Ma04202021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Liberty Technology Park inaugurat în Cluj-Napoca, în cadrul dezbaterilor ITC in the Park

IMG 6607Parcul tehnologic de la Cluj este o investiție de 25 de milioane de euro a Fribourg Development, controlată de omul de afaceri Ion Sturza. Peste 180 de persoane au luat parte la seria de conferinţe şi dezbateri ITC in the Park, în cadrul căreia s-a inaugurat Liberty Technology Park Cluj şi care a găzduit  şi lansarea acceleratorului de afaceri Spherik. ITC in the Park s-a adresat atât comunităţii IT, cât şi celei academice şi a abordat tendinţele pieţei de business influenţate de industria IT.
 
Evenimentul a inclus o conferinţă de presă susţinută de Ion Sturza, investitor și dezvoltator al Liberty Technology Park Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj şi Cătălina Amihăiesi, manager de proiect Spherik Accelerator. 
 
„Am ales Clujul pentru a dezvolta acest proiect deoarece este un oraş cu un profil bun, atractiv pentru investitorii străini, în care un loc aparte îl joacă zona geografică şi istoria Transilvaniei, care este percepută pe plan internațional destul de pozitiv. Cred că Liberty Technology Park Cluj va fi un loc în care nu doar că se vor genera idei, ci se vor și concretiza din punct de vedere tehnic: soft, aplicaţii, produse care implică tehnologie”, a declarat Ion Sturza. 
 
În acelaşi timp, primarul Emil Boc a subliniat importanţa creării la Cluj a unui ecosistem IT&C dinamic: „Clujul este într-o concurenţă acerbă pentru atragerea investitorilor, pentru a se defini ca centru de inovaţie şi cercetare, precum şi pentru a-şi menţine statutul de important pol IT&C. În acest sens, proiecte precum Liberty Technology Parc Cluj sunt de natură să ne creeze atuuri extrem de importante şi eficiente în această competiţie, care nu se duce numai cu alte oraşe din România şi Europa, ci chiar din întreaga lume. Parteneriatul pe care îl construim cu Liberty Technology Parc Cluj prinde contur şi, alături de celelalte investiţii publice pe care le derulăm în domeniul industriilor creative, asigură o poziţie durabilă pentru oraşul nostru pe această piaţă a viitorului”. 
 
Potrivit Ninei Moldovan, CEO Liberty Technology Park, noul parc tehnologic este un areal în care inovarea este cuvântul cheie şi care va susţine, dezvolta şi ajuta colaborarea dintre universităţi, afacerile locale şi administraţia publică, cu intenţia de a genera progres şi inovaţie.
 
Photo-1316„Liberty Technology Park Cluj este un ecosistem dinamic pentru companii locale și internaționale alimentat de acea viziune aparte care face ca ideile să prindă viață și afacerile să prospere angrenând patru elemente esențiale: resursa umană, companii de top, componenta academică şi organizații internaționale”, a spus Nina Moldovan. 
 
În intenţia de a oferi comunităţii IT oportunitatea de a schimba idei şi de a coagula astfel o comunitate puternică, ITC in the Park au adus în faţa publicului speakeri importanţi ai industriei de profil şi nu numai: Radu Georgescu (GECAD GROUP),  Diwaker Singh (GECAD GROUP, Threesixty Campus, Elefant.ro), Todi Pruteanu (Microsoft Romania), Claudiu Botea (Arhimar), Alexandra Stoica (BREEAM), Stelian Brad (UTCN, IT Cluster), Voicu Oprean (AROBS), Cosmin Negrescu (SEO Monitor), Dan Vidraşcu (Elefant.ro), Bogdan Iordache (How to Web), Dan Koblicska (Nsypre) şi Erik Bovee (SpeedInvest). Aceştia au discutat despre start-upuri și ecosistemul lor de dezvoltare, smart cities – future cities şi impactul tehnologiei asupra mediului business.
 
Agenda evenimentului a inclus şi lansarea acceleratorului Spherik, cel mai complex accelerator business din România, prima platformă de acest fel menită să ajute, să crească și să dea viață afacerilor cu potențial, destinată dezvoltării și implementării de afaceri pe plan local, dar și internațional. Modul în care acest accelerator va promova ideile de afaceri a fost dezbătut de reprezentanţii Liberty Technology Park Cluj împreună cu Sergiu Nedevschi (UTCN), Mihaela Luţaş (UBB) şi Daniel Szekely (Banca Transilvania). 
 
Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, controlat de omul de afaceri Ion Sturza. Investiţia de până acum a fost de peste 7 de milioane de euro şi a vizat reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici de mobilă Libertatea. În urma reconversiei, au rezultat 5.600 mp utili destinaţi amenajării de birouri, săli de conferinţe şi organizare de evenimente, precum şi a zonei de leisure ce va include o sală de fitness, un restaurant şi o cafenea. 
 
Photo-1310Acestora li se adaugă amenajarea peisagistică a ambientului înconjurător, respectiv a celor 13.239 mp de zonă verde, şi amenajarea celor 565 de locuri de parcare, rastelurilor şi pistelor pentru biciclete. La capacitatea maximă proiectată, parcul tehnologic va găzdui aproximativ 3.700 de angajaţi. 
 
Investiţia totală estimată în acest parc este de peste 25 de milioane euro.
 
Speakeri ITC in the Park
 
Cătălina Amihăiesi. Este manager de programe în cadrul Spherik Accelerator, alăturându-se echipei în 2013 cu scopul de dezvolta instrumente puternice adresate antreprenorilor locali. Are o experienţă de 4 ani în fundraising şi 2 ani în dezvoltarea resurselor umane, absolvind cursurile unui program internaţional de dezvoltare comunitară. În 2012 a lansat crestemidei.ro, platforma de crowdfunding pentru proiecte creative româneşti.
 
Ionuţ Ancuţescu. Jurnalist al publicaţiei Adevărul, Ionuţ Ancuţescu a fost Senior Editor al Forbes, publicaţie deţinută, de asemenea, de Adevărul Holding. Din această poziţie a coordonat departamentul care se ocupa de Cover Story. A deţinut, timp de trei ani, funcţia de redactor-şef adjunct al săptămânalului Money Express, iar înainte de asta a lucrat la Business Magazin. Anterior a fost redactor la săptămânalul Capital şi a făcut parte din echipa care a editat „Capital Top 300 cei mai bogaţi români”. 
 
Emil Boc. Primarul municipiului Cluj-Napoca şi a fost premier al României în perioada decembrie 2008-februarie 2012. Din 2005 și până în 2012 a fost președinte al Partidului Democrat, respectiv al Partidului Democrat Liberal. Ocupă postul de conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. 
 
Erik Bovee. Este fondator şi partener al companiei SpeedInvest, afacere fondată în Austria și California. A fost membru fondator și executiv din 1999 la o serie de companii din industriile telecom și internet, incluzând Digital Mobility și Dynamical Systems Research – pioneri ai primei WAP SDK și a unul dintre primele servicii comerciale de mesagerie web-to-phone. Cariera lui include funcţia de Managing Director al eMeta Corporation, furnizor de acces și software-uri de licențiere digitală pentru distribuitori online și servicii financiare şi cea responsabil pentru serviciile mobile VeriSign’s, alături de Enterprise Paging. Erik Bovee deține un doctorat de la Universitatea Oxford.
 
Photo-1317Claudiu Botea. Este fondatorul biroului de arhitectură Arhimar, o companie cu renume pe piaţa proiectării şi consultanţei în domeniul arhitecturii. De la înfiinţarea companiei, în 1998, şi până acum Arhimar s-a dezvoltat prin prisma lucrărilor de mari dimensiuni realizate de specialiştii firmei pe parcursul anilor, ajungând să-şi extindă activitatea pe plan naţional. În portofoliul Arhimar intră Iulius Mall Cluj, Birourile Agressione, Akademia Shopping Center, Atrium Center Cluj etc.  
 
Stelian Brad. Este profesor universitar în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi Director al Departamentului de Cercetare, Dezvoltare şi Managementul Inovaţiei. Interesele departamentului de cercetare includ domenii precum ingineria competitivă, ingineria şi managementul inovaţiei şi robotica industrială inteligentă. Stelian Brad a coordonat 16 proiecte de dezvoltare instituţională cu finanţare naţională sau internaţională (Phare, Banca Mondială, KOICA, Programul Cadru al CE pe Competitivitate şi Inovare, FS POS DRU etc.) şi a fost implicat ca expert în alte 6 proiecte (Banca Mondială, FS POS DRU).
 
Radu Georgescu. Este unul dintre cei mai de succes antreprenori din Europa de Est. În 1992 și-a fondat prima companie și a creat antivirusul RAV, o tehnologie de securitate cumpărată de Microsoft în 2003. Cea de-a doua afacere de succes a sa este GECAD ePayment, lider pe piața românească de ecommerce. Radu Georgescu are, de asemenea, un rol important în promovarea afacerilor tehnologice. Este şi președintele Asociației Române de Software. 
 
Bogdan Iordache. Este co-fondatorul conferinţei How To Web, cel mai important eveniment despre antreprenoriat şi tehnologie din Europa Centrală şi de Est şi principalul ambasador al unei comunităţi tehnologice aflate în formare. De asemenea, Bogdan Iordache a pus bazele a altor două afaceri în domeniul IT: Stagii pe bune, primul portal de stagii de practică în IT şi Conectoo, un serviciu de e-mail marketing.
 
Dan Koblicska. Este General Manager al Nspyre România, companie care se concentrează în principal pe probleme de outsourcing în domeniul dezvoltării de software embedded pentru aplicații industriale, pentru companiile olandeze de pe piața high-tech.  Dan Kobliska a crescut de la zero două companii în industria de software în Cluj-Napoca, având o experienţă antreprenorială şi de mangement de peste 9 ani. A fost preşedinte al Asociaţiei pentru Antreprenoriat România. 
 
Mihaela Luţaş. Este profesor universitar în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj şi, din 2006, profesor titular al catedrei Jean Monnet a universităţii. În 2012 a preluat funcţia de prorector al instituţiei, fiind responsabilă de dezvoltarea activităţii de fundraising şi a relaţiei instituţiei de învăţământ cu mediul de afaceri.
 
Mircea Miheştean. Este, din 2006, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Cluj, fiind implicat activ în implementarea strategiei guvernamentale privind sectorul IMM în regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 
 
IMG 6638Nina Moldovan. Este CEO al Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din Cluj, gândit astfel încât să ofere condiții excepționale de creștere și dezvoltare companiilor din domeniile IT&C și R&D. Ea şi-a început cariera în industria turismului şi ospitalităţii în 2002, la agenţia Happy Tour, ulterior devenind manager al City Hostels Cluj, o referinţă pe piaţa hotelieră regională. De asemenea, Nina Moldovan este managing partner la City Travels, o agenţie de turism axată în principal pe clienţii de tip business. 
 
Sergiu Nedevschi. Este profesor universitar în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, având experienţă didactică în domeniul proiectării cu microprocesoare, procesarea imaginilor, analiză şi clasificare a imaginilor, proiectare computerizată. Sergiu Nedevschi deţine doctorat în Informatică şi Inginerie Electrică, în cadrul Universităţii Berkeley din California. Este şi co-fondator al companiei Tarana Wireless.
 
Cosmin Negrescu. Este fondator şi director general al SEO monitor, companie de consultanţă pentru optimizarea motoarelor de căutare pe internet. A înfiinţat compania în 2007, sub numele Blunt Studio, ca o agenţie de web design şi development. Odată cu vânzarea către GreenLight Invest, agenţia şi-a schimbat numele şi specializarea, devenind SEO monitor. 
 
Voicu Oprean. Este fondator şi director general al AROBS Transilvania Software, companie specializată în dezvoltarea de soluţii software în domeniul navigaţiei GPS, aplicaţii pentru telefoane mobile şi cu o vastă experienţă în outsorcing pentru industria de turism, banking, transport, sănătate şi auto. 
 
Todi Pruteanu. Este director de PR & Corporate Affairs al Microsoft România fiind responsabil de Corporate Communications, programele de Citizenship şi iniţiative strategice care contribuie la realizarea impactului economic şi social al tehnologiei informaţiei. A mai avut  responsabilităţi de marketing şi dezvoltare de noi linii de business. Todi Pruteanu este vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), fiind responsabil pentru piaţa internă.
 
Andrei Roth. Este project manager al Spherik Accelerator şi, în acelaşi timp, conduce Recognos, o companie de dezvoltare software. Este implicat în activitatea mai multor ONG-uri ce vizează dezvoltarea viitorilor antreprenori. Andrei Roth a urmat cursurile Haas School of Business din cadrul Universităţii Berkeley, California, unde a pus bazele primei organizaţii studenţeşti româneşti. După o perioadă de activitate ca şi analist financiar la Microsoft în Silicon Valley, Andrei a ales să revină în România în 2008 pentru a-şi continua activitatea în industria de telecomunicaţii în calitate de business development director şi CFO.  
 
Diwaker Singh. Este antreprenor, investitor și director executiv, având o experiență de peste 35 de ani în afaceri internaționale. Cariera sa include 7 start-upuri, prima rețea de telefonie mobilă și prima linie de transport aerian de cargo din India, prima companie de telefonie 3G din Europa și prima stațiune ecologică de lux din Europa de Est. Cele mai recente afaceri ale sale includ e-commerce, internet și software. 
 
LTPC site planAlexandra Stoica. Este co-fondator şi director executiv al companiei de antreprenoriat DAS ENGINEERING GRUP, şi totodată asesor BREEAM International. Proiectele sale includ Liberty Technology Park, Major Refurbishment şi EMERSON şi Parcul Industrial TETAROM. De asemenea, Alexandra Stoica face parte din Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj.
 
Ion Sturza. Este președintele Fribourg Capital dezvoltatorul proiectului Liberty Technology Park Cluj, prin subsidiara Fribourg Development. Om de afaceri originar din Republica Moldova a dezvoltat mai multe afaceri în domeniul industrial, financiar bancar, servicii. În Romania în perioada 2002-2009 a activat în cadrul grupului Rompetrol, vicepreședinte, membru CA. Afacerile fondului Fribourg Capital includ sectoare precum resurse energetice, minerale, active industriale, agricultură, online, IT, real estate etc.
În perioada 1997-2000 a deținut mai multe funcții publice inclusiv cea de prim ministru al Republicii Moldova.
 
Daniel Szekely. Este director al Diviziei Clienţii IMM în cadrul Băncii Transilvania. 
 
Dan Vidraşcu. Este CEO în compania ce deţine magazinul online elefant.ro. Este un antreprenor cu mult interes faţă de zona business şi cu idei inovative în domeniul afacerilor.  La 18 ani, Dan Vidraşcu a fondat alături de tatăl său grupul editorial Litera International, unul dintre cei mai mari editori de eciclopedii, dicţionare şi carte educaţională. În acest grup a ocupat funcţia de director general.