Dum09262021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Nu ne vor, dar de fapt ne vor: Marea Britanie, tara cu cele mai multe job-uri pentru romani si in 2014


mare britanieMarea Britanie a pus la dispozitia romanilor peste 60.000 de job-uri in prima jumatate a anului, fiind lider detasat pentru al 5-lea an la rand in clasamentul tarilor dupa numarul de locuri de munca oferite. Aceasta in ciuda prigoanei din media declansate la inceputul anului, odata cu deschiderea granitelor pe piata muncii pentru Romania si Bulgaria.

In primele 6 luni ale anului 2014 romanii au preferat sa lucreze in domeniul hotel-turism: 34% dintre romani prefera sa lucreze in acest domeniu. In acelasi timp si ofertele de munca pe acelasi departament au acoperit un procent de 45% din numarul total de oferte de munca in strainatate.Urmatoarele locuri de munca preferate de romani sunt cele din departamentele: constructii, agricultura, domeniul transportului si cel de ingrijire batrani. De altfel, romanii au ales intre anii 2012 – 2014 domeniul hotel - turism ca prima optiune pentru joburi in strainatate.in 2010 prima alegere a fost reprezentata de constructii, iar in anul 2011 domeniul agriculturii.

Marea Britanie, inca in topul preferintelor romanilor cand vine vorba de munca

Cea mai cautata tara de romani pentru a munci in afara este Marea Britanie. Urmatoarele tari preferate de romani au fost, in acest an, Germania, Franta, Italia si Olanda.Olanda, Belgia, Danemarca si Suedia sunt in top 10 optiuni pentru alegerea jobului in strainatate, fiind o tendinta noua.Tara cu cea mai mare nevoie de personal din Romania in 2014: Marea BritanieContrar speculatiilor la nivel politic si implicit mediatic, tara care acopera cel mai mare procent din totalul ofertelor de munca din strainatate adresate romanilor este Marea Britanie, care acopera 42,44% din numarul total de locuri de munca ofertate romanilor in prima jumatate a anului 2014.Urmatoarele doua tari au un numar de oferte similar: Grecia, urmata de Germania, dupa care urmeaza Italia si Danemarca.Danemarca se afla pentru prima data in top 5 tari cu oferte de munca adresate romanilor.

Romanii sunt mai atenti in alegerea jobuluiIn timp ce in urma cu 8-10 ani un roman aplica in medie la 6-7 joburi in acelasi timp, in prezent romanii sunt mai selectivi in ceea ce priveste alegerea unui loc de munca in strainatate.Astfel ca rata aplicarii, conform datelor statistice Tjobs.ro, este de 1,36 aplicari de la o singura persoana.Romanii sunt solicitati la munca in strainatate pe diverse domenii unde alte nationalitati nu au persoane calificate sau pregatite asa cum avem inca la noi in tara.Nevoile majore de personal roman sunt in domeniile hotelier si medicalDomeniul de hotel - turism ocupa 45% din totalul ofertelor de munca. Urmatoarele domenii in care romanii sunt la mare cautare sunt: personalul medical (26% din totalul locurilor de munca), ingrijire batrani (12%), comert/vanzari (9%) si domeniul transporturilor (rutier, feroviar, aerian, naval).

Un exemplu de domeniu in care romanii sunt aproape ”vanati” este industria, unde operatorii CNC si programatorii CNC sunt la mare cautare. Astfel ca francezii, englezii, olandezii, sunt dispusi sa plateasca salarii de 2.000 de euro net pe luna, platesc de multe ori transportul si cazarea, doar pentru a putea beneficia de acesti meseriasi ”pe cale de disparitie” in alte tari din Europa.De asemenea, sudorii sunt extrem de apreciati in afara, in special in Franta, Germania si Marea Britanie.Sudorii MIG in aluminiu pot gasi joburi foarte bine platite. Fierarii betonisti care lucreaza in Olanda de exemplu, primesc salarii de 1.500 de euro si in plus, li se plateste si cazarea.150.000 de locuri de munca in strainatate la dispozitia romanilorNumarul total al ofertelor de munca in strainatate in prima jumatate a acestui an este de 150.000 locuri de munca. Aceste locuri de munca au fost puse doar in anul acesta la dispozitia romanilor. sursa dailybusiness.ro

Stiri mai vechi: