Sam12032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cea mai mare ameninţare asupra sănătăţii globale - tuberculoză rezistentă la tratamente

tuseOrganizaţia „Medici fără frontiere" a dat publicităţii un raport conform căruia există o incidenţă crescută de tuberculoză rezistentă la tratamente, numită „cea mai mare ameninţare asupra sănătăţii globale".

Tuberculoza (TBC – abreviere pentru „bacilul de tubercul), care este cauzată de bacteria „Mycobacterium tuberculosis", este una dintre bolile care fac cele mai multe victime, conform datelor furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA. În fiecare an, aproape opt milioane de oameni se îmbolnăvesc de TBC, iar 1,3 milioane decedează din cauza ei.

Tuberculoza se transmite atunci când o persoană cu infecţie activă în plămâni tuşeşte sau strănută, particule din bacterie fiind purtate în aer şi apoi inhalate de altcineva. Boala afectează, de obicei, plămânii, dar nu se limitează la ei. Simptomele tipice includ tuse persistentă, câteodată chiar cu sânge, pierdere în greutate, transpiraţii nocturne, febră, oboseală şi pierderea apetitului.

Indiferenţa mondială faţă de TBC a condus la o tulpină rezistentă la medicamente

Tuberculoza standard este vindecabilă, însă, din cauza unui răspuns global inadecvat, acum ne confruntăm cu o epidemie a unei tulpini TBC rezistentă la medicamente, notează raportul „Medici fără Frontiere".

De exemplu, un studiu publicat de „Medical News Today" atrage atenţia că s-au descoperit pacienţi în Africa de Sud care suferă de forme intratabile de TBC, pacienţi care au fost externaţi din spital, în comunitate şi care contribuie la răspândirea bolii.

Rezultatul este că tulpini rezistente la medicamente se răspândesc într-un ritm alarmant, chiar şi la cei care nu au suferit de variantele mai „blânde" ale acestei boli.

Tulpinile TBC rezistente sunt mult mai greu de vindecat. Jumătate de milion de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an. Medicamentele standard pentru tuberculoză nu funcţionează iar medicii trebuie să recurgă la tratamente dure, complexe, scumpe şi foarte lungi care, însă, vindecă doar jumătate din pacienţii infectaţi, şi asta în cel mai bun caz.

TBC rezistent este problema tuturor

„Criza TBC este problema tuturor şi necesită un răspuns internaţional imediat. Nu contează unde locuieşti... Până nu apare un tratament mai eficient şi mai scurt, şansele de supravieţuire de pe urma acestei boli sunt jalnice", spune directorul medical al „Medici fără Frontiere", dr. Sidney Wong.

Unul dintre motivele pentru care TBC rezistent se răspândeşte atât de rapid este că doar una din cinci persoane infectate primeşte tratamentul de care are nevoie. Şi, chiar şi atunci când se tratează, trebuie să îndure doi ani de injecţii zilnice şi să înghită peste 10.000 de pastile.

Mai mult, tratamentul pentru TBC-rezistent este toxic şi poate afecta şi mai rău pacientul, unii fiind afectaţi mental iremediabil sau chiar îşi pierd auzul permanent.

Acum, există noi tulpini care sunt şi mai greu de tratat, cum ar fi TBC-rezistent la mai multe medicamente. Organizaţia „Medici fără Frontiere" atrage atenţia că aceste cazuri TBC rezistente s-au dublat în ultimii 10 ani în Marea Britanie, iar Londra este deja văzuta drept „Capitala TBC a Europei de Vest".

Trebuie testate medicamente care în combinaţie să reprezinte un tratament eficient

Deşi noi medicamente sunt deja disponibile, va dura ani înainte să poată schimba ceva, spune raportul „Medici fără Frontiere", deoarece eficienţa împotriva TBC-rezistent trebuie demonstrată în combinaţii de medicamente, iar cele noi nu au fost testate împreună în studii clinice.

„Medici fără Frontiere" îmboldeşte guvernele, companiile farmaceutice şi cercetătorii să acţioneze acum pentru dezvoltarea de tratamente eficiente, de scurtă durată şi sigure pentru a lupta împotriva acestei „crize mondiale". sursa: adevarul.ro