Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Designul unui proiect estimat la 10 milioane de euro cu salină artificială şi SPA, în finala World Architecture Festival

becelanadfBăile Figa, complexul balnear de lângă Beclean, se pregăteşte să se extindă cu un centru ce va adăposti un SPA cu tratamente de înfrumuseţare şi medicale, precum şi o salină artificială. Designul proiectului, care este estimat la 10 milioane de euro, a fost acceptat în finala World Architecture Festival, cel mai important eveniment dedicat arhitecturii.

 Bazine interioare şi exterioare cu apă dulce, sărată şi nămol, sauna, jacuzzi, tobogane, toate acestea au apărut pe un deal din apropierea oraşului Beclean în doar câţiva ani. Practic, complexul balnear Băile Figa a luat fiinţă din nimic sau mai bine spus dintr-o idee foarte bine pusă în practică de autorităţile locale ale oraşului Beclean.

Complexul de lângă Beclean nu se opreşte aici şi pregăteşte o dezvoltare măreaţă. Potrivit primarului Nicolae Moldovan, la Băile Figa va fi amenajat un centru cu tratamente de înfrumuseţare şi tratamente medicale, cu locuri de cazare incluse. Elementul forte este însă o salină artificială, ce vrea să aducă aminte de faptul că odată, zona era cunoscută tocmai pentru exploatarea sării.

 „Potrivit studiului de fezabilitate, avem o estimare de 10 milioane de euro, dar proiectul va da exact elementele care vor putea fi finanţate, pentru că acest proiect vrem să îl finanţăm în perioada 2016-2020, cu ajutorul fondurilor europene şi eventual cu o contribuţie locală şi de ce nu chiar şi cu o susţinere guvernamentală”, precizează Nicolae Moldovan.

Edilul oraşului Beclean spune că la începutul acestui an s-au făcut demersurile pentru studiul de fezabilitate şi designul centrului, care ar urma să coste 10 milioane de euro.

„Eu cred că pe lângă celelalte obiective pe care le-am prezentat şi care pot fi utilizate pe timp de vară, asta lipsea la Băile Figa. Ne vom lupta până când vom obţine o finanţare. Abia după 10 ani de la prima cărămidă se va vedea proiectul final, varianta finală a Băilor Figa, aşa cum am gândit-o încă de la început”, completează edilul Becleanului.

Centrul de la Figa, în finala Festivalului Mondial de Arhitectură

De curând a fost finalizat şi designul centrului, care a fost realizat de biroul de arhitectură Novelty AE. Mai mult, biroul bucureştean de arhitectură a trimis proiectul la competiţia din cadrul Festivalului Mondial de Arhitectură, care se va desfăşura în toamna acestui an la Singapore.

Arhitecţii au participat cu două proiecte la competiţie, un proiect care va fi materializat în Constanţa la categoria Educaţie şi proiectul centrului de la Băile Figa numit „Legacy” (moştenirea) la categoria Sănătate.

Novelty AE se alătură unei liste de finalişti celebri cum ar fi Zaha Hadid Architects, OMA, Buro Ole Scheeren, BIG şi Grimshaw Architects.

Primarul Nicolae Moldovan a spus că a fost încântat că proiectul pregătit pentru Băile Figa este la un pas de a căpăta renume mondial, precizând că acest lucru va fi un plus în bătălia pentru obţinerea finanţării.

sursa:adevarul.ro