Joi08062020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ce sunt punctiile lombare pe care un neurochirug le-ar fi facut fara acordul pacientilor. Ancheta fara precedent la Iasi

spateAncheta fara precedent la Spitalul de Neuro-chirurgie din Iasi: Parchetul si Colegiul Medicilor verifica acuzatii uluitoare aduse unui neuro-chirurg.

Conducerea unitatii medicale sustine ca doctorul ar fi facut punctii lombare in cazul a zeci de pacienti, fara a cere si consimtamantul oamenilor, asa cum prevede protocolul. Procurorii cerceteaza acum daca exista vreo legatura intre anumite decese si tratamentele facute de neurochirurg in coloana vertebrala.

Ancheta legata de studiul facut de neurochirurgul Stefan Iencean a inceput cand un medic a gasit intr-un salon al spitalului 89 de epurubete cu lichid cefalorahidian, extras de la opt pacienti.

Oamenii se tratau pentru diverse traumatisme ale coloanei vertebrale si nici unuia nu i s-a cerut consimtamintul pentru aceasta procedura de punctie lombara, cum spune protocolul, sustine conducerea spitalului.

"Este vorba de un studiu care a fost efectuat, inceput fara sa aiba doua componente absolut obligatorii si anume acordul pacientilor si acordul consiliului de etica”, explica dr Florin Gramada, purtatorul de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie.

Numai unui singur pacient, neurochirurgul Stefan Iencean i-ar fi facut 32 de punctii lombare.

Conducerea spitalului spune ca patru dintre cei opt pacienti au decedat si verifica daca in cazul lor aceasta procedura medicala era necesara.

Punctia lombara este o metoda de diagnosticare si uneori de tratament prin extragerea lichidului cefalorahidian. Probele colectate sunt trimise apoi in laborator pentru a fi depistate diferite afectiuni.

Managerul spitalului de Neurochirugie, Emilian Eva sustine ca la putin timp dupa descoperirea eprubetelor, doctorul Iencean a publicat doua articole in reviste de specialitate cu subiectul studiului sau. Neurochirurgul incearca sa demonstreze ca prin procedura de extractie a lichidului cefalorahidian ar putea fi tratate diferite traumatisme ale coloanei vertebrale.

Medicul Iencean respinge toate acuzatiile. „Toate lucrurile au fost facute in mod corect si legal. Snt nevinovat. Plangerea penala facuta este o defaimare si este o reactie venita ca represalii impotriva plangerii penale facute de mine contra doctorului Eva in august 2014 pentru fals in inscrisuri oficiale si a faptului ca i-am evidentiat plagiatul din teza de doctorat”, a spus acesta la Radio Iasi.

"Eu am recomandat si recomand prudenta. Vom incepe sa analizam sa vedem care este situatia reala, nu putem sa ascultam o singura parte, cu atat mai mult cu cat la Spitalul de Neurochirurgie au mai existat conflicte si acuzatii reciproce”, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Romania.

In plangerea penala facuta de spital apare si numele superiorului direct al doctorului, care nu l-ar fi supravegheat suficient.

"Politistii ieseni au primit o sesizare din partea parchetului care a fost inaintata de reprezentantii unei unitati spitalicesti cu privire la o posibila infractiune de abuz in serviciu”, spune Anca VIjaiac, purtatorul de cuvant al IPJ Iasi.

Seful de clinica a fost sanctionat cu reducerea salariului pe trei luni si retrogradarea temporara din functie.

Dupa 26 de ani de munca la spitalul de neurochirurgie, doctorul neurochirurg Stefan Ienceanu a fost concendiat. Conferentiar universitar, el a participat la mai multe proiecte de cercetare si dezvoltare cu lucrari stiintifice publicate in reviste internationale de specialitate si a folosit la spital metode de tratament inovatoare.
sursa: stirileprotv.ro