Dum08142022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Romanii, cei mai mari proprietari din Europa


case 79935300Faptul că românilor nu le place să stea cu chirie îl știm și noi foarte bine. Ceea ce nu știu mulți români este faptul că în țara noastră există cei mai mulți proprietari de locuințe din întreaga UE.

În UE 28, în anul 2012, mai mult de jumătate dintre locuitori erau proprietarii caselor și apartamentelor în care stăteau, arată un raport publicat recent de Eurostat. Însă de departe cea mai mare rată a proprietarilor raportat la populația totală s-a înregistrat în România. Astfel, conform cifrelor oficiale ale Biroului de Statistică al Uniunii Europene, la noi, 96,6% din populație deține în proprietate locuințe.

În acest clasament, România este secondată de Lituania, cu 91,9% din populație fiind proprietară de locuințe.

La polul opus se regăsesc statele cu cele mai mici ponderi ale proprietarilor în numărul total de locuitori. Este vorba despre Germania, unde doar 53,2% din populație are în proprietate o locuință, și Austria, unde 57,5% dintre locuitori dețin o casă sau un apartament. De altfel, Germania și Austria sunt singurele două țări membre unde rata proprietarilor este mai mică de 60%, notează raportul citat.

Documentul Eurostat  mai indică faptul că 43,5% din populația UE 28 trăia, în anul 2012, în locuințe pentru care nu erau contractate credite imobiliare. În România, în 2012, doar 0,9% dintre locuințe erau luate prin credit, proprietarii plătind ratele aferente acestora.

Statele unde creditul pentru achiziția locuinței este cel mai răspândit sunt țările nordice. În Norvegia, 64,9% din populația locuia într-o casă cumpărată cu credit pentru care plătesc rate. În Islanda ponderea acestor locuitori se cifrează la 62,7%, în Suedia la 61,6%, în Olanda la 59,9%, iar în Danemarca la 51,8%.
sursa: money.ro