Vi02282020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

S-a deschis BOOKFEST 2015, cu bere, cărţi multe şi lume puţină

bookfestA zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest a fost inaugurată. Doar câteva zeci de oameni au asistat la momentul tăierii panglicii, alte câteva sute fiind prezenţi la ora prânzului la Romexpo.

 Într-o ceremonie la care au participat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, E.S. Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe (Invitat de Onoare al Bookfest 2015), alături de E.S. Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei (Invitat de onoare al Bookfest 2010), Marc Bruchez, consilierul ambasadorului Confederaţiei Elveţiene (Invitat de onoare al Bookfest 2013, alături de Germania şi Austria) şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizaţie care a iniţiat şi desfăşoară toate ediţiile Salonului de Carte Bookfest, lume destul de puţină s-a adunat pentru a asculta discursurile oficialităţilor.
În schimb, la standul Cehia - Republica Berii se adunaseră ceva mai multe persoane, însetate şi dornice de socializare la un pahar.

 În discursul care a urmat tăierii panglicii, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu a ţinut să le spună celor prezenţi că i-a preferat în locul şedinţei de Guvern.

 "Am ţinut în mod special să fiu prezent la deschiderea din acest an a Bookfest, şi pentru că este o ediţie aniversară, a zecea, şi pentru că e important întotdeauna să dăm un semnal că Ministerul Culturii nu doar că susţine - aşa cum a făcut în mod tradiţional - acest târg, ca şi celelalte târguri importante de carte de peste an, dar şi se gândeşte cum să crească interesul în jurul cărţii. Târgurile au un rol simbolic, de a conştientiza importanţa lecturii, şi, deşi era la concurenţă cu şedinţa de Guvern, am spus că este foarte important să fiu prezent aici, alături de dumneavoastră", a spus Ionuţ Vulpescu.

 Ministrul Culturii a vorbit şi despre măsurile pe care le-a iniţiat şi sprijinit în favoarea domeniului editorial, de la preluarea mandatului, amintind în acest sens de amendamentul la Codul fiscal, depus săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, prin care se solicită scăderea cotei TVA la carte de la 9% la 5%, şi despre procentul de 2% din încasările Loteriei Naţionale care merge către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă.

"Astăzi, încă nu ştiu, dar o să mă interesez, urma să intre la votul final proiectul de susţinere - pentru prima dată la bugetul de stat - a revistelor culturale, atât cele care apar sub egida uniunilor de creaţie, cât şi cele care sunt publicaţii de tradiţie, dar care nu sunt sub egida uniunilor de creaţie", a completat ministrul Culturii.

Şi Vladimír Války , ambasadorul Republicii Cehe, a spus că Bookfest este "o sărbătoare a cărţii", iar principalul instrument de fabricare a cărţii îl reprezintă limba, de aceea a dorit să rostească discursul său în cehă, pentru ca publicul să-şi facă o idee despre cum sună această limbă.

Şi anul acesta, Adevărul este prezent în cadrul Bookfest, cu un stand aflat în corpul C4. Aici găsiţi numeroase volume interesante, inclusiv ultimele noutăţi ce includ, printre altele, ediţia revizuită a cărţii ”Un secol cu Neagu Djuvara”, de George Rădulescu, ce va fi distribuită şi cu ziarul Adevarul din 25 mai, precum şi volumul dedicat celor mai recente alegeri prezidenţiale, ”Miracolul din noiembrie”, semnat de Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu. Acest din urmă titlu va fi distribuit împreună cu ediţia din 21 mai a ziarului Adevărul.

A zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest are loc la complexul Romexpo din Bucureşti, iar cele aproximativ 200 de edituri participante au adus publicului cititor peste un milion de volume, dintre care 4.000 de titluri noi. Vizitatorii pot lua parte la peste 300 de evenimente, care variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.

Accesul la Bookfest şi la toate evenimentele din cadrul acestuia este gratuit. Programul de vizitare este următorul: miercuri - până la ora 20.00; joi - 10.00-20.00; vineri - 10.00-21.00; sâmbătă - 10.00-21.00; duminică - 10.00-20.00.

sursa:adevarul.ro