Vi09242021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Parteneriat european Comenius. Insula Réunion şi Polonia la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” Oradea

COMENIUS-ACTIVEColegiul Tehnic „Andrei Şaguna”, primul colegiu tehnic din Oradea cu titlul de Şcoală Europeană (2014-2017), a găzduit în data de 29 octombrie o acţiune de diseminare către comunitatea locală a proiectului şcolar multilateral Comenius ACTIVE (Active Communication Training in Vocational Education), cel de al treilea din seria de programe sectoriale Comenius câştigate de instituţia şcolară cu profil tehnnologic şi vocaţional.

Aşadar, multilateralul ACTIVE şogunist antrenează  în intervalul 2013-2015 eforturile şcolilor partenere din România, Bulgaria, Italia, Turcia, Croaţia, Polonia şi La Réunion (Franţa) şi urmăreşte să ofere elevilor o înţelegere şi întrebuinţare corectă a comportamentului de comunicare nonverbală, un element crucial în formarea unor modele de conduită exemplară în situaţii generate de mediul vocaţional şi în vederea unei aderări de succes la piaţa muncii în ţară şi peste hotare.
În cadrul vizitelor de proiect din La Réunion, teritoriu de peste mări al Franţei, şi în Croaţia, elevii şi profesorii români au desfăşurat 14 mobilităţi, iar până în 3 noiembrie, liceul din Oradea va găzdui 22 de parteneri francezi şi polonezi.


Cuvântul de deschidere i-a aparţinut doamnei profesor Anca Florentina Curpaş, coordonatorul proiectului, care a adresat un cuvânt de bun venit loc autorităţilor locale, inspectorilor şcolari, reprezentanţilor media, părinţilor, cadrelor didactice, elevilor şcolii şi directorilor de la colegiile tehnice din oraş. Această vizită de lucru prilejuieşte schimbul de bune practici educaţionale între diferite sisteme de învăţământ ale statelor europene, dar mai cu seamă din învăţământul tehnologic şi vocaţional, cu scopul modernizării şi europenizării Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” Oradea şi poate crea punţi pentru viitoare parteneriate cu statele Europei.
Echipa de elevi şi profesori participanţi la activităţile Săptămânii Active în Oradea vor participa la ateliere de lucru şi sesiuni de instruire pentru o mai bună cunoaştere şi încorporare  a celor şase aspecte ale comunicării nonverbale (gesturi şi mimică, contactul vizual, proximitatea, atingerea, vestimentaţia şi postura) în interrelaţionarea profesională şi în afaceri, în fiecare din culturile reprezentate de cele trei ţări partenere.

Programul de activităţi include vizite la antreprenori în vederea deprinderii unei conduite de succes la interviul de angajare, în relaţiile cu coechipierii şi superiorii, dar mai ales în raportarea cu clienţii şi posibilii parteneri de afaceri. Colaboratori şi parteneri în realizarea acestor activităţi de pregătire a viitorilor antreprenori sunt magazinul universal Shopping Centre Oradea, modernul hotel DoubleTree by Hilton Oradea şi firma de consultanţa, pregătire, evaluare şi recrutare în câmpul muncii RoMarketing S.R.L. Oradea.
Evenimentul s-a încheiat pe liniile melodice ale celebratei creaţii a lui Michael Jackson, Heal the World, prin interpretarea căreia participanţii şi-au unit voinţele şi intenţiile muncii lor de echipă pentru a construi o lume mai bună pentru ei înşişi şi semenii prin muncă şi iubirea care mereu dăruieşte, construieşte punţi către alţii prin comunicare şi acceptare neprejudiciată, un deziderat mult preţuit de parteneriatul ACTIVE.


 Dincolo de aspectul uman al interacţiunii dintre participanţi, varietatea din componenţa parteneriatului constituie o premisă esenţială pentru cunoaşterea şi înţelegerea diversităţii culturale şi lingvistice europene în rândul profesorilor şi elevilor, a spiritului şi practicii antreprenoriale din diferite societăţi ale statelor UE. Putem spune că elevii au avut din plin parte de experienţe unice care le-au prilejuit şansa de a dobândi competenţe şi abilităţi personale şi de comunicare pentru integrarea profesională şi de cetăţenie europeană activă. Urăm mult succes echipei de la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” în derularea acestui ambiţios proiect ce va contribui semnificativ la modernizarea şi europenizarea comunităţii educaţionale din instituţia de învăţământ şi va crea punţi pentru viitoare parteneriate cu statele Europei.