Mie09222021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

EXCLUSIV Mărturia părinţilor fetei din Vaslui violate până la leşin: „Băieţii au crezut că totul se rezolvă cu bani. Fata noastră nu e de vânzare. Presiunea a fost uriaşă!“

marturie vasluiPărinţii fetei din Vaslui violate de şapte bărbaţi din Văleni au povestit, pentru „Adevărul”, coşmarul care a urmat pentru fiica lor, dar şi pentru ei, după tragedia petrecută în noiembrie 2014.

Rudele celor şapte violatori au încercat în repetate rânduri să-i cumpere cu bani, pentru a-i convinge să renunţe la demersul în justiţie, ajungând până la scandaluri în faţa casei victimei. Presiunea făcută de familiile celor şapte, dar şi de mass-media care a căutat senzaţionalul au accentuat şi mai tare durerea fetei, care beneficiază acum de consiliere psihologică.

10 noiembrie 2014

Aceasta este data care a schimbat definitiv cursul vieţii normale a tinerei de 18 ani din Vaslui, dar şi a familiei acesteia. Este ziua terifiantă pe care fata, batjocorită de şapte „băieţi de oameni gospodari” din localitatea vasluiană Văleni, ar vrea să o ştearge din amintiri.

 Era prima zi de practică pe care eleva din Muntenii de Sus o urma la liceul din Vaslui. „Fiind în clasa a XII-a, învăţa dimineaţa, însă, la profilul lor (estetica şi igiena corpului omenesc - n.r.), faceau şi practică. Acea zi de luni era prima de practică, prima zi în care mergea la şcoală după-amiază”, a povestit, pentru „Adevărul”, mama elevei.

 „Au pus o presiune uriaşă!”

Tulburată de valul de scenarii şi de minciuni care s-au scurs după tragedia fiicei sale, familiile celor şapte violatori sădind atât în satul tinerei, cât şi în localitatea lor tot felul de poveşti prin care să o denigreze pe victimă, mama ei susţine: „Fata noastră nu a lipsit niciodată de la şcoală, este un copil liniştit. Ei, cei care au abuzat-o, dar şi familiile lor au inventat cele mai urâte lucruri numai pentru a o pune într-o imagine proastă. Aceste lucruri au afectat-o şi încă o afectează foarte mult”.

Femeia a mai declarat că, pentru a-şi scăpa copiii de închisoare, rudele violatorilor au recurs la tot felul de tertipuri pentru a o intimida pe copilă, dar şi pe părinţii ei şi pentru a-i face să renunţe la demersul în instanţă:

„Au pus o presiune uriaşă pe ea şi pe noi, pentru a ne retrage plângerea, ba chiar ne-au luat la rost că nu o facem. Au crezut că totul se rezolvă cu bani, au încercat să ne cumpere fata cu sacoşa cu bani. Fata noastră nu este de vânzare. Noi nu vrem bani, vrem doar să se facă dreptate”, mărturiseşte mama victimei.

Nicio sumă de bani, însă, susţine mama tinerei, nu poate şterge suferinţa şi umilinţa fetei aflate la început de drum în viaţă, căreia i-a fost schimbat atât de brutal cursul vieţii de cei şapte indivizi care au acţionat „în haită” pentru a-şi satisface pornirile sexuale. În timpul tragediei, ore în şir, victima a fost supusă unor suplicii greu de imaginat, mutată de pe un câmp pe altul şi violată până la leşin. Dintre toţi cei şapte violatori, unul singur, Ioan Surleac, ultimul sosit la orgie, a fost, într-un fel, mişcat de lacrimile fetei şi le-a cerut celorlalţi tineri să o ducă acasă. Dacă Surleac nu ar fi intervenit pe lângă prietenii săi dezlănţuiţi, orgia nu s-ar fi oprit, cred părinţii fetei.

Surleac a fost, de altfel, şi singurul care a mers la casa victimei pentru a cere iertare părinţilor, fără să ofere bani, fără să ceară să-şi retragă plângerea.

A fost singurul care a încercat să fie uman, iar după oroarea întâmplată şi-a cerut scuze părinţilor fetei spunând că ”a fost un prost şi va plăti pentru asta”.

Au vrut să-i cumpere tăcerea

Familiile celorlalţi violatori au încercat direct sau prin intermediari să ofere sume uriaşe de bani pentru ca victima să renunţe la plângere. Iar demersurile lor au ajuns până într-acolo încât au luat victima aproape cu forţa într-o maşină şi au dus-o la un notar dintr-o altă localitate, la 25 de kilometri de oraşul Vaslui, pentru a semna un acord de mediere în schimbul unei sume mari de bani.

Incidentul s-a petrecut chiar înainte de vacanţa de Crăciun. Eleva a fost aşteptată în faţa liceului de părinţii violatorilor care, încurajând-o că „se va termina toată povestea”, i-a cerut să-i însoţească la un notar. Speriată şi crezând va scăpa de toată presiunea, eleva s-a urcat în maşină, fără a avea habar unde va fi dusă. Părinţii violatorilor au dus-o la un notar din oraşul Negreşti, unde au momit-o să semneze un acord de mediere, fără ştirea părinţilor ei sau a avocatului care o reprezenta.

 „Am văzut-o pe fată speriată şi bulversată şi nu am dat curs cererii lor. Am întrebat-o dacă are avocat, mi-a spus că are. Apoi, am întrebat-o dacă părinţii ei şi avocatul ştiu că a venit la Negreşti pentru mediere şi mi-a răspuns că nu. Tatăl unuia dintre violatori a făcut promisiunea că îi va da bani, dar pe ea nu o interesau banii lor. Era speriată şi nu-şi dorea decât să se termine cât mai repede toată povestea. Mi s-a părut onest şi profesionist să refuz medierea. I-am spus că orice acte va semna aici la mine, este vorba despre un viol şi ancheta nu se va opri”, a declarat notarul Marieta Ioniţi, pentru ziarul local „Vremea Nouă”.

Părinţii violatorilor i-au reproşat notarului că vrea să perfecteze tranzacţia din cauza ziariştilor care urmăreau cazul. Notarul Marieta Ioniţi spune, însă, că era vorba despre o infracţiune gravă, de un viol în grup şi lipsire de libertate, fapte care nu pot fi mediate.

Rudele violatorilor, scandal la poarta părinţilor

Părinţii elevei povestesc că fiica lor era pur şi simplu bombardată cu mesaje şi telefoane din toate părţile pentru a-şi retrage plângerea. Văzând că nu reuşesc sub nicio formă să o convingă, părinţii violatorului Burada au mers la locuinţa fetei pentru a-i lua la rost pe părinţi.

Dorina Burada, mama celui care a acostat fata şi cea care a iniţiat un grup pe Facebook prin a încercat denigrarea victimei, a făcut scandal la poarta părinţilor fetei din Muntenii de Sus.

 „Când a văzut că nu suntem de acord să ne vindem fata, a început să vorbească urât, să ne jignească. Am închis poarta şi am lăsat-o să vorbească singură”, a povestit, pentru „Adevărul”, tatăl victimei.

 „Nimeni nu îşi poate imagina câtă presiune a fost pe fata noastră din toate părţile, iar asta a făcut-o să se închidă în ea, să nu mai aibă încredere în nimeni, să nu-şi mai dorească să iasă din casă. Psihologul din oraş a ajutat-o foarte mult să îşi găsească echilibrul, iar când a văzut şi susţinerea oamenilor din întreaga ţară a început chiar să capete curaj”, a subliniat şi mama fetei.

„Am ajuns să ne încuiem în casă”

 Echilibrul victimei avea să fie din nou zdruncinat când, după opt luni de la viol, jurnaliştii dornici de senzaţional au vrut să stoarcă puncte de rating din tragedia elevei violate din Vaslui.

 „Când am văzut ce era la poarta noastră ne-am speriat. Au ajuns până acolo încât unii ziarişti au deschis poarta, au intrat singuri în curte şi apăsau pe clanţa uşii pentru a intra în casă. După acea emisiune în care pur şi simplu am fost păcăliţi, am ajuns să ne încuiem în casă. Nu am primit niciun leu, însă au fost şi ziarişti care s-au oferit să ne dea bani pentru a apărea la televizor. Când am auzit una ca asta, am încuiat poarta, am încuiat uşa la casă. O zi întreagă nu am mai ieşit deloc din casă, pentru a scăpa de tot circul. Sora mea venită în concediu din Italia, care ne-a sprijinit financiar pentru consilierea fetei, a plecat mai devreme decât era stabilit, pentru a scăpa de toata presiunea care se pusese pe casa noastră”, povesteşte mama fetei.

Avocata victimei: „De fiecare dată când citesc declaraţia fetei, îmi dau lacrimile”

Mioara Donosă, avocata victimei în vârstă de 18 ani, a refuzat în mod constant ca fata şi familia acesteia să apară în emisiuni de televiziune. „Vorbim despre o familie vulnerabilă, de o adolescentă traumatizată, oameni care pot fi foarte uşor manipulaşi. Eu am evitat orice apariţie publică, pentru că sunt unul dintre avocaţii care îşi apără clienţii în sălile de judecată, şi nu în emisiunile de televiziune. Nu am căutat niciodată să obţin notorietate, să mediatizez dosarele, să am clienţi pe care să îi apăr pentru publicitate. În toată această perioadă, a existat o presiune inclusiv pe mine. Am încercat să stau cât mai departe. Au fost colegi care m-au anunţat că îşi oferă sprijinul în acest caz, dacă am nevoie de ei. Au făcut-o discret, fără să iasă în presă şi am apreciat gestul lor”, spune avocatul Mioara Donosă, apărătoarea victimei, subliniind că, în ultimele luni, s-a consolidat o relaţie foarte strânsă între ea, tânăra de 18 ani şi familia acesteia.

„Nu cred că aş putea vreodată apăra vreun violator”

 „Este un caz aparte, care pe mine, ca om, ca avocat, m-a impresionat foarte mult. Aşa cum v-am mai spus, de fiecare dată când citesc declaraţia fetei, pur şi simplu îmi dau lacrimile. Nu cred că aş putea vreodată să apăr vreun violator, pedofil sau o persoană care omoară un copil, sunt fapte pentru care nu există scuză”, mărturiseşte avocatul.

Mioara Donosă a fost cea care a încurajat familia victimei să se constituie parte civilă în dosar. „Iniţial, victima nu a cerut niciun leu daune morale. Nu a dorit să fie acuzată că vrea să se îmbogăească de pe urma violului. Numai că refuzului fetei de a cere daune morale i s-a dat o cu totul altă interpretare, fiind voci care au afirmat că, dacă nu vrea bani, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. În final, am hotărât împreună cu partea vătămată că este cazul, în fond este cât se poate de firesc, să se constituie parte civilă şi să solicite despăgubiri pentru trauma suferită”, a completat avocata Mioara Donosă

Tânăra violată: „Au fost momente în care am simţit că nu mai pot”

După luni întregi de umilinţă, după o campanie murdară de denigrare în comunitatea în care trăieşte, eleva din Vaslui batjocorită de cei şapte bărbaţi din satul Văleni are parte, în sfârşit, de sprijinul de care avea nevoie până acum. De miercuri, adolescenta a început să meargă la psiholog pentru a reuşi să treacă peste trauma suferită şi peste presiunea uriaşă care s-a pus pe umerii ei în ultimele opt luni.

 „Îmi voi face un drum în viaţă. Nu mă las doborâtă”, a declarat, ieri, pentru „Adevărul”, adolescenta, după prima şedinţă de consiliere psihologică.

Este hotărâtă să nu rămână cu eticheta „fata din Vaslui, violată de cele şapte bestii”, ci să îşi croiască un rost în viaţă. Marţi cu doar o zi înainte să meargă la psiholog, adolescenta a izbucnit în plâns când a aflat că avocata sa a reuşit să-i găsească acest sprijin de specialitate.

Un psiholog de elită o consiliază gratuit

Familia fetei a refuzat orice sprijin material, deşi oameni din toate coluţurile ţării şi din străinătate s-au oferit să îi ajute material. Oameni modeşti de la ţară, părinţii elevei au refuzat ajutorul, pentru că nu vor să fie acuzaţi că transformă drama copilei lor într-o sursă de îmbogăţire.

 „În toată aceeastă perioadă, m-am gândit cum să procedez, cum să ajut această fată pentru că, în fond, este un copil, chiar dacă este majoră. Ea a beneficiat de consiliere psihologică o vreme, cât şi-a permis familia. I-au mai ajutat nişte rude din Italia. Dar, în ultima vreme, nu au mai fost resurse. Am îndrăznit şi am sunat la Prefectură să văd dacă pot face ceva pentru această fată. În ultima perioadă, foarte mulţi se oferise să o ajute cu consiliere psihologică şi am vrut să văd în mod concret dacă cineva era dispus să îşi asume o consiliere pe termen lung. Una-două şedinţe nu rezolvă problema acestei tinere. Ea are nevoie de suport psihologic pe termen lung”, a spus avocata Mioara Donosă.

Deşi intenţii au fost multe, concret nimeni nu a oferit soluţii. Vestea bună a venit în cursul zilei de marţi (28 iulie), când unul dintre cei mai buni psihologi din cadrul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Vaslui s-a oferit să îi asigure consiliere psihologică victimei, în mod gratuit, atât timp cât va fi nevoie pentru recuperarea sa. Mai mult, având în vedere că adolescenta a ratat vara aceasta examenul de Bacalaureat, nesimţindu-se pregătită psihic pentru a susţine examenele şi fiind traumatizată în ultimul an de şcoală, mai mulţi profesori s-au oferit să o mediteze în mod gratuit pentru a face faţă examenului. O mână de ajutor au întins şi reprezentanţii unei societăţi de transport public local, care s-au oferit să-i asigure zilnic fetei transportul gratuit de la Muntenii de Sus la Vaslui, pentru a fi consiliată, dar şi pentru a fi ajutată cu meditaţiile.

 „Nu vă puteţi imagina câtă bucurie am că acest copil poate fi ajutat pentru a avea o viaţă normală, iar bucuria este cu atât mai mare cu cât o simt că vrea să lupte, că începe să aibă încredere în sine”, a mărturisit avocata.

Miercuri, adolescenta a fost însoţită de mama sa la psiholog. „Au fost momente când am crezut că nu mai pot şi nu mi-am dorit decât să se termine odată totul. Au fost multe momente în care am simţit că nu mai pot. Şi părinţii, şi doamna avocat m-au ajutat foarte mult”, ne-a mărturisit adolescenta, subliniind că acum vrea să îşi canalizeze întreaga energie pentru pregătirea la Bacalaureat, dar şi pentru admiterea la facultate.

Campania „Adevărul”, „Dreptate pentru fata violată din Vaslui”, continuă mâine cu un nou episod. Vă vom prezenta poveştile mai multor tineri născuţi şi crescuţi în Văleni, care şi-au continuat destinul în altă parte a ţării, dar şi peste hotare şi care au reacţionat sonor faţă de cazul zguduitor din localitatea natală.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: