Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum afecteaza vremea calda, agricultura

20090319065124-fenomen-meteo-neobisnuit-920508337ADMINISTRAŢA NAŢIONALA DE METEOROLOGIE anunta ca sub aspect termic, perioada 15-21 ianuarie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...11°C, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1...11°C comparativ cu mediile multianuale.
 
Temperatura maximă a aerului se va situa între 1...15°C, în aproape toată ţara.
 
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -6...7°C pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori semnalându-se în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
 
Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a teritoriului, dar și mixte (ploaie, lapoviţă și ninsoare), îndeosebi în jumătatea de nord a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
 
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, izolat în sud-vestul Crişanei.
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor de cultură şi mai lent în depresiunile din nordul şi centrul ţării.
 
La speciile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea fazei de răsărire (90-100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).
 
La cultura de rapiţă se va înregistra predominant faza de înfrunzire (11-14 frunze), iar starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie.
În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala în continuare repausul vegetativ.
 
Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura normal, exceptând zilele cu precipitaţii.
 
Recomandari de specialitate 
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de
toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la
speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă.
 
 
 

Stiri mai vechi: