Joi08112022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cinci capcane pe care le întâlnești atunci când cumperi o casă

asmita-gardens-cartier-rezidential-mediafax-672x372E deja parte a folclorului urban bucureștean cazul dezvoltatorului care a livrat în 2009, în zona Cișmigiu, o un imobil cu nouă etaje, practic de nelocuit. Parcarea era inundată, iar apartamentele de la etajele trei la nouă erau și ele pline de apă. Și toate acestea la un preț de 3.000 de euro metrul pătrat, la momentul finalizării construcției.

Pentru a evita astfel de situații, specialiștii în domeniul imobiliar spun că, odată ce am luat decizia cumpărării unei locuințe, devin obligatorii o serie de pași pentru a fi 100% singuri că facem o investiție bună.

Probleme ascunse în acte

Primul pas pe care trebuie să îl facem este de natură juridică – „Actele trebuie să fie în regulă, iar pentru asta trebuie consultat un notar”, recomandă profesorul de economie Radu Zilișteanu. Un sfat care vine în condițiile în care în acte pot fi ascunse multe probleme juridice care au apărut în timp. Este posibil ca unele locuințe să fi trecut prin mai multe mâini, pe la mai mulți proprietari.

Mai dificil este pentru cei care vor să cumpere locuințe noi. Consultantul HomeFinders Matei Maloș spune că în astfel de situații „trebuie implicat și un avocat care trebuie să verifice dacă tranzacția este sigură”. El mai atrage atenția că „pot apărea nenumărate probleme. Există pericolul ca dezvoltatorul care vinde casa să fie, sau să intre, în insolvență”.

În acest caz, Maloș sugerează ca viitorii proprietari să ia legătura și cu un consultant imobiliar, de la care să solicite informații legate de vânzător. La fel de important, mai spune Zilișteanu, este “să existe corespondență între cifrele din acte și cele din realitate, astfel încât suprafețele să nu fie mai mici decât cele declarate de vânzător”.

Atenție la detaliile tehnice

Experții imobiliari merg mai departe și ne spun că trebuie să fim atenți și la modul în care este împărțit apartamentul, la suprafețele camerelor și ale  dependințelor. Nu în ultimul rând, trebuie observată și calitatea lucrărilor și a materialelor de contrucție folosite.

Altfel, reparațiile pot fi foarte scumpe, iar costurile finale plătite pentru apartament ar putea ajunge mult peste valorile normale. În aceeași ordine de idei, trebuie verificat dacă imobilul are certificat de clasă energetică. Eficientizarea lui ar putea aduce și ea costul destul de mari. „În unele cazuri merită consultat un inginer. Trebuie văzut dacă hidroizolațiile sunt în regulă, să nu apară infiltrații”, explică Matei Maloș.

„Liber de sarcini”

O posibilă capcană în care poate cădea cumpărătorul, pe fondul unei oferte bune, cu preț mic, poate fi legată de sarcinile care grevează asupra locuinței.

Într-un astfel de scenariu sunt luate în calcul mai multe variante. În primul rând trebuie verificat dacă apartamentul este închiriat și dacă există clauze de reziliere. Într-un astfel de caz ne-am putea trezi că am cumpărat o locuință pe care nu o putem folosi.

Apoi, există riscul ca apartamentul să fie ipotecat – verificarea devine obligatorie și în acest caz -, sau ca asupra acestuia să greveze sarcini care pot aduce nulitatea actului de vânzare-cumpărare.

Prețul zonei, prețul corect

Profesorul Zilișteanu sfătuiește potențialii cumpărători să fie atenți la prețul zonei. „Să studieze ultimele tranzacții din zonă pentru a vedea prețul la care s-au vândut case asemănătoare. Sau trebuie să vadă oferte ale agențiilor imobiliare care au locuințe de vânzare în apropiere”.

O altă măsură de precauție ar fi consultarea unui agent imobiliar. „Este foarte important rolul unui consultant imobiliar. Pe piață sunt la vânzare peste 300 de proiecte noi, finalizate sau în curs de finalizare. Acestora li se adaugă și apartamentele din construcții mai vechi. Aici este importantă părerea consultantului”, atrage atenția Maloș de la HomeFinders, explicând că un consultant de specialitate poate da relații legate atât de valoarea apartamentului, cât și de calitatea construcției.

Vecinii și datoriile

Un ultim aspect care nu trebuie neglijat are legătură cu modul în care noul proprietar va conviețui cu vecinii. „Poate vorbi cu administratorul, președintele blocului sau cu polițistul de proximitate. Este important să afle ce probleme au fost în zonă”, mai spune Matei Maloș.

În opinia Zilișteanu, cumpărătorul trebuie să fie atent la un lucru esențial- lista cheltuielilor de întreținere. „Este foarte important ca noul proprietar să știe câți restanțieri sunt. Asta ar putea atrage probleme legate de sistarea utilităților”.

Specialiștii mai spun că un cumpărător nu trebuie să se bucure de un preț mic în condițiile în care imobilul în care se mută are datorii. O astfel de situație ar putea să conducă atât la scăderea prețului apartamentului, cât și la posibilitatea ca acea locuință să nu mai poată fi vândută prea ușor.

sursa: adevarul.ro