Mie03032021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

COD ROŞU de inundaţii în judeţul Timiş, pe râul Bârzava

inundatii

Institutul Naţional de Hidrologie a emis, în această dimineaţă, un cod roşu de inundaţii la nivel local pe râul Bârzava, judeţul Timiş. Atenţionarea este valabilă astăzi, până la ora 14:00. 

Pe de altă parte, începând de joi noapte de la ora 23,00, este în vigoare o atenţionare meteorologică Cod galben de ploi însemnate cantitativ şi răcire accentuată a vremii valabilă pentru 24 de judeţe până vineri noapte la ora 23,00.

Judeţele aflate sub Cod galben sunt Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Buzău, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Caraş Severin, Hunedoara, Alba şi Cluj.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în toate zonele de munte şi de deal se vor cumula cantităţi de precipitaţii de peste 20-25 de litri/mp şi izolat peste 40-50 litri/mp. Vântul va avea intensificări locale cu viteze ce vor depăşi temporar 50-60 km/h. În a doua parte a nopţii de joi spre vineri (23/24 octombrie) şi în cursul zilei de vineri, 24 octombrie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în Carpaţii Orientali şi în jumătatea de nord a Moldovei. Trecător va ninge şi pe crestele celorlalte masive montane.  

 

"Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în bazinul superior şi mijlociu al râului Bârzava, se instituie COD ROŞU la nivel local pe râul Bârzava sector s.h. Gătaia – Denta , judeţul Timiş (SECTOR ÎNDIGUIT). Pe baza informaţiilor actuale se prognozează în secţiunea Gătaia un nivel maxim de 470-475 cm, cu 20 – 25 cm peste COTA DE PERICOL", se arată în comunicatul Institutului Naţional de Hidrologie.