Vi09252020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

STUDIU. Care este legătura dintre PET-uri şi fertilitatea bărbaţilor

petO substanţă găsită în PET-uri şi alte recipiente de plastic ar putea afecta fertilitatea bărbaţilor, scrie medicaldaily.com.

 Un studiu realizat la Universitatea din Washington arată că sperma şoarecilor cărora li s-a injectat la naştere BPA (bisfenol A) nu realiza la fel de bine procesul de meioză (diviziune celulară) precum şoarecii ''normali''. Din această cauză, mulţi spermatozoizi au murit.

Având în vedere că substanţa respectivă se află în multe obiecte de plastic, autorii studiului avertizează că fertilitatea masculină ar putea fi afectată pe termen lung. ''Am văzut efectele de-a lungul a câteva zeci de ani. Dar care este efectul de-a lungul câtorva generaţii? Oare se creează o furtună perfectă?'', se întreabă retoric autorii studiului.

Medicaldaily.com scrie că 40% dintre tinerii danezi suferă de infertilitate sau fertilitate scăzută, iar acest fenomen e întâlnit şi în alte ţări europene, dar şi în Japonia ori SUA.

Sursa notează că infertilitatea ar putea fi doar ''vârful aisbergului'', având în vedere că studiul precizează că BPA poate determina şi necoborârea testiculelor în scrot sau apariţia cancerului testicular.
sursa: gandul.info