Articole
Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 15 Iulie 2015 10:56
- Scris de Business Forum
- Accesări: 541
Considerată a fi de trei ori mai puternică la capitolul antioxidanţi decât căpşuna, parfumata zmeură este fructul care ţine departe cancerul, ne întinereşte, menţine inima sănătoasă şi întăreşte sistemul imunitar. Cu toate acestea, nu este indicată copiilor cu vârsta sub un an pentru că are risc alergen ridicat.
Zmeura conţine mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C. Specialiştii spun că fructul este bogat în acid elagic, un compus fenolic care ajută la prevenirea cancerului, inhibă creşterea celulelor canceroase şi opreşte dezvoltarea anumitor forme de cancer.
De asemenea, zmeura conţine antioxidanţi puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina şi acidul galic. Medicii spun că, pe lângă toate aceste beneficii, putem avea neplăceri, dacă nu ţinem cont de câteva sfaturi. Mămicile cu copii mai mici de un an trebuie să manifeste precauţia în introducerea zmeurei în alimentaţie. Ca orice alt fruct, şi zmeura dă reacţii alergice.
“Fructele cu grad alergenic crescut în rândul copiilor sunt căpşunele, kiwi, mure, zmeură, caisele, piersicile, în special fructele cu puf şi seminţe, dar si cele din categoria citricelor. Aceste fructe nu trebuie introduse în alimentaţia copilului mai devreme de un an, deoarece sistemul imunitar şi cel digestiv nu sunt complet dezvoltate”, spune dr. Daniela Cantaragiu.
Care sunt simptomele şi cum se manifestă
Manifestările alergiei la fructe apar aproape imediat după ce copilul a mâncat respectivul aliment. Simptomele variază de la reacţii uşoare ca iritaţii locale (pustule) în zona pe care a atins-o fructul (în zona gurii) până la reacţii moderate ca: urticarie, iritaţii ale pielii, diaree, greaţă, vărsături, rinită alergică,conjunctivită alergică, crampe abdominale sau stomacale.
În cazuri foarte severe copilul poate intra în şoc anafilactic. Aceasta este o reacţie gravă a organismului la factorul alergenic care implică: umflarea gâtului sau limbii, dificultati de respiratie (gâfăială, imposibilitatea de a respira - hipoxie), scăderea tensiunii arteriale etc. Riscul este foarte mare dacă nu se acţionează la timp.
"Tratamentul constă în administrarea de antialergice şi antihistaminice, medicamente ce pot fi prescrise numai de medic. Este foarte important un consult de specialitate, pentru ca altfel se pot masca anumite simptome de debut ale unei alergii severe, care poate avea ulterior consecinţe grave. Bineînţeles că persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dieta restrictivă, adică sa nu mai consume acele produse care le fac rău”, spune Daniela Cantaragiu.
Alergia apare atunci când un aliment care generează o reacţie alergică este ingerat pentru prima dată. Sistemul imun nu recunoaşte substanţa respectivă şi o consideră străină (alergen).
Drept urmare, spun specialiştii, organismul reacţionează prin formarea de anticorpi specifici împotriva alimentului respectiv. În momentul în care acel aliment este din nou consumat, anticorpii atacă alergenul, eliberând histamine şi alte substanţe chimice care provoacă simptomele unei reacţii alergice.
Protejează vasele de sânge
Zmeura este un fruct recomandat în curele de slăbire, pentru că este săracă în calorii şi bogată în fibre, care scad nivelul colesterolului şi protejează vasele de sânge de depunerile de grăsime.
Există studii care arată că beneficiile consumului de zmeură există şi în ceea ce priveşte fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. Acest lucru este dat de nivelul crescut de vitamina C, dar şi de magneziu. Zmeura, prin antioxidanţii săi, protejează sperma, ajută în procesul de concepţie. Consumul de zmeură poate reduce riscul unui avort spontan.
Dă strălucire tenului
Coloranţii care dau culoarea zmeurei stimulează producerea de colagen, dau strălucire tenului şi întârzie apariţia ridurilor. De asemenea, aceeaşi coloranţi, care poartă denumirea de antocianine, ajută organismul să elimine bacterii şi ciuperci care se pot dezvolta pe piele. Astfel, consumul de zmeură poate preveni apariţia coşurilor.
Zmeura conţine substante cum ar fi flavonoidele şi fitochimicalele care contribuie la prevenirea apariţiei multor boli. Fructul are în compozitie substante care ajuta la preîntâmpinarea infecţiilor vezicii urnicare prin împiedicarea aderenţei bacteriilor la celulele care căptuşesc pereţii tractului urinar.
Cercetătorii au identificat numeroşi compuşi în fructele de pădure (zmeură, afine, mure, căpşuni) care ajută la diminuarea riscului unei persoane de a fi afectată de mai multe tipuri de cancer şi boli cardiovasculare.
sursa:adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- De ce ne tremură mâinile şi la ce alte simptome trebuie să fim atenţi. Când e vorba despre ceva banal şi când e un semn de boală - explicaţia specialiştilor - 20/07/2015 07:44
- Leacurile tradiţionale ale saşilor. Ce foloseau pentru tratarea depresiei sau mahmurelii şi cum se făceau femeile frumoase cu tratamente naturale - 17/07/2015 07:26
- Beneficiile consumului de porumb fiert - 17/07/2015 07:09
- Cât de nociv este fumatul pasiv. Bolile pe care le poţi face dacă nu fumezi, dar stai în apropierea celor care au acest viciu - 16/07/2015 08:22
- Fructele şi legumele care ne dau energie dacă le consumăm în timpul zilelor toride de vară - sfaturile specialiştilor - 16/07/2015 07:40
Stiri mai vechi:
- 10 motive să consumăm ceapă. Cum ne fereşte cea mai comună legumă de cancer şi de ce este cel mai puternic detoxifiant - 14/07/2015 09:06
- Otrăvurile din alimentaţia copilului. Nutriţioniştii atacă obiceiurile proaste ale părinţilor: „La copii nu se dă zahăr!“ - 13/07/2015 08:40
- Metode de a suporta mai uşor căldura - 09/07/2015 08:43
- Alimentul care omoară aproape 200.000 de oameni în fiecare an - 02/07/2015 11:05
- Ce E-uri conţin iaurturile cu fructe şi cât de periculoase sunt, mai ales pentru copii - 01/07/2015 09:41
- Beneficiile neştiute ale lubeniţei, deliciosul fruct de sezon: hidratarea şi detoxifierea organismului - 01/07/2015 09:37
- Coada calului, planta care face minuni. Combate cu succes afecţiunile rinichilor şi ţine departe mătreaţa - 29/06/2015 07:55
- Proprietăţi medicale neştiute ale ciupercilor, explicate de nutriţionişti - sunt ideale pentru inimă, sistem nervos şi plămâni - 24/06/2015 09:26
- Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor - 23/06/2015 09:47
- Şansă la o nouă viaţă pentru o fetiţă diagnosticată cu o boală gravă, căreia i s-a implantat o proteză-unicat - 23/06/2015 09:31
- Tehnici de respiraţie prin care poţi adormi în doar 60 de secunde - 23/06/2015 09:00
- Înălţimea ta îţi poate spune la ce boli eşti predispus şi de care eşti ferit - 17/06/2015 08:11
- Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave - 17/06/2015 07:12
- Ce conţin de fapt cartofii prăjiţi de la McDonald's? Un bucătar dezvăluie toate ingredientele - 17/06/2015 06:54
- Cea mai mare greşeală pe care o facem la micul dejun - 16/06/2015 06:57