Vi08072020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cladirea care a adapostit primul Senat al Romaniei, in paragina si plina de gunoaie

sediu-senatLa un kilometru de Piata Unirii, pe Calea Serban Voda, o cladire istorica moare in paragina. Este vorba de cladirea care a adapostit vreme de cativa ani primul Senat al Romaniei, o cladire parasita astazi, plina de gunoaie si fara nicio placuta care sa informeze trecatorii de importanta ei. Cladirea este detinuta de statul de roman.

Cladirea se afla in Sectorul 4, pe strada Calea Serban Voda numarul 107 (si Valerian Prescurea numarul 38) si, dupa cum povesteste Emanuel Badescu, bibliotecar la Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane, citand ziarele perioadei, la prima sedinta, care a avut loc in 6 decembrie 1864, in aceasta casa, al carui parter a fost amenajat in forma de amfiteatru, au participat 73 de persoane, primii senatori din istoria Romaniei.

In aceasta cladire au pasit, de asemenea, Cuza Voda, Carol I, Kogalniceanu, fratii Bratianu, fratii Golesti si multi alti intemeietori ai Romaniei moderne. Insa, deoarece era prea indepartata (conform dimensiunilor de atunci ale Capitalei) si pentru ca devenit neincapatoare dupa marirea numarului senatorilor, in 1866, s-a renuntat la ea si s-a inaugurat, in acest sens, Palatul Universitatii. La 10 februarie 1948, Strada Senatului" , pe care este situata casa, va deveni Strada Valerian Prescurea" nume pastrat pana astazi. In imaginile surprinse de B365.ro, se poate observa cum imobilul e astazi plin de gunoaie, cu bucati de zid lipsa si cu ferestrele sparte. sursa: dailybusiness.ro