Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Promovarea bicicletei ca mod de viaţă

big a9303caa7a7da30b4f5244b543ef861aUniversitatea Babeş-Bolyai, prin Centrul pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale, alături de Clubul de Cicloturism Napoca, a organizat astazi dezbaterea publică VeloCluj – PROMOVAREA BICICLETEI CA MOD DE VIAŢĂ, la Facultatea de Studii Europene.  Centrul pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale (CSDT) şi Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) formează Grupul de lucru „Leadership Regional” din cadrul Strategiei de lucru 2014-2020 a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
 
În cadrul acestei dezbateri a fost prezentat conceptul de leadership regional, urmat de o dezbatere pentru găsirea unor soluţii de creştere a calităţii vieţii, având ca mijloc utilizarea bicicletei, în municipiul nostru.
Grupul de Leadership Regional propune Primăriei Municipiului Cluj-Napoca să îşi asume rolul de leader regional şi gradual naţional în PROMOVAREA BICICLETEI CA MOD DE VIAŢĂ.
 
Dincolo de multiplele avantaje de ordinul reducerii costurilor de transport, de descongestionare a principalelor artere de circulaţie ale oraşului, de câştiguri  materiale colaterale, ca să nu spunem de capitolul sănătate şi mediu, o minimă investigaţie în ţările dezvoltate şi cu tradiţie consolidată în domeniu, indică faptul că bicicleta reprezintă în fapt mult mai mult decât o pură opţiune de transport. Este o declaraţie asupra concepţiei de viaţă a oamenilor şi instituţiilor, cu impact maxim, asupra calităţii vieţii şi atractivităţii pentru investiţii în arealul investigat.
 
Cluj-Napoca este oraşul cu cea mai activă comunitate de biciclişti din România. Aceasta se datorează în mare parte spiritului inovator şi dinamic al populaţiei şi dorinţei de a trăi într-un oraş modern, cu calitate de viaţă ridicată. În ciuda acestui fapt, procentul populaţiei care utilizează bicicleta pentru deplasări cotidiene este foarte scăzut. Noi facilităţi pentru biciclişti ar creşte numărul utilizatorilor, ceea ce ar avea efecte deosebit de benefice asupra tuturor factorilor de dezvoltare. Analiza efectuată de Centrul pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale (CSDT) din cadrul Facultăţii de Studii Europene, arată că 23% din populaţia cu studii superioare, declară că ar utiliza bicicleta pentru mersul zilnic la serviciu dacă ar exista posibilitatea să o facă într-un mod sigur. Acelaşi studiu arată că 73% dintre intervievaţi asociază bicicleta cu un oraş sigur şi sănătos, iar alţi 19% cu ideea de responsabilitate, organizare şi respect. În general, oraşul în care se circulă cu bicicleta este un oraş sănătos, mai sigur, mai curat şi care emană valori pozitive.
 
Dezbaterea s-a axat pe analiza oportunităţii unui asemenea proiect, pe piedicile care stau în calea realizării sale şi pe găsirea unor soluţii la aceste probleme. De aceea,  participarea publicului clujean, fiind esenţială.
 
Centrul pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale (CSDT) din cadrul Facultăţii de Studii Europene are ca scop promovarea creativităţii şi implicării în problemele comunităţii noastre, iar Clubulul de Cicloturism “Napoca”militează de peste 20 de ani pentru un om sănătos într-un mediu sănătos. Ambele entităţi au ca scop dezvoltarea durabilă şi echitabilă a societăţii.
 
 

Stiri mai vechi: