Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Voucherele de vacanță: cine câștigă, cine beneficiază de ele și cum sunt atribuite

Cat-castiga-statul-din-concesionarea-plajelor-pe-litoralul-romanescAcordarea voucherelor de vacață este o adevărată gură de oxigen pentru hotelieri și operatorii din turism, dar de câștigat va câștiga toată lumea. Practic, angajatorul va scăpa de plata unor taxe suplimentare, angajatul știe că va primi o primă, chiar dacă este sub formă de voucher, iar operatorii români din turism vor fi siguri că o bună parte din an vor avea o clientelă stabilă, cu atât mai mult cu cât tichetele sunt valabile numai în România.

Dar să le vedem pe rând.

Taxe mai mici pentru angajatori

Vouchere pot primi angajații încadrați cu contract individual de muncă, dar angajatorul nu este obligat să ofere un anumit număr de tichete de vacanță, urmând să fie alegerea sa câte vouchere va distribui și cui. Tot angajatorul este și cel care va stabili valoarea acestor vouchere, care nu trebuie să depășească șase salarii minime pe economie. Un simplu calcul ne arată că un tichet de vacanță nu va avea o valoare mai mare de 6.300 de lei, în condițiile în care, de la 1 iulie 2015, salariul minim este de 1.050 de lei.

Un alt avantaj pe care îl are angajatorul este că aceste vouchere de vacanță sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale. Pentru ele se va plăti doar impozitul de 16%, ca și în cazul tichetelor de masă. Operatorii din turism spun că, în prezent, mai mulți angajatori din zona firmelor corporatiste au deja pachete salariale care includ și vouchere de vacanță, cu diferența că acestea erau impozitate la fel ca salariul.

Un calcul făcut de Adevărul Financiar arată că, în prezent, pentru acordarea unui voucher de vacanță de 1.000 de lei, angajatorul ar avea costuri reale de aproximativ 1.830 de lei. După promulgarea acestei legi, pentru voucherul de vacanță de 1.000 de lei, costurile totale ale angajatorului vor scădea la 1.290 de lei.

Avantaje și pentru funcționari

    „Avantajul acestei legi promulgate de președinte este că, față de precedentul act normativ, voucherele pot fi emise și funcționarilor. Pentru aceasta bugetul unității de stat trebuie să prevadă structura pentru emiterea de vouchere”, a declarat pentru Adevărul Financiar președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Deocamdată, mai spune acesta, legea nu poate fi aplicată, deoarece Executivul trebuie să aprobe prin Hotărâre de Guvern normele de aplicare a actului normativ. Președintele Cartel Alfa crede că, dacă aceste norme vor fi adoptate în următoare ședință de Guvern, voucherele ar putea fi emise în cel mult două săptămâni.

Hossu mai spune că voucherele pot fi folosite atât în agențiile de turism, cât și la operatorii direcți, la hoteluri sau pensiuni. El precizează că, în cazul agențiilor, comisionul perceput la plata cu voucherul nu poate depăși 10%. Aceste vouchere pot fi folosite și pentru servicii exclusive de cazare, dar și pentru pachete care pot conține tratament, masă sau diverse servicii.

Industria de turism își umple buzunarele

Operatorii din turism așteaptă ca aceste vouchere să devină operaționale cât mai repede. La o piață de turism anuală estimată la un miliard de euro doar în segmentul agențiilor, apariția voucherelor de vacanță va mai aduce în sistem încasări suplimentare de aproximativ 400 de milioane de euro.

    „Avantajele sunt clare pentru turismul românesc. În primul rând toți banii merg în turismul din România, pentru că aceste vouchere sunt utilizabile doar în țară. În acest moment sunt destule companii care oferă prime de vacanță, iar impozitul mic ar putea stimula mai multe companii să facă acest lucru”, a declarat pentru Adevărul Financiar președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Aurelian Marin.

Acesta spune că un avantaj este reprezentat și de modul în care se vor emite aceste vouchere. „Emitenții vor fi cei clasici, care emit deja tichete de masă pe hârtie, dar în sistem vor intra și băncile, care pot emite voucherele pe suport electronic. Au deja un sistem pe formatul cardului, prin care vor putea fi achitate doar serviciile de turism și nu alte cheltuieli”, a mai spus Aurelian Marin, explicând că agențiile de turism sunt deja pregătite să lucreze în sistemul electronic.

Dacă sezonul de vară este ca și pierdut în ceea ce privește utilizarea voucherelor pentru vacanță, mai spune Marin, agențiile au luat în schimb în calcul pregătirea de pachete pentru sezonul de iarnă și, de ce nu, pentru vacanța estivală de anul viitor.

sursa:adevarul.ro