Mie09222021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Graficul care arata de ce Romania trebuie sa se teama de o invazie militara ruseasca

razboiCea mai pretioasa promisiune a NATO este scrisa in Articolul V al Tratatului care reglementeaza modul in care organizatia actioneaza. Un atac armat asupra unuia dintre membri este considerat a fi un atac asupra tuturor membrilor NATO. Toti pentru unul si unul pentru toti.

Principiul este cunoscut sub denumirea de aparare colectiva si a contribuit ca Razboiul Rece sa nu se transforme intr-unul cald. SUA, Canada si Vestul Europei s-ar alia impotriva oricarui atac sovietic. Eternul sah ce s-a numit Razboiul Rece a tinut intreaga omenire intr-un echilibru ciudat pana la colapsul Uniunii Sovietice.

Atunci cand regimul comunist s-a prabusit in URSS si in tarile satelit, foarte multe tari din estul Europei s-au alaturat NATO. In acel moment, relatiile dintre Rusia si Vest pareau sa se imbunatateasca. Ideea ca Vestul Europei si SUA chiar ar putea sa intervina pentru a apara Estul Europei de o invazie ruseasca dupa era sovietica parea a fi o utopie.

Astazi, Rusia este mult mai ostila. A dus un razboi murdar in Georgia in anul 2008, a invadat Crimeea in 2014 si mentine o stare de razboi in estul Ucrainei. Miscarile rusesti de la granitele NATO i-au facut pe generalii de la Washington sa se intrebe: si daca Rusia va provoca pe unul dintre statele NATO de la granitele sale? Ar interveni NATO in apararea sa, asa cum a promis ca o va face? Sau Articolul V va ajunge cea mai mare minciuna din istorie?

pewInstitutul de Cercetare PEW confirma temerile est-europenilor: daca Vladimir Putin va incerca sa le testeze vigilenta membrilor NATO, s-ar putea sa constate ca principiul toti pentru unul si unul pentru toti nu va fi aplicat! Natiunea care este cea mai putin doritoare ca sa intervina in ajutorul unui membru NATO agresat de Rusia este Germania. Iar rezultatele studiului sunt extrem de importante intrucat Germania, in Europa, s-a comportat precum liderul de facto in negocierile pentru aplanarea tensiunilor cu Rusia.

Tarile Baltice – Lituania, Letonia si Estonia – sunt membre NATO. Au fost sateliti sovietici in timpul Razboiului Rece dar astazi au devenit cei mai vocali membri ai NATO care atrag atentia asupra faptului ca Rusia chiar ar putea sa atace unul dintre aceste state oricand. Avioanele militare rusesti si navele de razboi si-au intensificat activitatea aproape de granitele acestor state.

Este exclus ca Rusia sa treaca cu tancurile granita cu Estonia, sa zicem. Dar este mult mai credibil ca Rusia va pune in aplicare razboiul hibrid si va face aceleasi provocari ca in estul Ucrainei. De amintit este faptul ca fortele de securitate ale Rusiei au descins in Estonia pentru a retine un oficial al Serviciilor Secrete Estoniene. Este dovada clara ca Moscova nu considera Estonia ca fiind un teritoriu interzis.

Asemenea provocari au drept scopul de a demonstra ca Rusia poate sa se joace cu Tarile Baltice in ciuda NATO. Intr-un scenariu extrem, scopul lui Putin este de a sicana statele baltice atat de tare incat acestea sa apeleze la ajutorul NATO iar Rusia sa dea drumul razboiului civil si la o serie de masuri care sa creeze o ambiguitate la care liderii europeni sa nu raspunda. Ar fi cea mai mare victorie pentru Putin, practic, NATO ar fi pulverizata. Andrei Piontkovsky, un analist rus, a emis aceasta ipoteza in toamna trecuta. Atunci, parea ceva incredibil. Astazi, nu mai este chiar asa, tinand cont ca activitatea militara a Rusiei in jurul statelor Baltice este din ce in ce mai puternica.

sursa:capital.ro

Stiri mai vechi: