Joi07092020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Pericol: Substante toxice in fructe

fructe otraviteAlegeți cu atenție fructele și cerealele, ne sfătuiesc nutriționiștii. Crescute industrial, acestea au de 10 ori mai multe metale grele, nitrați și pesticide decât cele cultivate prin metode bio, arată un studiu al specialiștilor Universității Oradea. Nu fac decât să crească numărul de calorii, dar nu au deloc vitamine și nici rol hrănitor. Mai mult, s-a descoperit că pot provoca boli grave, precum Alzheimer.

Fructele din producția organică sunt cu imperfecțiuni, nu au un aspect comercial, pe când cele de supermarket arată foarte frumoase, foarte apetisante.

Aceasta ar fi, pe scurt, diferenţa dintre alimentele bio şi cele crescute în regim intensiv. Un grup de cercetători de la Universitatea din Oradea a vrut să afle cât de toxice sunt şi, după trei ani de studii, rezultatele sunt îngrijorătoare.

„La nivelulul produselor ecologice există diferențe față de produsele cultivate în sistem clasic de până la 10 ori. Substanțele toxice încep să apară din zona nitrați, nitriți, dar în ultimul timp s-a observat prezența unor cantități de metale grele”, spune Adrian Timar, coordonatorul studiului.

Consecinţele sunt dramatice, avertizează medicii.

„Poate aduce în timp în mod cronic mari deficite în dezvoltarea organismului uman”, spune dr. Amorin Popa, șeful secției de diabetologie.

„Industrializarea alimentației a dus la explozia câtorva boli, una dintre aceste boli este și boala Alzheimer”, spune și dr. Gavril Cornuţiu, medic psihiatru.

Specialiştii spun că aceste alimente, pline de pesticide, sunt lipsite de antioxidanţi care luptă împotriva procesului de îmbătrânire.

„De exemplu la struguri, dacă sunt stropiți, atunci planta nu mai este atacată de botroscinereea, mucegaiul specific viței de vie și atunci vița de vie nu mai secretă unul din fitonutrienții foarte sănătoși”, spune Simona Bișboacă, nutriționist.

Cercetătorii vor continua studiul până în 2018. Vor să afle dacă toxicitatea produselor creşte în timp, având în vedere că sunt cultivate în aceleaşi pământuri, care an de an sunt tratate cu pesticide.

sursa: money.ro