Ma09282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Deşi este criticată de mulţi specialişti, carnea nu este un aliment nociv pentru organismul uman.

carneaConsumul de carne este adeseori incriminat şi pus îl legătură cu mai multe boli, ceea ce îi determină pe mulţi să o consume în cantităţi foarte mici sau să devină vegetarieni. Business Insider a făcut o selecţie de opt mituri referitoare la consumul de carne.

1. Preparatele din carne nu sunt digerate complet şi ajung "să putrezească" în colon. În realitate, enzimele digestive şi acidul gastric dizolvă, încet-încet, carnea ajunsă în stomac, iar în intestinul subţire proteinele sunt "transformate" în aminoacizi, iar grăsimile în acizi graşi. Digestia este făcută "ca la carte" şi nu mai rămâne nimic care "să putrezească" în colon.

2. Carnea are un conţinut bogat de grăsimi saturate nocive şi colesterol. Studii noi arată că însă că nici colesterolul şi nici grăsimile saturate. Mai mult, colesterolul are un rol foarte important în corp, găsindu-se în membrana celulară şi producând hormoni.

Statisticile arată că în cazul a 70% dintre oameni, colesterolul din dietă este are efecte reduse asupra colesterolului din sânge. Din acest motiv, studiile efectuate pe populaţii numeroase, consumatoare de grăsimi saturate şi colesterol, nu arată o legătură directă cu riscul ridicat al bolilor cardiace. Cu toate acestea, consumul excesiv de alimente bogate în colesterol afectează ficatul.

3. Carnea provoacă boli cardiace şi diabet de tip 2. Afirmaţia este falsă, potrivit sursei citate, în contextul în care aceste boli au apărut recent, iar carnea este consumată încă din antichitate. În acest sens, un studiu realizat în 2010, în care au fost concentrate datele din alte 20 de studii efectuate pe 1,2 milioane de oameni, arată că nu există nicio legătură între consumul de carne roşie neprocesată şi bolile cardiace şi diabet.

4. Carnea roşie favorizează apariţia cancerului. La fel ca şi în cazul bolilor cardiace şi a dibetului de tip 2, cancerul este o boală relativ recentă. Pe de altă parte, carnea roşie procesată poate duce într-adevăr la îmbolnăvire, dar şi în acest caz părerile sunt împărţite. Astfel, există studii care demonstrează că anumite boli pot fi provocate de consumul de carne procesată, dar şi cercetări care le contrazic.

Potrivit testelor realizate pe animale, consumul de carne pregătită la temperaturi ridicate timp îndelungat poate fi pus în legătură cu apariţia cancerului.

5. Oamenii sunt erbivori şi nu sunt "construiţi" să mănânce carne. Afirmaţie contrazisă de strămoşii noştri care erau mari consumatori de carne, iar organismul uman s-a adaptat rapid la această hrană, tocmai pentru a digera bine proteinele animale. Mai mult, potrivit sursei citate, consumul de carne a dus la evoluţia cerebrală.

6. Carnea este nocivă pentru sistemul osos şi duce la osteoporoză. Este adevărat că produsele din carne reduce calciul din organism, este vorba doar despre un efect pe termen scurt. Mai mult, proteinele au un efect benefic asupra sistemului osos, mai ales pentru persoane trecute de 30 de ani.

7. Consumul de carne nu este necesar pentru a fi sănătos. Deşi este parţial adevărat, asta nu înseamnă că oamenii chiar ar trebui să renunţe la acest aliment. În primul rând pentru că are mulţi nutrienţi buni pentru organismul uman, precum vitamina B12, proteine şi creatină.

Evident, se poate trăi şi fără carne. dar specialiştii susţin că astfel nu se atinge nivelul optim al sănătăţii, iar carnea este alimentul aproape perfect pentru oameni.

8. Carnea îngraşă. În realitate, proteina este cel mai prietenos macronutrient care duce la scăderea în greutate. Mai multe studii arată că oamenii care consumă carne mănâncă mai puţin şi îşi reduc aportul de calorii. Totodată, nivelul mai ridicat de proteine duce şi la o creştere a masei musculare.sursa: gandul.info