Ma06282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Problema dezbătută în declarația politică de astăzi este cea a listei medicamentelor compensate.

compensateAceastă listă nu a mai fost reactualizată din 2008, deci de aproape 6 ani.
Propunerea actuală ar fi pentru 1320 de substanțe active din care 140 molecule noi, adică peste 10% din listă.

Normal că introducerea de molecule noi înseamnă un efort financiar din partea bugetului.
Segmentele fierbinți sunt cele din domeniul oncologic și probabil al transplantului.
În contextul în care OMS avertizează asupra „epidemiei” de afecțiuni oncologice, fapt perceput de practicieni în țară, normal ca se înțelege presiunea publicului asupra decidenților.
Acum să analizăm decidenții
în 6 ani a trecut o guvernare care teoretic și practic și-a primit sancțiunea la alegerie 2 ani, însă, este o altă guvernare
penultimul ministru al Sănătății, captiv în tipul de guvernare de televizor, era neinspirat și anunța finalizarea reformei în sănătate în proporție de 99%. Probabil, 1% se datora restanței reactualizării listei medicamentelor compensate
Deși este colegul meu de partid, consider că era mai corect să recunoască public că nu avea susținerea financiară a Guvernului. Eliberat de răspundere recunoaște din Opoziție acest fapt.
Actualul ministru confirmă existența problemei dar anunță că o comisie de experți va reactualiza această listă. Din câte știu experții utilizați de minister sunt aceeași, nu-mi imaginez că precedentul ministru, de altfel economist, s-ar fi priceput la substanțe farmacologic active. Este mai mult decât evident că este tot o declarație de televizor.
Până la urmă, se comunică faptul că lista este pusă în atenția publică pe site-ul ministerului, urmând a primi sugestii de la „popor”, ca să fie aplicată în luna următoare.
Sper să trăim ca să vedem!
Din cele relatate, problema compensatelor pare decompensată rău. Ca și practician, vă informez că aproape nu există familie în țară care să nu aibă un membru cu afecțiune oncologică.

Atenție! Psihologic, pacienții oncologici sunt oameni care se luptă pentru viață și nu mai sunt interesați de aproape eternizata telenovelă politică tip „Urzeala tronurilor”.