Joi09232021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Bio chiar e bio? Produsele ecologice sunt de multe ori suspecte pentru români

bio d9fed9e447Mai mult de un sfert dintre români cred că alimentele bio sunt doar o invenţie de marketing. Cei care aleg să pună în coşul de cumpărături produse “curate”, fără nici un gram de conservanţi, sunt mai ales tinerii sub 30 de ani.

36 % dintre români cred cu tărie că alimentele eco sunt mai sănătoase decât cele convenţionale, arată un studiu despre piaţa de profil. Avem un procent identic de nehotărâţi, nedumeriţi că mulţi producători obţin titlul “bio”, apoi măresc preţul.

Restul (28%) sunt de-a dreptul suspicioşi şi consideră că eticheta pe care scrie “bio”, “ecologic” sau - cum spun americanii - “organic” ţine mai degrabă de o strategie abilă de marketing decât de beneficii palpabile pentru sănătatea consumatorului.

Cei care trec uşor peste această reticenţă sunt tinerii sub 30 de ani, atenţi la problemele mediului înconjurător şi ataşaţi de valorile ecologiste. Atenţie însă, adevăratele produse bio sunt ceva mai scumpe şi au pe ambalaj un timbru special emis de Ministerul Agriculturii.

Cât de scumpe? Ca să-ţi faci o idee, dacă în piaţă un kilogram de ceapă este 1,5 lei, într-un magazin bio îl găseşti cu aproape 5 lei. Iar o rotiţă de caşcaval ecologică, de 300 de grame, ajunge la 35 de lei.

Traiul sănătos costă mai mult

În România se cumpără produse bio de circa 80 mil. euro, de aproape 40 de ori mai mult decât în 2007, dar sub 1% din totalul vânzărilor din retail, faţă de Europa Occidentală, unde ponderea depăşeşte 5%.

Preţul lor este cu 30% mai mare în comparaţie cu al produselor convenţionale. De altfel, preţurile mai mari sunt justificate prin producţiile mai mici la hectar (randamentul se reduce astfel cu 20%–30%), costul ambalajelor speciale, din materiale reciclabile, plus cheltuielile suplimentare cu certificarea ecologică.

La ora actuală se poate cumpăra varianta eco la teoretic orice, de la mâncare, jucării sau cosmetice până la electronice.
Mâncare «eco» din Deltă

România va lansa, săptămâna aceasta, la cel mai mare târg de produse ecologice, organizat în Germania, un stand de produse aduse din fermele bio din Tulcea.
Ce spun cititorii

Produsele “bio” sunt tratate cu reţinere, românii preferând produsele româneşti din pieţe.

Marilena Guţă, terapeut bowtech: “România încă mai are producători tradiţionali”

“Eu cred în produsele bio, ele chiar există şi aduc beneficii sănătăţii. Faptul că sunt firme care comercializează altceva decât anunţă pe etichetă este altceva. Spre deosebire de ţările occidentale, România mai are mici producători care cultivă pământul tradiţional şi ei ar trebui sprijiniţi”.

Viorel Popescu, fermier: “Produsele autohtone sunt mai gustoase decât importurile”

“Sigur că există şi falsuri, dar legumele pe care le găsiţi în piaţă sunt, în cea mai mare parte, româneşti. Pe bună dreptate, ele sunt considerate mai bune, deoarece au gust mai bun, lucru evident, şi sunt mult mai sănătoase decât cele importate, care sunt produse prin tehnologii ce nu prea ţin cont de interesele clientului, ci de câştiguri. Noi încă îngrăşăm pământul cu bălegar...”

Gina Artenie, manager marketing: “Sunt bio doar legumele din grădina ta!”

“Eu cred că într-adevăr este o invenţie de marketing, deoarece marile exploataţii agricole nu au cum să evite îngrăşămintele chimice, pesticidele şi celelalte produse fără de care acest tip de agricultură nu poate exista. Sunt bio doar legumele pe care le cultivi în propria grădină!”.

sursa: libertatea.ro