Vi08192022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

In Galeria Naţională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca va fi expus tripticul monumental „Lumea ca teatru” realizat de pictorul Ştefan Câlţia in perioada 30 aprilie -1 iunie 2014

artaFigură majoră a artei contemporane din România, Ştefan Câlţia (n. 1942) a realizat această lucrare în ultimii ani ai regimului comunist, fiind inspirat de poezia Glossă a lui Mihai Eminescu. 

Aşa cum arăta Adrian Papahagi la inaugurarea expunerii lucrării la muzeul de artă clujean (26 aprilie 2014), artistul înfăţişează o lume în care umanul interferează cu animalitatea, normalitatea cu monstruosul, fiind pusă în discuţie translaţia perpetuă între aceste teritorii.
    Lucrarea este prezentată pe o structură special construită pentru această expoziţie care mai cuprinde afişele realizate de artist pentru proiectul itinerant „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” din care tripticul face parte.

    Tripticul este însoţit de cartea-obiect „I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia” care reflectă proiectul expoziţional în care lucrarea „Lumea ca teatru” a fost inclusă.
     Acesta a fost iniţiat de curatorul Matei Câlţia împreună cu opt tineri curatori, absolvenţi şi masteranzi ai Universitaţii Naţionale de Arte Bucureşti.
     Adevărată bijuterie editorială, bogat ilustrată, cartea surprinde şapte expoziţii, cu şapte lucrări de mari dimensiuni ale artistului Ştefan Câlţia şi tot atâtea conferinţe ale unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti, precum Horia-Roman Patapievici, Nicolae Sabău sau Dan C. Mihăilescu.
     Ultima etapă a proiectului, „Lumea ca teatru”, a fost realizată de Alexandra Mihali, curator la Muzeul Florean din Baia Mare. Tripticul a fost prezentat în cursul acestui an la Teatrul din Baia Mare, la Galeria Arcade 24 din Bistriţa şi va fi expusă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (6 – 15 iunie 2014).
      Evenimentul este realizat în parteneriat cu Galeria Posibilă, Bucureşti.