Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

VIDEO Imagini spectaculoase din timpul unei operaţii pe creier, realizată în 1973, la Timişoara. Pacientul era treaz şi coopera cu medicii

operatie timisoaraÎn urmă cu 40 de ani, profesorul Vasile Miclăuş realiza, la Timişoara, în premieră naţională, o operaţie pe creier cu dispozitive inventate de el.

Primul film din domeniul neurochirugical realizat în România a fost realizat în 1973, la Timişoara, de către operatorul Karl Szelhegy-Windberger. Acesta a filmat o intervenţie chirurgicală făcută de reputatul profesor Vasile Miclăuş, în premieră. În timpul intervenţiei pe creier, pacientul bolnav de Parkinson era conştient şi i se cerea să comunice cu medicii.

Televiziunea Medicală din Timişoara a prezentat în exclusivitate imaginile document.

„Timişoara a avut o mare personalitate, pe acest profesor Miclăuş, care a fost un adevărat şef de şcoală, A venit în Timişoara in anul 1955, atunci înfiinţandu-se Secţia de Neurochirurgie. De ce spun că a fost o mare personalitate? Pe timpul acela era foarte greu să pleci dincolo. A avut ieşiri la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, la Institutul Burdenko, Rusia, un mare institut care a rămas şi acum important pe plan mondial, in care se gasea profesorul Konovalov. A fost la Paris, la Roma, deci un om care a cunoscut foarte mult ce se întâmplă în străinătate. Trebuie să amintesc şi asta: a participat la războiul din Coreea în perioada ’53-’54, unde a şi primit o decoraţie, a Republicii Populare Coreea cu numele “Meritul Sanitar”. Să nu mă întrebaţi de ce parte a baricadei a luptat pentru că nu ştiu, doar că a fost în războiul din Coreea şi, normal, acest lucru l-a ajutat foarte mult să aibă experienţă, să aibă curaj. Aici în Timişoara a inventat un aparat de stereotaxie cerebrală , care a fost primul din România, de fapt, nu a mai fost nimeni altcineva care să facă aşa ceva la noi în tara. Invenţia lui a fost transpusă pe film. Este vorba despre o mişcare involuntară, o diskinezie, acest Parkinson, pe care toată lumea îl ştie. Cu ajutorul acestui aparat stereotactic inventat de el reuşeşte să vindece pacientul”, a declarat, pentru Televiziunea Medicală, Horia Pleş, şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara.

sursa: adevarul.ro

Stiri mai vechi: