Ma10202020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Castelul Corvinilor scapă de dezastrul ecologic care l-a înconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

castel-corviniÎmprejurimile Castelului Corvinilor, locuri care în trecut au fost cea mai poluată zonă a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, menit să schimbe cu totul înfăţişarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe lângă care trec turiştii care vizitează monumentul. Turiştii care vor ajunge de anul viitor la Castelul Corvinilor nu se vor mai izbi de priveliştea dezolantă a ruinelor fostului combinat siderurgic al Hunedoarei din imediata vecinătate a monumentului istoric. Treptat, în ultimele luni, locul unde a funcţionat la începutul secolului trecut primul mare furnal al Hunedoarei, şi apoi mai multe secţii ale Cocseriei din combinatul siderurgic, a fost decontaminat. Proiectul de ecologizare finanţat de Uniunea Europeană are o valoare de circa 40 de milioane de lei, iniţial estimările pentru realizarea lui fiind de peste 60 de milioane de lei. Investiţia va schimba cu totul peisajul împrejurimilor Castelului Corvinilor, monument care până în ultimii ani a fost aproape sufocat de construcţiile şi ruinele siderurgice din jurul lui.

„Investiţia înseamnă ecologizarea terenului din cea mai poluată zonă a fostei platforme industriale din Hunedoara. Aici a funcţionat Cocseria şi Aglomeratorul şi au rămas depozite de gudron, mangal şi gudron lichid, foarte poluante, care afectau calitatea vieţii oamenilor din Hunedoara. Este un pas mare înainte pentru Hunedoara şi în ce priveşte modul în care este privită zona de către turiştii care ajung la Castelul Corvinilor”, a precizat Dan Bobouţanu, viceprimarul Hunedoarei.

Mii de tone de substanţe periculoase Proiectul de ecologizare a celor 20 de hectare acoperite de ruinele combinatului siderurgic a primit acordul de mediu pentru a putea fi executat în anul 2010, la zece ani după ce secţiile din această parte a combinatului şi-au oprit activitatea. Abia în acest an, în luna aprilie, a demarat execuţia lucrărilor. „S-a lucrat la ecologizarea terenurilor şi la construcţia sediului noului centru de afaceri, o clădire care va avea trei etaje, din care până în prezent au fost ridicate două niveluri. Cea mai complicată parte a proiectului a fost decontaminarea locurilor unde s-au aflat depozitele de substanţe poluante, în principal gudron şi mangal. Câteva mii de tone din aceste substanţe au trebuit luate din zona vechii Cocserii. Până în toamna anului viitor sperăm să reuşim finalizarea proiectului, care va însemna foarte mult pentru Hunedoara şi pentru zona castelului, devenită din ce în ce mai atractivă în ultimii ani”, a declarat Lucian Hărău, reprezentantul firmelor constructoare. Licitaţia publică a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Proserv S.A. – lider de asociere, S.C. Recom SID S.A., S.C. Micro Mega S.A. Investiţia din Hunedoara înseamnă ecologizarea terenurilor pe care în trecut au funcţionat mai multe secţii ale combinatului, precum şi parcelarea lor pentru a fi concesionate investitorilor şi amenajarea unor spaţii verzi.

Schimbarea la faţă a împrejurimilor castelului În jurul Castelului Corvinilor, primele construcţii industriale au fost începute la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, când au fost înfiinţate Uzinele de fier ale Hunedoarei. În anii 1950, sub regimul comunist, împrejurimile monumentului istoric au fost transformate aproape în întregime într-o zonă siderurgică, în care gradul de poluare era ridicat. Castelul din Hunedoara a fost înconjurat în acest timp de funiculare care transportau minereu spre combinat din Teliuc şi Ghelari, linii ferate înguste pe care erau aduse materialele de construcţii din exploatările de talc şi dolomită din Ţinutul Pădurenilor, secţii uzinale şi siderurgice, furnale şi coşuri de fum. Cele mai multe dintre ele au funcţionat până la sfârşitul anilor 1990, iar ulterior au fost demolate treptat, fără ca zona să mai fie ecologizată. Ecologizarea împrejurimilor Castelului Corvinilor reprezintă primul mare pas al autorităţilor spre transformarea vechii zone industriale într-una mai atractivă. O dată cu acest proiect, peisajul din jurul monumentului istoric urmează să se schimbe. În vecinătatea castelului, pe locul unei foste staţii de funiculare, va fi ridicat un hotel pentru turişti care ajung în Hunedoara. Un alt plan al administraţiei locale din Hunedoara prevede reabilitarea centrului istoric al municipiului, de la poalele monumentului istoric, pe o suprafaţă de opt hectare. Potrivit proiectului care va fi depus spre finanţare prin fonduri de la Uniunea Europeană, malurile râului Cerna vor fi amenejate ca locuri de promenadă, iar clădirile din secolele trecute vor fi restaurate, astfel încât turiştii care ajung în Hunedoara să aibă mai multe opţiuni decât cea de a vizita Castelul Corvinilor. Fostul sediu al Uzinelor de fier, o clădire istorică din secolul XIX, ar putea fi transformat în hotel de lux, spun reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

"În ultimii trei ani, numărul celor care ajung la castel a crescut de aproape trei ori, ajungând de la 86.000 de turişti în 2012 la peste 250.000 în acest an, iar în 2016 sperăm că monumentul din Hunedoara va ajunge la un număr de aproape un milion de vizitatori. De aceea, treptat, oamenii au început să ţină cont de potenţialul turistic al zonei”, spune Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor. Au rămas peste 110 hectare de ruine Ecologizarea celor 20 de hectare de teren din vechea platformă industrială a Hunedoarei este primul astfel de proiect derulat pe teritoriul fostului combinat. În prezent, alte peste 110 hectare de terenuri pe care au funcţionat secţiile şi clădirile complexului siderurgic au rămas în stadiul de ruine. Sunt acoperite de dărâmături sau de clădiri nefuncţionale, unele aparţinând combinatului. Cea mai mare parte dintre ele se află în patrimoniul societăţii comerciale Eco Sid, la care acţionar majoritar este Primăria Hunedoara, iar reprezentanţii administraţiei locale susţin le vor trece în patrimoniul primăriei şi apoi vor încerca să atragă fonduri europene pentru reabilitarea lor.

Stiri mai vechi: