Mie07282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Festivalul Internațional de foarte scurt metraj Très Courts

pré-affiche-TC2015-févrierCe e un «foarte scurt metraj»? E un filmuleț de maxim 3 minute (în afară de titlu și generic), 180 de secunde care sunt puse la dispoziția realizatorilor și le dau șansa să surprindă, să emoționeze, să provoace râsul sau reveria. Constrângere? Mai degrabă o provocare și de asemenea o șansă. Datorită costurilor de producție reduse, acest concept încurajază și democratizează producția de filme și oferă o libertate de expresie totală. Foarte scurte? Prea scurte? Depinde de spectator să continue povestea dacă dorește după reaprinderea luminilor.

A spune multe în imagini puține este provocarea propusă regizorilor din lumea întreagă, fie ei amatori sau profesioniști. De la ficțiune la documentar, animație sau clip, toate genurile pot fi explorate, singura limită este imaginația fiecăruia.

COMPETITIA ROMANEASCA

Din 2007, de la începuturile festivalului în România, ne-am dorit să deschidem evenimentul către tinerele talente din țara noastră prin crearea unei competiții de filme foarte scurte românești.

Sunteți deci invitați să participați, să experimentați, să surprindeți și să seduceți… Trei minute sunt puse în mâinile voastre, pentru a profita de acest festival curios să descopere talentele de mâine. O echipă de profesioniști va viziona filmele primite și va stabili programul Selecției Românești - aprox. 20 de filme. Această selecție va fi proiectată pe ecranele din România alături de celelalte secțiuni ale Festivalului : Selecția Internațională, selecția «Familie» -pentru copii peste 6 ani și selecția Paroles de Femmes, care oferă o perspectivă asupra rolului femeii în diversele societăți și culturi.

PREMII

Favoritul juriului va pleca acasă cu un smartphone din partea ORANGE si cu 2 bilete de avion pentru a participa, alaturi de un/o prieten/(a), timp de 3 zile la Festivalul de scurt metraj de la Clermont-Ferrand in februarie 2016 (transport, cazare si participare la festival inclusa in premiu). Regizorul care realizează cel mai bun film scurt cu tematică francofonă va primi din partea Organizației Internaționale a francofoniei un premiu în valoare de 250 de euro. Premiul Publicului este decernat prin vot democratic. În fiecare oraș participant, spectatorii primesc buletine de vot atât pentru selecția românească cât și pentru cea internațională și sunt invitați să aleagă filmul favorit. Filmul preferat de public câștigă de asemenea un smartphone din partea Orange.  Câștigătorii sunt anunțati pe site-ul festivalului Très Court www.trescourt.com și www.trescourt.ro

Cum va fi dacă ați participa anul acesta?

Toți regizorii cu domiciliul în România sunt învitați să îsi depună creațiile cinematografice foarte scurte la Institutele franceze din România până în 30 martie 2015. Înscrierea de filme este gratuită. Puteți trimite filmul prin poștă (pe un DVD la adresele Institutelor franceze din Cluj, București, Iași și Timisoara) sau puteți să îl trimiteți direct prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. însoțite de un formular de înscriere disponibil la adresa www.trescourt.ro/ro/regulament

Anunțăm încă de pe acum datele desfășurării Festivalului Internațional Très Courts care vă va dovedi încă odată : câteva imagini bine alese pot schimba o viață.
Vă dăm întâlnire la a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Très Court: 5 - 14 iunie 2015.