Ma05182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Evaziune fiscală de 3 milioane de euro sub acoperirea concursurilor şcolare. Procurorii fac percheziţii în şcoli şi licee

evaziune scoalaLiceul "Nichita Stănescu" din Bucureşti a fost deschis în această dimineaţă mai devreme, nu pentru elevi, ci pentru poliţiştii şi procurorii care anchetează un caz de evaziune fiscală sub paravanul concursului şcolar "Arhimede". Percheziţii similare au loc în mai multe şcoli şi licee din Capitală şi din judeţele Argeş, Constanţa, Ilfov, Buzău, Maramureş, Giurgiu şi Sibiu.

Suspiciunea cu care procurorii şi poliţiştii au intrat în documentele Liceului "Nichita Stănescu" este aceea că şcoala este doar una dintr-un lanţ de unităţi de învăţământ care, prin organizarea unui concurs şcolar neacreditat de Ministerul Educaţiei, a prejudiciat statul cu 3,1 milioane de lei în utimii 5 ani.

Între cele 30 de şcoli percheziţionate la această oră se numără, de asemenea, potrivit Mediafax, Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", Colegiul Naţional "Spiru Haret" şi liceul "Aurel Vlaicu" din Bucureşti. Alte 50 de percheziţii vizează asociaţii, fundaţii şi locuinţele unor persoane implicate în organizarea concursurilor şcolare.

Astfel, pentru înscrierea la Concusrul Arhimede, organizat de asociaţia omonimă în care erau implicate mai multe cadre didactice, ca şi reprezentanţi ai organizaţiilor de părinţi, se încasa, de la fiecare elev, o taxă de 20-25 de lei, fără a se emite nicio chitanţe.

Concursul se desfăşura într-un sistem piramidal din care aveau de câştigat atât cei care îl organizau, cât şi perofesorii implicaţi în supravegherea elevilor sau în evaluarea lucrărilor. La vârf, ar fi fost liderul Asociaţiei "Arhimede", profesorul de matematică Alexandru Petruş, dar şi Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România. Potrivit unor surse judiciare, Gună, în locuinţa căreia se fac de asemenea percheziţii, ar fi fost cea care şi-ar fi folosit influenţa în Ministerul Educaţiei şi poziţia în Consiliul Economic şi Social care funcţionează pe lângă Guvern, pentru ca acest concurs să fie găzduit de şcoli, chiar dacă nu a figurat în 2014 în calendarul concursurilor acreditate de Minister.

Dosarul a pornit de la o investigaţie a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: