Lun04192021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

DESTINAȚII DE WEEK-END - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)

teatrul-excelsiorTeatrul Excelsior demarează în această săptămână programul ''Seri de teatru la Excelsior'', un program dedicat adolescenților.

Categorie de public în general ignorată în alcătuirea repertoriilor teatrelor bucureștene, adolescenții sunt privați de spectacole cu tematică adecvată vârstei, producții care să se plaseze și stilistic în sfera lor de interes, se arată într-un comunicat al teatrului.
Astfel, vineri, 28 noiembrie, ora 18.00, tinerii spectatori sunt invitați la spectacolul "MOMO sau Strania poveste despre hoții de timp și copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat", dramatizare după Michael Ende, regia Lenuș-Teodora Moraru.

Romanul lui Michael Ende este o parabolă a schimbării atitudinii societății moderne față de timp. Puterea de transformare a ceea ce se numește azi "efectul timpului comprimat" schimbă valorile și modifică relațiile inter-umane. Salvarea, spune Ende în romanul său, vine din noi înșine, dar cu mai multă forță vine din puritatea sufletelor de copii nepervertite încă. Momo, fetița care știe să-și asculte prietenii, este singura care are puterea să le redea oamenilor timpul furat, se arată în comunicatul citat.

Programul "Seri de teatru la Excelsior" va continua în luna decembrie, în program fiind inclus și spectacolul "Kiki și Bozo" de Andreea Vălean, regia Peter Kerek.

* Vineri, 28 noiembrie, pelicula "Ida", în regia lui Pawel Pawlikowski, film distins cu peste 40 de premii și candidatul polonez pentru Oscar, deschide, la Cinema Elvira Popescu din București, Zilele Filmului Polonez — CinePOLSKA, eveniment ajuns la cea de-a 10-a ediție.
Prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală, evenimentul se va desfășura sub genericul "despre libertate", informează un comunicat al organizatorilor.

În perioada 28 noiembrie — 7 decembrie, cinefilii vor putea viziona șase pelicule realizate în ultimii doi ani, premiate la festivaluri importante și apreciate de public, care abordează fenomenul libertății.

Potrivit sursei citate, în afara filmului din deschidere, vor mai putea fi vizionate peliculele "Să vrei să trăiești" — regia și scenariul Maciej Pieprzyca, "Baby blues" — regia și scenariul Katarzyna Roslaniec, "Păpușa" — regia și scenariul Krzysztof Krauze și Joanna Kos-Krauze, "În numele..." — regia Malgorzata Szumowska și "Un bilet spre lună" — regia și scenariul Jacek Bromski.

Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

Manifestarea Zilele Filmului Polonez este organizată de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică.

* Muzeul Național al Țăranului Român invită publicul sâmbătă, 29 noiembrie, ora 17.30, în ajun de Sfântul Andrei, la lansarea ''Cărții de grâu'' (editura Martor), coordonată de Șerban Anghelescu, Cosmin Manolache și Lila Passima.
Ingredientele ''Cărții de grâu'' sunt următoarele: divinități și rituri agrare, cântece țărănești, imagini, texte etnologice și de ficțiune, imagini, vorbe ale oamenilor vii despre pâine. Se pune totul în cuptor și se mănâncă fierbinte, arată comunicatul acestei instituții muzeale.

"Suntem oameni de grâu. Ne naștem din grâu, suntem botezați cu grâu, nuntim în grâu, ne seceră moartea în grâu, înviem tot în grâu. Pătimim ca grâul, cu lacrima schimbată în grâu, cu sângele și sudoarea făcute grâu. Vom fi îngropați în morminte de grâu strălucind, cu coroane de grâu pe oasele capului. Vom fi în întregime grâu. Oameni de pâine, anonimi de grâu, în cimitirele noastre unduind subteran, suntem lanuri de grâu bătute de vânt sub pământ, ne coacem ca pâinea în sicrie arzând. Intrăm în gura Domnului cum și el ne intră în gură." (Șerban Anghelescu)

Intrarea este liberă.

* Sâmbătă, de la ora 20.00, spectacolul "Piesă pentru frate și soră" după Tennessee Williams, în regia lui Iris Spiridon, este prezentat în premieră la Sala Mică a Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București.

Piesa celebrului dramaturg american este tradusă și jucată pentru prima dată pe scenele noastre. "Piesă pentru frate și soră" este o poveste autobiografică, unde viața se întrepătrunde cu arta, iar spectatorul este invitat la un exercițiu de imaginație. Tennessee Williams, autorul lumilor fragile și al menajeriilor de sticlă, ni se destăinuie, ne mărturisește, ne șoptește povestea lui și a surorii lui, arată comunicatul TNB.

Spectacolul face parte din programul 9G la TNB, program derulat prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală "Ion Sava", care se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul 9G se desfășoară la Sala Mică, spațiu destinat exclusiv tinerilor artiști. În urma unui concurs de proiecte, la care au fost înscrise 42 de titluri, echipa de selecție (Ilinca Tomoroveanu, Cristiana Gavrilă, Mașa Dinescu și Violeta Popa) au reținut șapte dintre ele.

Până în prezent, în repertoriul Teatrului Național ''I.L.Caragiale'' sunt incluse 4 spectacole ale programului, conform sursei citate: ''DISTOPIE.shakespeare.REMIX'' (un spectacol conceput de Catinca Drăgănescu), ''ActOrchestra'' (teatru muzical care nu e musical), ''Ziua în care nu se cumpără nimic'' de Kim Atle Hansen (amândouă în regia lui Horia Suru) și ''Piesă pentru frate și soră'' după Tennessee Williams, regia Iris Spiridon.

* Duminică, 30 noiembrie, de ziua Sfântului Apostol Andrei, Grigore Leșe susține concertul "Tradiție, Istorie, Rost", la Sala Palatului, începând cu ora 19.30.
Alături de Grigore Leșe vor urca pe scenă aromânii fârșeroți din Cogealac, cu care artistul a cântat în Catedrala Saint-Sulpice din Paris, dar și Taraful lui Firuță din Islaz, Teleorman, Taraful din Băbiciu, Olt, Grupul Iza, Maramureșul Voievodal, oameni din Idicelul de Pădure, Mureș și Fanfara Țărănească din Saelele, Teleorman.

Concertul face parte din proiectul național cultural "Artă Contra Drog" 2014, inițiat de CIADO România și Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film "Dracula".

Biletele se găsesc la Sala Palatului și online pe vandbilete.ro, eventim.ro, bilete.ro, bilet.ro. Prețul unui bilet în funcție de categorie este: 150 de lei — categoria I, 100 de lei — categoria a II-a, 60 de lei — categoria a III-a.

* Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României.

Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17.00, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16, potrivit unui comunicat al OCC.

Biletele se achiziționează prin rețeaua bilete.ro.

Programul concertului extraordinar include lucrări clasice, de mare popularitate, din repertoriul românesc și universal, în interpretarea orchestrei Colegiului Național de Muzică ''George Enescu''.

Vocilor Operei Comice pentru Copii — Oana Șerban (soprană), Andrei Lazăr (tenor) și Ștefan Schuller (bas) — li se vor alătura tinerii olimpici Paul Răducanu (vioară), Maria Jurcă (vioară) și Alexandra Curcă (violoncel). Conducerea muzicală este asigurată de tânărul dirijor Gheorghe Iliuță. sursa:agerpres.ro