Vi08192022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Lights Out lansează „Nepal”, primul single de pe noul album

Lansare Nepal - web copyLights Out, una dintre cele mai iubite formaţii indie de pe scena muzicală underground din România, lansează „Nepal”, primul single de pe noul album, duminică, 25 mai, într-o grădină clujeană. Noul album al trupei Lights Out este tot mai aproape. Înregistrat în februarie, acesta va fi prefațat de lansarea single-ului „Nepal” la Cluj-Napoca, duminică, 25 mai, de la ora 20:00, într-o „grădină” situată pe strada Republicii, la nr. 47.

Evenimentul este cu atât mai deosebit cu cât, dacă vremea o va permite, clujenii sunt invitați să privească planete și stele atât în timpul, cât și după terminarea concertului prin 2 telescoape, ghidați de către astronomul amator Radu-Vlad Pupăză, membru al Asociației Teineretului Român Unit – ASTRU Cluj.

Cu referire la concertul de lansare de duminică, în aer liber, solista Lights Out, Teodora Retegan, spune că își dorește „ca oamenii să plece cu ceva de acolo. Fie cu un fir de iarbă agățat în păr, fie cu stele în ochi ori amintirea sunetelor noastre. Doar să ia ceva cu ei. Ca un mic cadou de la ziua de 25.”

Andrei Bobiș, unul dintre chitariștii formației, este încrezător: „Concertul de duminică o să fie un prim pas către toate nebuniile frumoase pe care le-am imaginat. Va fi stelar!”

Vorbind despre „Nepal”, Teodora spune că a scris piesa cu scopul de a se aduna „din cele trei părți în care mă simțeam cumva împrăștiată. Piesa în sine are și ea trei părți. Așa că de fiecare data când o cântăm și trecem prin acele bucățele, îmi place să cred că ele se unesc pentru un moment. Cât să aibă timp pentru un scurt salut. Poate doar cât să încline puțin din cap. Ajunge.”

Andrei Bobiș o completează: „Când conturam piesa, în mintea mea se derula o scenă în care șase piscuri plutitoare comunicau unul cu celălalt împletind prin conversație armonia piesei. Nepal e probabil cel mai halucinant vis pe care l-am avut împreună, cea mai sinceră melancolie.”

Piesa „Nepal” a fost înregistrată în luna februarie la Sysound Records & Studios București, cu ajutorul inginerului de sunet şi al muzicianului Mihai Pop, cel care înregistrează fiecare concert al Filarmonicii Transilvania încă din 2005. Mixajul piesei a fost realizat în această primavera de către producătorul și inginerul de sunet Adam Samuels (Los Angeles), care a mai colaborat cu nume precum Pearl Jam, John Frusciante, Warpaint sau Emilie Simon. Masterizarea, la studioul Magic Garden Mastering, din Los Angeles, de către muzicianul și producătorul Brian Lucey, care a mai lucrat alături de Arctic Monkeys, Beck, Sigur Rós, Chet Faker sau Ray LaMontagne (cel mai recent album la care și-a adus contribuția fiind ultimul The Black Keys, „Turn Blue”, 2014).

Biografie

Cei 4 membri ai trupei Lights Out (Teodora Retegan – voce şi clape, Andrei Sîncrăian – chitare, Oana Pop – tobe şi Andrei Bobiş – chitare) şi-au urmărit visele stereo din 2010, an în care au lansat primul lor demo, intitulat „Inside Out”.2 ani mai târziu, după concerte deschise pentru nume precum We Have Band, O. Children, Chew Lips sau excepţionalii români de la The MOOoD, The Mono Jacks, The Amsterdams sau Snails, lansează „EOD”, primul single extras de pe discul de debut al trupei, „Patience” (EP lansat în aprilie 2012). Primul lor clip, realizat pentru piesa „Mirror” , desemnată de blogul de muzică No.3 drept cea mai bună piesă românească a lui 2012, i-a urcat pe locul 3 la concursul internaţional RØDE Rocks, în faţa a peste 500 de participanţi din 40 de ţări din întreaga lume.

La jumătatea lui 2013, Lights Out au lansat un videoclip intitulat „Wayfaring Live Session”, o sesiune complet live de 15 minute ce include 3 piese noi, „Noosi”, „Downcast” şi „Pleasures” (a doua fiind lansată şi ca single) care marchează o deviere de la traseul ales odată cu „Patience”, atât la nivel sonor, cât şi la nivel stilistic. Acolo unde „Patience” era în mod entuziast brut şi energic - o colecţie de piese care păreau a fi pe un drum spre ceva -, aceste noi piese sunt stranii şi graţioase, insinuându-se printre gânduri asemenea unor umbre şi, datorită vocii uluitoare a Teodorei, sunt fierbinţi, apăsătoare.Imediat după lansare, Lights Out au pornit într-un amplu turneu de promovare a noilor piese ce a inclus locaţii atât din ţară, cât şi din Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Vara trecută a fost vara Lights Out! – trupa a cântat la toate festivalurile mari româneşti. Printre acestea, Electric Castle, Peninsula, ArtMania şi Poiana Urbană.În toamnă, Lights Out s-au angajat într-un alt turneu central-european pentru a promova piesele noi ce vor fi incluse pe viitorul prim album al trupei: au cântat din nou în Budapesta și în Praga în drumul lor, având în deschidere trupe din Polonia, Italia, Ungaria și Cehia. Iarna și primavara acestui an i-a găsit pe Lights Out în studio, pregătind viitorul disc al trupei.