Articole
Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 23 Iunie 2015 12:47
- Scris de Business Forum
- Accesări: 670
Preferatele Cleopatrei, fructele mici, delicioase şi foarte dulci au ocupau un loc important în multe culturi din întreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau că acestea reprezinta un dar de la zeul fertilităţii. Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine.
Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Nu numai că sunt gustoase, dar au şi o serie de avantaje pentru menţinerea sănătăţii. Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie.
„Smochinele constituie o sursă esenţială de fibre alimentare şi ajută la îmbunătăţirea digestiei şi previn constipaţia. Continutul ridicat de potasiu, fier, calciu si fibre vegetale, le fac ideale în scopuri medicale, ca diuretic şi laxative“, spune medicul Victor Verinceanu.
Câtă energie ne dau fructele uscate
Specialiştii spun că smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g. Şase smochine conţin 891 mg de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnica şi de două ori conţinutul de potasiu dintr-o banană mare.
Smochinele sunt utile şi în diverse afecţiuni respiratorii, inclusiv în astm şi in tusea productivă. Deoarece acestea sunt, deasemenea, bune pentru digestie, ele ajută în tratarea constipaţiei, indigestiei. Sunt un remediu excelent pentru febră, otite, abcese, boli venerice şi pentru ficat.
„Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajută la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate în polifenoli şi flavonoide. Aceşti compuşi sunt antioxidanţi, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietăţile calmante şi laxative şi pentru conţinutul redus în grăsimi şi zahăr.
Frunzele de smochin au proprietăţi antidiabetice. Triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun şi ajută la înlăturarea insomniei. Smochinele sunt dulci şi moi şi pasta lor este folosită ca un înlocuitor pentru zahăr. Totuşi, consumul exagerat poate provoca diaree. Smochinele uscate sunt bogate în zahăr şi ar putea cauza apariţia cariilor dentare, atrage atenţia dr. Roxana Popescu.
Cele mai importante beneficii pentru sănătate:
Reglează tensiunea arterială. Smochinele nu conţin sodiu, în schimb sunt o sursă importantă de potasiu, de aceea scad tensiunea arterială..
Controlează greutatea corporală. Pentru cei care doresc să slăbească sau să-şi menţină greutatea sub control, smochinele sunt un bun ajutor datorită conţinutului de fibre.
Îmbunătăşesc digestia. Sunt o bună sursă de fibre alimentare şi ajută la îmbunătăţirea digestiei şi previn constipaţia.
Prevenirea cancerului. Un studiu care a implicat mai mult de 50.000 de femei la menopauză a scos la iveală că cele care au mâncat o cantitate crescută de alimente bogate în fibre, precum smochinele şi-au redus cu 34% riscul de cancer. În plus, aceste fructe conţin un nivel cescut de antioxidanţi care ajută la prevenirea cancerului.
Întăresc oasele. Smochinele sunt o sursă importantă de calciu. În plus, potasiul pe care îl conţin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică şi eliminarea calciului.
sursa:adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Alimentul care omoară aproape 200.000 de oameni în fiecare an - 02/07/2015 11:05
- Ce E-uri conţin iaurturile cu fructe şi cât de periculoase sunt, mai ales pentru copii - 01/07/2015 09:41
- Beneficiile neştiute ale lubeniţei, deliciosul fruct de sezon: hidratarea şi detoxifierea organismului - 01/07/2015 09:37
- Coada calului, planta care face minuni. Combate cu succes afecţiunile rinichilor şi ţine departe mătreaţa - 29/06/2015 07:55
- Proprietăţi medicale neştiute ale ciupercilor, explicate de nutriţionişti - sunt ideale pentru inimă, sistem nervos şi plămâni - 24/06/2015 09:26
Stiri mai vechi:
- Şansă la o nouă viaţă pentru o fetiţă diagnosticată cu o boală gravă, căreia i s-a implantat o proteză-unicat - 23/06/2015 09:31
- Tehnici de respiraţie prin care poţi adormi în doar 60 de secunde - 23/06/2015 09:00
- Înălţimea ta îţi poate spune la ce boli eşti predispus şi de care eşti ferit - 17/06/2015 08:11
- Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave - 17/06/2015 07:12
- Ce conţin de fapt cartofii prăjiţi de la McDonald's? Un bucătar dezvăluie toate ingredientele - 17/06/2015 06:54
- Cea mai mare greşeală pe care o facem la micul dejun - 16/06/2015 06:57
- Fructele, între bine şi rău: când ne pot îmbolnăvi, care dintre ele conţin cel mai mult zahăr şi la ce moment din zi este cel mai bine să le consumăm - 15/06/2015 06:22
- Stresul, boala care ne omoară cu zile. Ravagiile pe care le face în organism ritmul infernal de viaţă - sfaturile medicilor pentru a ne păstra sănătatea - 12/06/2015 08:37
- Meniul diabeticilor explicat de specialişti - ce au voie să mănânce bolnavii şi cum îşi dau seamă că un aliment le face rău - 12/06/2015 08:03
- Descoperirea ştiinţifică ce "va schimba manualele de anatomie" - 10/06/2015 09:51
- Metode de renunţare la fumat. Opt sfaturi utile ca să scapi de ţigări - 10/06/2015 08:00
- 10 motive să mâncăm zilnic morcovi. Leguma-farmacie este duşmanul cel mai de temut al cancerului - 10/06/2015 06:58
- Cardul european de sănătate vs. asigurarea medicală. Care-i mai avantajos pentru concediul în străinătate - 09/06/2015 07:25
- De ce mor bărbaţii mai repede decât femeile. Au mai multe vicii, le e teamă de medic şi sunt predispuşi la maladii grave - explicaţiile medicilor - 08/06/2015 09:30
- 10 lucruri de făcut dimineaţa pentru o zi perfectă. De ce alarma este, cu adevărat, marele nostru duşman - sfaturi medicale - 08/06/2015 07:32