Ma04202021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Din culisele Jameson Whiskey. Cum se obţine cea mai fină băutură irlandeză

IncreaseJameson Whiskey aduce iubitorilor gustului rafinat, un nou sortiment al celebrei băuturi irlandeze. Produsul va fi disponibil pe piaţa românească în câteva săptămâni, iar preţul nu va fi cu mult diferit de cel al sortimentelor deja existente la noi.

După lansările din Bucureşti, Constanţa şi Sibiu, a venit rândul clujenilor să deguste noul whiskey irlandez, prezentat  în etichetă neagră. Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru mai puţin obişnuit, invitaţii fiind poftiţi la un cocktail in celebrul Jameson Bus, un autobuz care îmbină atmosfera unui bar de lux, cu cea a unui club select.

Cel mai mare concurent al nostru sunt băuturile locale

Aici au putut afla povestea lui John Jameson, scoţianul care s-a stabilit în Dublin, cu ambiţia de a produce cel mai bun whiskey existent pe piaţa de profil. A fost condus de motto-ul „Sine metu” (fără teamă) care a devenit şi emblema familiei Jameson.  Astfel,  a  găsit şi secretul reţetei, care constră în tripla distilare.

„John Jameson a fost un om serios, dar nu a vrut ca whiskey-ul său să fie luat în serios. Prin urmare nu vroia să fie vândut doar la casele regale, să devină un produs de nişă, ci vroia o calitate superioară, dar accesibilă tuturor. De aceea l-a împărţit chiar şi cu muncitorii săi, cărora le-a dăruit un loc de cinste pe eticheta brand-ului”, spune Mihai Luca, Bar Expert Pernod Ricard.Increase

Cum se obţine Jameson Whiskey?

"Cele mai importante ingrediente pentru prepararea whiskey-ului sunt apa şi cerealele, în cazul nostru, orzul. Jameson foloseşte orz încolţit şi neîncolţit. Acestea două se macină, apoi se adaugă apă şi drojdia de bere şi se pun la fermentat. Acest conţinut e numit borhot. În urma fermentării vom avea un conţinut cu o alcoolemie de 10%. Mai departe merge la distilat.  Jameson Whiskey se distilează de 3 ori, pentru purificare, obţinându-se un lichid cu o alcoolemie între 60 şi 70%. Acest lichid se pune la învechit, sau la maturat în butoaie de stajar, timp de trei ani. Acestea sunt condiţiile pentru un irish whiskey", explică Mihai Luca, Bar Expert Pernod Ricard.

Ce este Angel Share?

„Atunci când pui un whiskey la învechit în butoaie, din cauza alcoolemiei foarte mari, începe să se evapore. Dacă sta 20 de ani la învechit, poate să se piardă şi 20% din volum, dar alcoolemia rămâne aceeaşi. Acesta este Angel Share. Cât stă la învechit îşi trage arome, gust din butoi. După 3 ani e scos de la învechit, e diluat cu apă pînă la 40%, se îmbuteliază şi se comercializează”, completează  Mihai Luca, Bar Expert Pernod Ricard.

În România, gama de sortimente Jameson Whiskey cuprinde: Jameson Irish Whiskey și cel de 12 ani.

IncreaseNoul produs de pe piaţa românească se numeşte Jameson Select Reserve. Jameson Select Reserve se remarcă printr-o culoare intensă, un gust bogat și rafinat, cu note de fructe exotice (nectarine, caise și papaya). Sortimentul are o dulceață aparte datorită cerealelor din compoziție, o notă finală ușor condimentată și afumată, împrumutată de la butoaiele în care este  maturat. E produs printr-o distilare continuă şi puse în acesleaşi butoaie de bourbon, dar arse încă o dată, de unde gustul uşor afumat.

“Acest whiskey e monitorizat permanent de master distiller-ul nostru, iar în momentul în care ştie că a ajuns la gustul şi aroma ideale este îmbuteliat şi comercializat. Putem spune astfel că este hand picked, cu toate acestea, nu există diferenţă între sticle din loturi diferite,” mai spune Mihai Luca, Bar Expert Pernod Ricard.

Noul sortiment de whiskey Jameson va fi disponibil în magazinele din România în maxim 5 săptămâni, la preţul de 107,5 lei fără tva.
În alte state produsul există chiar şi de 6 ani.

IstoricIncrease
Jameson este produs într-o distilerie unică pentru a se asigura controlul absolut al calităţii procesului de producţie, de la etapa sortării cerealelor  până la cea a îmbutelierii. Arta fabricării Jameson înseamnă în primul rând a obţine echilibrul perfect, alegând cantitatea şi mixul potrivit al sortimentelor de orz, pentru a obţine notele naturale ce definesc gustul unic al produsului.

Jameson este whiskey-ul Irlandez numărul unu în lume, ce se bucură de aprecierea consumatorilor încă din 1780. Tripla distilare îi confera unicitatea faţă de whisky-ul american şi cel scoţian.

Cel mai scump produs Jameson ajunge şi la 5200 de euro.