Articole
Suplimentele alimentare cu multivitamine cresc riscul de cancer
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Joi, 23 Aprilie 2015 15:50
- Scris de Business Forum
- Accesări: 438
Un studiu bazat pe analizarea rezultatelor unor cercetări realizate pe o perioadă de peste două decenii arată că suplimentele cu vitamine cresc mai degrabă riscul de îmbolnăvire de cancer decât să îl scadă, aşa cum s-a crezut mult timp, relatează site-ul iflscience.com, citat de Mediafax.
"Nu ştim exact de ce se întâmplă acest lucru la nivel molecular, dar dovezile arată că persoanele care iau suplimente alimentare în exces tind să fie mai predispuse la a se îmbolnăvi de cancer", a declarat cercetătorul Tim Byers, de la Centrul Oncologic al Universităţii din Colorado, Statele Unite ale Americii.
Cercetările pe această temă au fost declanşate în urmă cu circa 20 de ani, când savanţii au început să observe că persoanele care consumă multe fructe şi legume tind să aibă o predispoziţie mai scăzută la a se îmbolnăvi de cancer. Din moment ce suplimentele nutriţionale sunt bogate în vitamine şi compuşi din aceste alimente, oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva administrarea acestora ar putea ajuta la reducerea şi mai accentuată a riscului de îmbolnăvire de cancer, astfel că savanţii au început să experimenteze pentru a vedea dacă ipoteza este adevărată.
Iniţial şi în mod încurajator, rezultatele obţinute în urma testelor pe ţesuturi şi pe animale de laborator au susţinut această ipoteză, astfel încât oamenii de ştiinţă au demarat studii pe oameni, aşteptându-se să observe o tendinţă similară de reducere a riscului de cancer.
Dar, după ce au urmărit mii de voluntari, spre surprinderea savanţilor, au descoperit că tendinţa era de creştere a riscului de cancer. Suplimentele nutriţionale nu numai că nu au adus beneficii din punct de vedere al sănătăţii, ci unele chiar au ridicat riscul de apariţie a cancerului atunci când subiecţii studiului au depăşit cu mult doza reomandată.
De exemplu, potrivit unui studiu din 2006, suplimentele cu acid folic duc la o creştere cu 20% a riscului de cancer mamar. Mai mult, femeile care includeau cel mai mare nivel de acid folic în alimentaţie, în principal prin intermediul suplimentelor nutriţionale, aveau un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu femeile care consumau foarte puţin acid folic.
Spre surprinderea cercetătorilor, suplimentele nutriţionale au ridicat riscul de apariţie a cancerului atunci când subiecţii studiului au depăşit cu mult doza reomandată
De asemenea, acidul folic este considerat responsabil, potrivit altor studii, de creşterea numărului de polipi din colon. Deşi în mare parte aceşti polipi nu pun probleme de sănătate, unii dintre ei pot deveni canceroşi.
În cazul bărbaţilor, mai multe studii au arătat că suplimentele cu vitamina E sunt asociate unui risc crescut de cancer, iar o cercetare a arătat că poate dubla riscul de cancer de prostată, relatează Mediafax.
Femeile care luau suplimente nutriţionale bogate în vitamina E prezentau un risc cu 20% la sută mai mare de a suferi de cancer mamar, comparativ cu cele care nu luau suplimente.
"Acest lucru nu înseamnă că oamenilor trebuie să le fie teamă să ia vitamine şi minerale.Dacă sunt administrate în doze corecte, multivitaminele sunt bune pentru organism", a spus Tim Byers.
În aceste condiţii, cei mai mulţi oameni ar trebui să poată să atingă dozele zilnice recomandate de vitamine şi minerale adoptând o dietă sănătoasă. Astfel, oamenii nu au nevoie să ia pastile zilnic şi ar trebui să înceteze să mai cheltuiască banii pe aceste suplimente.
"În cele din urmă, am descoperit că administrarea de extra vitamine şi minerale face mai mult rău decât bine", a mai spus Byers.
sursa: eva.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- 10 reguli esenţiale ca să trăim mai mult. Lista alimentelor obligatorii şi a celor care ne otrăvesc, întocmită de medici - 29/04/2015 07:22
- Cele mai ciudate alergii la copii şi cum se tratează. Alimentele care provoacă cele mai multe reacţii alergice - 29/04/2015 06:39
- Dr. Oz: 5 obiceiuri proaste, dar cu efect benefic pentru sănătate - 27/04/2015 09:10
- 6 locuri de munca periculoase pentru fertilitate - 24/04/2015 09:50
- O tulpină inactivă a virusului HIV a reuşit să trateze o maladie genetică mortală - 24/04/2015 06:13
Stiri mai vechi:
- Trei obiceiuri de seară care te lasă fără energie dimineaţa - 21/04/2015 08:33
- De ce are ştevia reputaţia de vindecător al celor mai grave boli - tratează anemia, obezitatea, rănile gingivale, scade glicemia, creşte imunitatea - 21/04/2015 06:29
- Apa care te ajută să scapi de toxine - 20/04/2015 09:18
- Acum se știe. Avertisment oficial al medicilor: aceasta este mâncarea care îţi grăbeşte moartea - 20/04/2015 07:43
- Primul transplant de cap din lume şi-a găsit voluntar: cine este rusul dispus să-şi doneze capul - 17/04/2015 08:48
- Ce trebuie sa mancam pentru a ne reveni dupa mesele de Paste. Femeile si barbatii, sfaturi diferite de la nutritionisti - 15/04/2015 07:27
- ATENȚIE GRAVIDE! Anunț de importanță MAJORĂ făcut de Organizația Mondială a Sănătății. Operația cezariană... - 14/04/2015 08:20
- O nouă terapie anti-HIV, realizată cu anticorpi naturali, oferă rezultate promiţătoare - 09/04/2015 08:56
- Sănătate: 6 cele mai bune surse vegetale de acizi graşi omega-3 - 07/04/2015 08:42
- Mananci cartofi prajiti? Vezi riscurile la care te expui - 06/04/2015 09:37
- Inca un motiv sa consumi cafea: scade riscul de cancer la ficat - 03/04/2015 08:34
- Ce boli poți face dacă ești prea slabă - 03/04/2015 08:03
- Pâinea viitorului, făcută din cânepă - invenţia de milioane a unui tânăr din Cluj. Beneficiile extraordinare pentru sănătate ale produsului medaliat cu aur - 02/04/2015 06:57
- Lupta impotriva cancerului de piele: verifica-ti anual alunitele! - 01/04/2015 08:06
- Doctorul Menci ne tratează şi din închisoare - 01/04/2015 07:12