Mie03032021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ce produse şi servicii mai au TVA 9%, pe lângă pâine şi pachetele turistice: medicamente, proteze, ziare, cărţi şi filme

medicamenteGuvernul a avizat ieri reducerea TVA de la 24% la 9% în turism, după ce anterior doar pachetele cu cazare şi mic dejun beneficiau de acest TVA redus. Acum, excepţia se extinde şi la pachetele all-inclusive. „Adevărul“ vă prezintă o listă cu alte produse şi servicii care mai au TVA 9%.

TVA 9% se mai aplică şi la pâine şi produse de panificaţie, după ce Executivul a introdus această măsură în anul 2013, în ciuda obiecţiilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE). Măsura a dus la ieftinirea produselor de panificaţie, potrivit Consiliului Concurenţei.

Ministerul Finanţelor estima, într-un studiu lansat în toamna anului trecut, că în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei a scăzut cu 300 de milioane de lei, livrările oficiale de făină şi produse de brutărie au crescut atât la export, cât şi pe piaţa internă, numărul de locuri de muncă fiscalizate din acest domeniu a crescut cu 7.000, producţia de făină şi pâine a crescut cu 15,8%, respectiv 18%, iar preţurile au scăzut cu 10%.

 Medicamente, ziare şi filme cu TVA 9%

De asemenea, TVA 9% se mai aplică la medicamente de uz uman şi veterinar, la produse ortopedice şi proteze - cu excepţia protezelor dentare, în cazul manualelor şcolare, cărţilor, ziarelor şi revistelor, dar şi în cazul biletelor la muzee, castele, monumente istorice, grădini botanice, târguri, expoziţii, cinematografe. La nivelul medicamentelor, TVA are valoarea de 9% atât pentru produsele cu prescripţie, cât şi celor fără.

TVA 9%, promis şi pentru legume şi carne Concomitent, Executivul a anunţat că doreşte să implementeze în acest an o cotă redusă de TVA, de 9%, la mai multe produse, precum legume şi fructe, dar şi carne şi produse din carne. O altă idee enunţată în timpul negocierilor din decembrie cu FMI era şi reducerea TVA la produse bio.

În fine, Darius Vâlcov, a afirmat că ar TVA s-ar putea reduce la toate produsele, cu două sau patru puncte procentuale, însă condiţia este să se colecteze suplimentar la buget mai mulţi bani. „Dacă după primul trimestru vom vea că avem încasări suplimentare de 2 miliarde, vom putea undeva, la jumătatea anului, să luăm măsura de reducere a TVA cu 2%, dacă vom vedea că sunt 4 miliarde, vom putea merge cu 4%“, a susţinut ministrul Finanţelor. El a avertizat că totul ţine de decizia politică de la acel moment.

sursa: adevarul.ro

Stiri mai vechi: