Vi09242021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Băsescu, la ”Evenimentul zilei TV”: "Dacă iau decizia de a publica conversațiile cu Ponta s-ar putea să-l arăt cum e de când e premier. Când am zis că se poartă ca un PISICUŢ, n-am exagerat"

basescu 1Invitat la emisiunea „Evenimentul zilei”, difuzată de postul B1 TV, președintele Traian Băsescu a afirmat că ia în considerare să publice conversațiile cu premierul Ponta și că acesta se comportă ca un pisicuț.

Șeful statului a mai spus că ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, este foarte pregătită din punct de vedere teoretic, dar că marea problemă este lipsa de practică. Premierul are cea mai mare responsabilitate, a mai spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu:

    Nu avea niciun fel de cifră pregătită, ci doar povești. de genul: să îmbunătățim colectarea, să funcționeze ANAF-ul.
    Nici acum nu știu cum vor compensa deficitul la fondul de pensii. Realitatea este că ei nici acum nu ştiu cum vor compensa deficitul la Fondul de Pensii, un deficit de 12, 5 mld, la care mai adăugăm cinci. 18 miliarde se face deficitul și cu pensiile nu e de joacă
    Soluții pot fi. Problema este care este impactul la problemele pe care le ai
    O astfel de măsură poate fi aplicată atunci când ai un trend de creștere consolidat al numărului de salariați, dar, din păcate, la noi trendul este de scădere
    S-au pierdut 200.000 de locuri de muncă.
    Premierul Ponta a mai făcut afirmații de genul: președintele Băsescu îți căuta sticla de whiskey pe jos. M-a deranjat că a spus că m-am comportat ca un bădăran cu dna. Petrescu. Faptul că Ponta a făcut declaraţii extrem de urâte sunt lucruri pe care nu le mai poţi tolera.
    După ce a făcut afirmații de genul: președintele a jignit-o pe dna ministru, a spus că diploma lui valorează mai mult decât la Harvard
    Dacă iau decizia de a publica conversațiile cu dl. Ponta s-ar putea să-l arăt cum e de când e premier. Am spus că se comportă ca un pisicuț
    Consultările mele cu premierul au avut mereu un suport economic
    Dacă va continua cu minciunile, voi fi obligat să iau măsuri de punere în realitatea a modului în care se desfăşoara discuţiile. Ponta n-a fost niciodată pregătit. A venit cu câte un ministru mai bine sau mai prost pregătit.

Mi-ar fi convenit mai mult dacă venea cu Gherghina. De ce a venit cu dna. ministru nu știu. Cert e că nu mi-a dat niciun motiv să promulg legea. Eu i-am vorbit în limba română, pentru că discutam cu premierul. Pe siteul Finanţelor scrie acest termen: MTO.
Aș vrea să clarific un lucru și acesta este documentul de pe site-ul ministerului Finanțelor.  Calendarul pentru convergență la MTO va fi propus de Comisie. Am folosit abrevierea în limba română
Categoric da, se poate ieși din deficitul de buget pentru 2015. Trebuie să îl reducă cu 0,8-09%
Pe acest tratat a fost o mare discuție că trebuie introdus în legi constituționale sau legea statului. Nu e de joacă cu el
Răspunsul meu este da, aș adopta reducerea CAS acum.
Toată lumea a focusat lucrurile pe ea. Premierul are cea mai mare responsabilitate. Cu o zi înainte i s-a cerut să fie scos de pe site proiectul de buget.
Dând resursă financiară suplimentară administrațiilor financiare poate să le taie cota din TVA.
A fost un bărbat number 1 dl Ponta. A lăsat-o pe dna minstru să dea răspunsurile.
Ticăloşia acestei abordări este că laşi mai mulţi bani la companii şi pui mai mult în spatele populaţiei. El a jucat totul pe CAS, pe electoratul de centru-dreapta.
Eu sunt convins că această doamnă este foarte pregătită din punct de vedere teoretic. Marea problemă este lipsa de practică. A venit ca ministru fără să fie director la o companie. Aș fi mai îngăduitor cu dânsa, mai îngăduitor decât cu premierul
Lipsa de caracter a dlui Ponta s-a văzut când a sacrificat-o pe dna ministru
Dnul Gherghina mi-ar fi spus: dl. Președinte nu se poate.
Ponta are un interes să pară apărătorul CAS-ului
Reducerea CAS-ului adâncește un deficit structural, nu te
mporar pe care îl avem.

Despre participarea la Consiliul European:

    Primul obiectiv este contactul Consiliului European cu noul președinte al Comisiei și viziunea noului Președinte al Comisiei.
    Preşedintele CE poate să vină cu îmbunătăţiri.
    Al doilea lucru foarte important: situaţia din Ucraina. Şi nu exclud posibilitatea să ne prindă diminieaţă pentru că vom trebui să desemnăm Înaltul Reprezentant pentru politică Externă, înlocuitorul doamnei Ashton.
    După ce rezolvăm această problemă, se începe oficial discuţia pentru ceilalţi membri ai Comsiei. În realitate, s-a discutat şi la Consiliul trecut şi se va discuta la Consiliul acesta. Categoric îl susţin pe Cioloş, în baza unei discuţii avute cu premierul.
    Eu n-am nevoie de mandat, eu apăr interesul naţional. Desemnarea o face Guvernul, dar în bun acord cu mine.
    Când Tăriceanu a încercat să fie cocoş cu Vosganian, nu s-a putut, pentru că , în tratat, şi asta trebuie să citească Victor Viorel scrie asta: Consiliul, de comun acord cu preşedintele ales, adoptă lista celorlalte personalităţi.
    Alegerea acestora se efectuează pe baza sugestiei făcute de statele membre. Şi atunci dăm la articolul 80 din Constituţia României, care spune că preşedintele reprezintă statul român. Nu voi permite ca Victor Viorel să-şi facă campanie pe spatele României. El trebuia să propună o persoană Parlamentului.
    La ora asta, când preşedintele Comisiei este desemnat, România trebuie să aibă scrisoarea trimisă de guvern cu propunerea noastră.
    Nu-mi pot permite astăzi să nu spun un nume, pentru că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state. E un portofoliu greu. Eu i-am spus premierului la telefon, sper să nu conteste, pentru că nu e bine să conteşti.
    L-am întrebat: Domnule premier, rămâne pe varianta Cioloş? A zis da!
    Odată cu numirea preşedintelui Comisiei, odată cu votul din Parlament, se declanşează un puzzle formidabil, iar dacă stai în afară lui, rămâi la peluză şi iei un portofoliu pentru multilingvism. Eu am avut o înţelegere cu premierul, iar acum văd că spune altceva. El n-a ştiut legea, a crezut că face el numirea.
    La ora asta, când plec eu la Bruxelles, candidatul României trebuia de mult audiat. Jumătate din ţări a trimis deja propunerea scrisă către Juncker. Dacă m-aş potrivi la cum lucrează Ponta, azi m-aş duce să beau o cafea pe terasă.
    Preşedintele este obligat să apere interesul naţional, nu pot să stau după un om care nu respectă regulile.
    Despre reducerea CAS Ponta a crescut minţind continuu. Nu veţi găsi nicio declaraţie dată de mine în care să spun că nu susţin CAS, însă această măsură trebuie să fie sustenabilă.
    Dacă Ponta sau doamna Petrescu îmi trimit o hârtie semnată în care îmi arată de unde scot banii, promulg legea imediat.

Despre numirile la Parchete:

    Eu de la bun început am susţinut Morar - procuror general, Kovesi la DNA: Am obţinut în acele mizerabile negocieri: Niţu - procuror general, Kovesi, la DNA.
    Aceste numiri nu trebuiau negociate în mod normal. Aveam în faţă o putere politică ce câştigase cu 70%.
    Avem şi purtătorii de opinie de dreapta care mă terfeleau că o propun pe Kovesi la DNA şi am obţinut ce am putut. Asta e. Se putea foarte bine să nu obţin nimic pentru că nu mai puteam ţine Parchetele cu mandatele expirate. E o nouă minciună a lui Ponta că eu n-aş fi susţinut-o pe Kovesi.

Despre scandalul mită la ministere:

    Eu n-am avut discuţii cu înscărcinatul de afaceri al SUA, ci doar cu ambasadorul.
    Am acuzat două contracte: EADS şi Bechtel. Nu întâmplător domnul Şova a spus că a pierdut contractul cu Bechtel. El trebuie recuperat şi investigat.
    Tata-socru este unul din oamenii foarte influenţi la ADS şi nu întâmplător ADS a fost trecut în subordinea premierului. Aceste sunt informaţiile mele.
    Nu contează dacă sunt la nivel oficial. Şi la Exim Bank s-a făcut un trafic de influenţă uriaş cu privire la numirile de acolo. Am informaţii de presă. Şeful Cancelariei premierului este unul din sforarii numirilor, domnul Viorică. Informaţiile legate de Bechtel, de ADS şi Exim Bank sunt luate din presă.

Despre președinta CNA, Laura Georgescu

    Doamna Georgescu trebuie să plece. A fost pusă la propunerea premierului. Dânsa a încercat să ajungă la mine, dar n-am primit-o, având informaţii despre calitatea umană proastă pe care o are.
    Zilele trecute a încercat prin biroul de presă. Este un om de proastă calitate. Poate fi schimbată prin cererea expresă a premierului. Nu cred că dacă eu i-aş cere unui om pe care l-am numit demisia, nu cred că m-ar refuza. Pentru salvarea independenţei CNA-ului, ar fi bine ca această doamnă să plece de acolo.

Despre alegerile prezidențiale:

    Are şanse Iohannis să câştige, cu condiţia să aibă toată dreapta susţinâdndu-l. Într-o competiţie electorală, procentul PMP contează.

    Citeste mai mult: adev.ro/n8sqgx
    Are şanse Iohannis să câştige, cu condiţia să aibă toată Dreapta susţinându-l. Într-o competiţie electorală, procentul PMP contează.
    Noul partid care e o nouă alianță, care trebuie să fuzioneze până în 2017. Cred că au mers prea mult în declarații publice pe fuziune.
    Dacă se face fuziunea, întrebarea este când noul partid, în care se pare că PNl va fi şef de filă, va lua în spate ce a primit gratis de la PDL şi va fugi la acte împotriva statului: suspendări şi altele.
    Eu n-aş fi făcut niciodată o fuziune. Este o decizie disperată, prin care doi preşedinţi de partid au ascuns rezultatele alegerilor. E o păcăleală, dar nu cred că activul va înghiţi până la capăt treaba asta.
    Esenţial este ca până la prezidenţiale să se găsească o formulă de cooperare. Eu vrea formarea unui partid nou, care să arate că este altceva decât partidele care au făcut toate compromisurile posibile.
    Încerc să fiu indulgent cu Iohannis. Eu nu mor de dragul de a colabora cu noul partid de dreapta, ci să cresc un partid. N-au decât să-şi scoată preşedinte pe cine vor. Important este să aibă un candidat. PDL va ceda candidatura în favoarea PNL.
    PMP are candidat: Cristian Diaconescu, pe care îl voi susţine atât cât voi putea. Are cifre mici încă, dar este un salt de la 2% la 7%.
    Un Cristi Diaconescu care a fost Ministru de Externe, îmi pare rău, dar din punct de vedere al profilului, este net superior lui Iohannis. Locul lui MRU poate fi acolo unde vrea el. Nu mă mai interesează. A răspuns consilierul meu pentru el.
    Surpriză pe dreapta ar fi să fim înţelepţi şi să avem unu-doi candidaţi.
    Lăsaţi-mă cu Meleşcanu. E bun acolo unde este. Am văzut că prin PSD nici prin cap nu-i trece să consolideze ceea ce eu am început: să dau serviciile secrete Opoziţiei.

Despre Mircea Băsescu

    N-am apucat să-l văd, îmi este extrem de greu, sunt regrete enorme, însă nimeni nu e mai presus de lege, asta e viaţa. sursa:evz.ro