Ma09282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Topul fructelor şi legumelor care conţin cei mai mulţi antioxidanţi

fructe de padureAntioxidanţii sunt vitamine, minerale sau alţi nutrienţi care pot proteja celulele organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Radicalii liberi pot apărea din cauza poluării, a fumului de ţigări, a chimicalelor sau a unei diete nesănătoase.

Organismul uman produce în mod natural antioxidanţi care inhibă acţiunea radicalilor liberi. Când stresul oxidativ este prea mare, situaţie întâlnită în cazul persoanelor care fac un efort fizic sau intelectual mai mare sau care locuiesc în oraşe aglomerate şi poluate, corpul trebuie ajutat cu antioxidanţi din exterior.

„Sunt trei antioxidanţi principali: vitaminele A, C şi E, care se găsesc atât în fructe şi legume, dar şi în medicamente. Din punct de vedere al structurii chimice, antioxidanţii artificiali şi naturali sunt identici. S-a constatat însă că cei naturali sunt mai bine utilizaţi de organism", spune doctorul Radu Voiosu.

Fructele de pădure

Sunt încărcate cu proantocianidine care ţin bolile şi în special cancerul, la distanţă. Toate fructele de pădure conţin, de asemenea, acid elagic, care ajută la îmbunătăţirea digestiei.

Brocoli

Cunoscut pentru proprietile sale anticancerigene şi "prietenos" cu inima, broccoli conţine indole 3 carbinol care îmbunătăţeşte digestia şi combate cancerul de sân.

Lămâia

Este foarte eficientă în tratarea tusei şi în combaterea arsurilor la stomac. Lămâia conţine antioxidanţi care ajută la prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului.

Merele

Sunt pline de fibre care scad colesterolul şi glicemia. Conţin, de asemenea şi vitamina C, cel mai important antioxidant. Fructele sau legumele care conţin această vitamină trebuiesc trebuie să fie consumate la scurt timp după ce le-ai tăiat sau le-ai curăţat de coajă deoarece e inactivată t într-un timp foarte scurt în urma expunerii la aer.

Spanacul

Conţine în jur de 13 flavonoizi care ajută la prevenirea multor tipuri de cancer, precum cel de piele, stomac, ovarian şi de prostată., a bolilor de inimă şi a osteoporozei. sursa: doctorulzilei.ro