România de mâine, România în care vor trăi şi copiii noştrii. Implicaţi-vă în proiecte educative sau de voluntariat care au menirea să susţină ascensiunea profesională a femeilor şi nu în ultimul rând implicaţi bărbaţii, care au posibilitatea să vă susţină. Cele mai multe piedici în dezvoltarea mea profesională nu au venit de la bărbaţi, ci tot de la femei. E foarte important să ştiţi când şi cui să cereţi ajutor.

Se poate decide o femeie între carieră şi familie?

Amalia Sterescu: Pentru mine problema se pune manager vs lider vs mamă şi soţie. Viaţa e un carusel. Ne începem viaţa profesională, muncim, ajungem acolo unde vrem, apoi intrăm în pauza maternităţii, ne decidem să facem un copil. Lucrurile în carieră aplanează, poate pierdem clienţi, poate pierdem influenţă, poate pierdem parteneriate în acel interval. Apoi revenim în viaţa profesională cu şi ai multe eforturi, cu şi mai multă muncă, pentru că trebuie să redobândim ceea ce am pierdut în acel interval, să dovedim că suntem acele femei la superlativ. Şi cercul se reia dacă vine şi următorul copil, iar la un moment dat poate oboseşti şi îţi pui întrebarea: oare ce mai înseamnă succesul pentru mine-o femeie de carieră, o mamă aşa cum mi-am imaginat pentru copilul meu, ce îmi va guverna viaţa de aici înainte? E foarte important să ne punem aceste întrebări. Lider înseamnă viziune. Manager înseamnă să execuţi acea viziune. Lider înseamnă să motivezi şi şă recunoşti eforturile echipei tale. Manager înseamnă poate să aştepţi să fii recunoscut pentru eforturile tale. Lider înseamnă să facilitezi decizii. Manager înseamnă să iei decizii. Lider înseamnă să inspiri, manager să aştepţi să fii inspirit. Dar în ceea ce priveşte femeia şi activitarea sa de leadership, oricât de intensă ar fi, acasă tot managemet facem.

Care sunt trandurile în ceea ce priveşte susţinerea femeilor în carieră?

Amalia Sterescu: Statistic vorbind, există chiar o directivă la nivelul Uniunii Europene, care cere companiilor să aibă grijă de ascensiunea femeilor în poziţiile de conducere în cadrul companiilor respective. Din acest punct de vedere sunt foarte mulţi CEO bărbaţi cărora li s-au impus obiective individuale de performanţă care să includă ascensiunea femeilor în posturi de conducere. Din punctul de vedere al ratei de penerare a femeilor în funcţii de conducere, nu neapărat în boarduri, în România suntem undeva la 30%. Este un procent bun, dacă ne uităm la ţările nordice, sau chiar la unele din centrul Europei. Sunt ţări în care după ce fac copii, femeile renunţă la viaţa profesională. În România, sau în fostul bloc comunist, unde femeia a fost împinsă să ia tot felul de roluri (femeia şef de şantier, vatman etc.) s-au mai schimbat nişte mentalităţi din acest punct de vedere. Acolo unde există femei în boardurile de conducere, performanţa financiară a acelor companii este mult mai bună. Femeia trebuie să fie însă cel mai bun avocat al performanţei sale şi trebuie să acţioneze, să ţintească întotdeauna sus să înveţe tot timpul ceva nou despre profesie sau companie.

Amala Sterescu este genul de persoană care ştie să aprecieze oamenii cu iniţiativă. De aceea îşi aduce aminte şi are ca exemplu femei din România care de-a lungul timpului s-au impus ca leaderi înaintea timpului lor, femei pionieri precum Ana Aslan, Eliza Zamfirescu, Maria Teohari, Martha Bibescu, Sofia Ioanescu şi altele.

Stiri mai vechi: