Ma10192021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Doi români RĂPIȚI în Nigeria au fost eliberați. MAE: nu s-a plătit nicio recompensă

resizera-465x390Doi români au fost răpiţi în Nigeria pe20 ianuarie și eliberați opt zile mai târziu în urma unui efort coordonat cu serviciile secrete românești, a anunțat astăzi ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Românii erau ținuți captivi de o grupare infracțională care a cerut bani în schimbul eliberării lor. Principala suspiciune, cea a răpirii celor doi de către gruparea teroristă Boko Haram, a fost repede scoasă din discuție, a declarat oficialul.

Conform procedurilor, a fost formată la nivelul MAE, sub coordonarea ministrului, o celulă de criză formată din diplomați și reprezentanți ai SIE, SRI și a Direcției de Informații a Armatei.

"De la momentul răpirii şi activării celulei de criză, pe data de 20 ianuarie, şi până la momentul eliberării cetăţenilor români, care s-a produs pe 28 ianuarie, toţi membrii celulei de criză au acţionat 24 de ore din 24 şi au urmărit în mod constant şi activ eforturile care s-au făcut pentru eliberarea cetăţenilor români", a afirmat Aurescu.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a declarat că pe parcursul desfăşurării operaţiunilor MAE a fost în contact cu Ambasada României la Abuja şi cu Ambasada Nigeriei la Bucureşti.

El a mai spus că, deşi suspiciunea iniţială era că românii ar fi fost răpiţi de gruparea islamist-radicală Boko Haram, sechestrarea a fost făcută de către "o grupare criminală care avea ca obiectiv principal obţinerea de răscumpărări pentru eliberare, situaţie în care s-au aflat anterior şi alţi cetăţeni europeni aflaţi la muncă în Nigeria".

În acest context, șeful diplomației române a avertizat cetățenii români să evite zonele cu risc sporit din punct de vedere als ecurității și să monitorizeze alertele de călătorie emise de MAE.
sursa: evz.ro

Stiri mai vechi: