Vi04162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Patru cauze, unul și-același efect: creșterea aurului

grafic-pret-aur-570x353Aurul a dovedit încă o dată că este investiția perfectă pentru protejararea economiilor în raport cu deprecierea bruscă a monedelor. Metalul galben a crescut spectaculos în fața unui euro aflat pe o pantă descedentă față de majoritatea valutelor.

O analiză – fie ea și sumară – a cotației aurului din ultimele 30 de zile arată un salt spectaculos de la 960 de euro/uncie, în 25 decembrie 2014, la un incredibil 1149 de euro la închiderea de vineri, 24 decembrie. O creștere de aproape 20%, din care 9,2% se datorează aprecierii aurului față de dolarul american, căreia i se adaugă devalorizarea cu 8,1% a euro în fața dolarului. Procentele rămase reprezintă aprecierea “naturală” a metalului galben în raport cu euro.

    Primul șoc a fost unul emoțional, provocat de atentatul terorist din capitala franceză, Paris, din data de 7 ianuarie. Asociat de analiști ca un 11.09 european, a avut un impact vizibil asupra piețelor financiare și de acțiuni.
   

Anunțul surpriză al băncii centrale elvețiene de dezlegare a francului elvețian de euro prin renunțarea pragului de 1,2 unități pe euro a făcut ca moneda europeană să prindă pe o pantă descendentă față de principalele valute. Decizia a dus la dispariția de pe piață a celui mai mare cumpărător de euro – și conform bancherilor singurul la aceea dată -, nimeni altul decât aceeași bancă elvețiană. Astfel a dispărul și ultimul stâlp de sprijin al euro.
   

Planul de tipărire agresivă de euro lansat oficial pe 22 ianuarie de către Banca Central Europeană (BCE) a surprins investitorii prin amploare: 1.100 de miliarde de euro aruncați pe piață până-n septembrie 2016. Deși programul este destinat relansării economiei europene și croit pentru evitarea deflației, a produs cea mai puternică depreciere a euro. Efectele benefice constau în crearea de locuri de muncă, creșterea consumului și a competitivității economiei din zona euro și indirect ale tuturor statelor europene.
   

Preluarea puterii de către partidul de orientare de extrema stângă Syriza a dus la o nouă scădere a monedei unice. În incertitudinea creată de posibilitatea ca Grecia să consemneze primul exit din zona euro, aurul și-a crescut atractivitatea. Încă odată s-a dovedit că menținerea intactă a puterii de cumpărare aparține celor care și-au transformat economiile în metalul galben, indiferent de starea economiei în care se află țara. Iar discuțiile privind revenirea la etalonul aur nu mai sunt chiar așa de utopice, cum păreau cu un deceniu în urmă.

sursa: adevarul.ro

Stiri mai vechi: