Dum07032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Apartament nou vs. apartament vechi – Cum ne planificăm bugetul și pentru ce tip de locuință optăm

blocuri-bucuresti-mediafaxPrimul aspect luat în calcul îl reprezintă poziționarea imobilului, dar nu trebuie ignorate nici problemele legate de structură, confort și preț. Pe scurt, cei din piață spun că apartamentele în blocuri construite după cutremurul din 1977 și până în 1990 sunt ușor mai scumpe decât cele din proiectele imobiliare noi.

„După declanșarea crizei pe piața imobiliară, în 2008, mulți dintre cei care și-au luat apartamente în ansambluri imobiliare noi s-au plâns de proasta calitate a acestora. În această perioadă s-a constatat o orientare către construcțiile făcute după cutremurul din 1977, dar anterior anilor 90”, explică profesorul de economie Radu Zilișteanu.

Zone de preț

Consultanții imobiliari spun că piața dă semne de revenire, însă cumpărătorii sunt foarte atenți cu bugetul pe care îl au. „Peste 80% din cumpărători caută apartamente construite după 1977. După această perioadă au apărut norme noi în construcții. Blocurile construite în anii ’80 sunt recunoscute pentru siguranța structurii. Dezvoltările imobiiliare noi nu sunt considerate de cumpărători la fel de sigure ca și cele construite în acea perioadă. Un segment de aproape 20% din piață este interesat și de construcțiile făcute înainte de 1977, în special cele din anii ’60, blocuri de gen P+3 sau P+4”, a declarat pentru Adevărul Financiar Matei Maloș, managing partner al HomeFinders.ro.

Potrivit lui Maloș, cu un buget de 50.000-60.000 de euro, un cumpărător poate achiziționa un apartament de două camere în zona Moșilor, iar cu același buget poate opta pentru ceva similar, cu aceeași suprafață, într-un ansamblu nou în zona 1 Decembrie. Specialiștii mai spun că în piață se observă o ușoară revenire în ceea ce privește interesul pentru apartamente mai mari, de 3 și 4 camere. În cazul lor, cumpărătorii au de regulă un buget de aproximativ 80.000 de euro.

La cumpărarea unui apartament într-un ansamblu de locuințe construit în anii ’80 trebuie luate în calcul și cheltuilile suplimentare pentru confortul interior și redimensionarea spațiului.

„Noile unități locative sunt dezvoltate în zone relativ periferice, cu acces mai greoi la transportul în comun, în timp de apartamentele vechi sunt plasate în zone mai bune. Însă, pentru acestea din urmă trebuie luate în calcul două aspecte. Cel legat de confort, dar și de eficiența energetică”, explică Radu Zilișteanu.

Boom 1/2

Datele existente la Oficiul de Cadastru arată că numai în București și Ilfov se înregistrează anual peste 120.000 de tranzacții imobiliare, total în care sunt incluse și casele și terenurile. O monitorizare a pieței arată că aproximativ 20.000 de apartamente vândute într-un an fac parte din categoria celor vechi. În ceea ce privește apartamentele noi, specialiștii nu pot înainte cifre.

Potrivit unei analize făcută de Radu Zilișteanu , prețurile actuale ale apartamentelor din București sunt mai mici cu până la 50% față de perioada boom-ului imobiliar. Astfel, în cazul apartamentelor vechi, de la un preț de 2.200 mp pentru un apartament la periferie, s- ajuns acum la 900-1.000 de euro. În zona centrală, în perioada de boom un metru pătrat putea ajunge la 3.000-4.000 de euro, iar acum nu depășește 1.500 – 1.600 de euro.

În ceea ce privește proiectele imobiliere noi, prețurile la periferie au scăzut de la 1.200 – 1.500 de euro/mp, la o medie de 600 de euro. În zona centrală, apartamentele noi se videau în anii de boom la 2.500 – 3.000 de euro/mp, iar acum prețurile pleacă de la 1.200-1.800/mp.

sursa:adevarul.ro