Dum09222019

Last updateMie, 18 Sep 2019 5pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

10 motive să consumăm ceapă. Cum ne fereşte cea mai comună legumă de cancer şi de ce este cel mai puternic detoxifiant

ceapa bunaCea mai comună legumă, folosită atât de des de gospodine la prepararea mâncărurilor gustoase, ceapa este pe bună dreptate un aliment-medicament. Datorită valorilor nutritive tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianemic şi un excelent “soldat” care ţine celulele canceroase la distanţă.

Specialiştii spun că ceapa nu impune niciun fel de restricţii. Leguma poate fi consumată de către persoane de toate vârstele şi nu provoacă niciun fel de reacţii neplăcute în organism, în afară de mirosul neplăcut în respiraţia celui care a consumat-o.

 Aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu şi săracă în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces şi de colesterol. Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.

 “Ceapa este şi un diuretic ce favorizează eliminarea sodiului din organism şi are şi proprietatea de a calma tusea şi de a desfunda căile respiratorii. De asemenea, este bine cunoscut faptul că ceapa este un somnifer natural foarte bun, fără efecte secundare, care nu dă dependenţă de niciun fel. Stările nervoase şi de agitaţie pot fi de asemenea calmate cu ajutorul unei cepe zdrobite, pe care să o ţinem la nas.

Ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăţă organismul de toxinele din corp. Pentru a-şi păstra proprietăţile minunate pe care le-a primit de la natură, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă roşie, de ceapă albă sau de ceapă galbenă, sau chiar de ceapă verde. Ceapa are proprietatea de a micşora simţitor riscul dezvoltării unui cancer la plămâni”, explică dr.Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Întăreşte sistemul imunitar

Ceapa este un excelent aliment care oferă protecţie organismului, întăreşte sistemul imunitar, ne scapă de depresii şi ne fereşte de afecţiuni din cele mai grave. Datorită conţinutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie. Simptomele de artrită şi gută pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapă datorită agenţilor antiinflamatori din ceapă.

Ceapa este şi un puternic antiseptic, luptând împotriva infecţiilor provocate de bacterii, dar are şi proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subţierea sângelui şi la curăţarea acestuia de grăsimile nesănătoase şi anume de colesterolul rău.
Cancerul de colon şi cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapă, iar ceapa consumată din belşug va ameliora simţitor constipaţia cronică şi balonarea, precum şi flatulenţa.

10 motive să consumăm ceapă

Previne eficient răceala - De fiecare dată când simţiţi că vă paşte o răceală, este indicat să mâncaţi ceapă crudă. Leguma, prin conţinutul mare de fitochimicale, asigură o absorbţie mare a vitaminei C în organism, crescând astfel imunitatea la infecţii;

Anemie - are un conţinut ridicat de fier;

Antiinflamator - agenţii antiinflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita şi guta;

Antiseptic - luptă împotriva infecţiilor provocate de bacterii şi este eficientă împotriva tuberculozei şi infecţiilor tractului urinar, cum ar fi cistita;

Tensiune arterială - crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subţierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge şi curaţă sângele de grăsimi nesănătoase;

Colesterol - o jumătate de ceapa crudă mâncată zilnic face minuni: diminuează valorile colesterolului rău, estompează manifestările trombozei şi previne accidentele cardiovasculare;

Cancerul de colon - fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulţirea bacteriilor bune din colon şi ajută la reducerea riscului creşterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului;

Diabet - cromul din compoziţia cepei menţine sănătatea celulelor persoanelor care sufera de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină şi creşte toleranţa la glucoză;

Proprietăţi diuretice şi de curaţare a sângelui - ceapa împiedică retenţia de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta şi artrita;

Osteoporoza- s-a descoperit recent că un component regăsit în ceapă previne fragilizarea oaselor.

Scade nivelul de insulină

Medicii spun că persoanelor ce suferă de diabet le este recomandat un consum constant de ceapă, deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulină şi de a creşte toleranţa la glucoză, iar un anumit component din ceapa crudă previne osteoporoza.

Mai mult decât atât, ceapa este un excelent stimulent al sistemului imunitar şi este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor. După usturoi, ceapa este ideală pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi al libidoului scăzut, fiind un puternic afrodisiac.

"Ceapa este bogată în flavonoizi care ajută la reducerea riscului bolilor de inimă. Flavonoizii sunt cunoscuţi pentru activitatea lor antioxidantă. Astfel, ceapa ajută la menţinerea unei inimi sănătoase, protejând organismul de formarea colesterolului. Această legumă poate fi folosită ca şi medicament nu numai în cazul tratării afecţiunilor tractului respirator, ci şi în afecţiunile gastrice, hepatice, edemele renale. Ceapa crudă şi ceapa fiartă este recomandată a fi consumată în cantităţi mari de persoanele ce suferă de ulcer gastric, edeme renale şi hepatice sau dereglări intestinale", spune dr. Luca.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: