Lun12052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Comuna în care o fabrică care face haine pentru marile magazine internaţionale nu găseşte angajaţi. Primar: "Sunt toţi nişte leneşi şi pretenţioşi"

somaj1Situaţie ciudată într-o comună din România. Primarul a atras investitori, dar firma în cauză funcţionează doar parţial pentru că nu se găsesc oameni care să muncească. Edilul afirmă că de vină este lenea care i-ar caracteriza pe mulţi dintre localnicii lui.

Bărbăteşti, o comună din zona deluroasă a judeţului Vâlcea. O firmă de confecţii care exportă haine în  străinătate caută de mai bine de o lună angajaţi în noua fabrică pe care au deschis-o în comună. Din cele 300 de posturi disponibile s-au ocupat doar 50. Motivul, potrivit angajatorului, dar şi primarului, oamenii nu sunt interesaţi să aibă un serviciu."Părerea mea este clară, sunt leneşi. Noi nu ducem în România lipsă de locuri de muncă, nu suntem săraci, suntem leneşi. Guvernul i-a învăţat cu ajutoare de şomaj, mai puţin cu ajutoate sociale", afirmă primarul Constantin Bănacu, contactat de gândul.La nivelul comunei Bărbăteşti, alcătuită din patru sate, trăiesc în total circa 3.200 de oameni, din care numai 43 iau un ajutor social care poate ajunge la un maxim de 140 de lei pe lună.

Primarul Bănacu afirmă că doar cinci dintre asistaţii sociali ar fi apţi de muncă, restul fiind în situaţii critice. "În comună sunt vreo 3570 de locuitori, din care vreo 450 sunt în străinătate. Deci, sunt destui tineri în comună care pot munci. Sunt leneşi şi pretenţioşi. Ei nu pun problema ce ştiu să facă de banii aia, pe care i-ar primii drept salariu, ci cu ce vin de la un kilometru distanţă. E autobuz care face naveta cu muncitorii la fabrica. Ştiţi şi dumneavoastră câţi îşi caută de muncă astăzi", susţine primarul care a pus la dispoziţia fabricii, pentru desfăşurarea activităţi, două foste şcoli. Necazul acestuia este că nu a găsit muncitori nici în comunele învecinate şi că investitorii aduşi de el ar putea pleca din lipsă de personal. "Am dus şi afişe acolo că se caută muncitori", precizează el. 

Soluţia găsită de primar

Primarul din Bărbăteşti spune, însă, că s-a gândit să organizeze chiar cursuri de calificare pentru localnici. "Sperăm să găsim măcar vreo 60 - 70 care să înveţe, dar să şi muncească apoi", adaugă  Constantin Bănacu.La fabrica de textile, cu capital integral românesc, angajaţii primesc salariul minim de 900 de lei brut, la care se adaugă bonuri de masă. "Ei ajung, astfel, la 900 de lei. Eu am angajaţi la primărie, la alimentarea cu apă, care primesc 630 de lei în mână. Acum, că s-a mărit salariul minim brut, vor ajunge probabil la un net de 670. Am alţi trei la lopată, care muncesc de dimineaţă până seara, şi mai ales când sunt intervenţii, nu stau pe scaun şi dau la maşină. Ăştia ce să mai spună săracii?", se mai plânge primarul

Din ce trăiesc, însă, femeile care nu vor să facă croitorie în Bărbăteşti? Din salariul soţului, din veniturile părinţilor şi socrilor sau din agricultură . "Aici  nu sunt oameni cu animale multe, şi nici grădini mari. Se pot descurca şi cu serviciul şi cu gospodăria. Se mulţumesc, însă, cu puţin. Ei nu gândesc să facă un viitor pentru copiii lor ca să trăiască mai bine", spune în continuare  Constantin Bănacu, adăugând însă că îi respectă pe mulţi dintre localnicii lui.În comuna Bărbăteşti sunt şi circa 50 de şomeri care primesc maximum câte 450 de lei pe lună şi care, în opinia primarului, ar putea fi folosiţi la muncile primăriei. "Dacă s-ar întrerupe miloaga asta de la stat cu ajutoarele alea.

O să propun eu şi la câţiva parlamentari, dar nu cred că are nimeni voinţa asta să depună în Parlament un proiect de lege. Domne, pe raza comunei respective, să îi pună la dispoziţia primăriei pe aceşti şomeri cu 400 - 450 de lei. Le mai dăm noi 100 şi ceva de lei şi îi punem la muncă. Sunt dezamăgit total. Am în comună de ordinul sutelor care ar putea munci şi nu o fac", se mai plânge primarul.Programul de lucru la fabrica de confecţii este de opt ore, exceptând o zi pe săptâmână în care angajaţii mai stau circa 2 ore în plus în care remediază confecţiile cu probleme. Sâmbetele şi duminicile sunt libere. "Deşi cerinţele de angajare sunt să aibă liceul, am primit angajaţi şi cu opt clase.

Nu este nicio problemă dacă nu ştiu să lucreze cu maşina, noi îi putem învăţa", afirmă Marilena Sandu, administratorul fabricii. Printre cei 50 de angajaţi de la fabrică este şi o femeie în vârstă de 55 de ani, precum şi cinci bărbaţi.Hainele care sunt produse la Bărbăteşti sunt exportate în Spania, Anglia sau Franţa pentru retaileri internaţionali de îmbrăcăminte, prezenţi şi pe piaţa din România.
Şomaj în scădere la nivel naţionalLa finalul lunii iunie 2014, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,87%, fiind în total 441.601 de şomeri. Rata şomajului a scăzut, însă, cu 0.03 puncte procentuale comparativ cu cea înregistrată în luna mai a anului 2014 şi a fost cu 0.09 puncte procentuale mai mică decât cea din luna iunie a anului 2013.

Cât despre rata şomajului înregistrat pe sexe, în luna iunie 2014, în comparaţie cu luna precedentă, rata şomajului la bărbaţi este în scădere de la 5,43% (înregistrata în mai) la 5,35% (în iunie).Rata şomajului feminin a crescut de la 4,32% în luna mai, la 4,33% (în luna iunie).În ceea ce priveşte rata şomajului pe medii de rezidenţă, la finalul lunii iunie 2014, erau 152.047 de şomeri din mediul urban şi 289.554 de şomeri din mediul rural.În continuare, însă, în România, rămâne o discrepanţă mare între numărul numărul angajaţilor şi cel al pensionarilor. Potrivit INS, în luna mai erau 4,4 milioane de angajaţi şi 5,2 de pensionari. sursa: gandul.info