Mie05252022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

In mod suprinzator, investitorii imobiliari se muta pe frontul de Vest si se reorienteaza spre proiectele rurale

up cinemagiaApetitul marilor investitori din sectorul de imobiliare s-a mutat către Vest, regiune despre care analiștii imobiliari spun că a cunoscut o dezvoltare mult mai bună decât restul țării. O dezvoltare pe care o pun pe seama marilor lucrări de infrastructură, ce vizează în principal proiectele de autostrăzi.

„Observăm investiții străine pe zona de imobiliare în Arad și Cluj. Au fost luate terenuri și se dezvoltă proiecte, în special cu investitori din afara țării care au căpătat încredere după ce au fost continuate mari proiecte de infrastructură ”, explică pentru Adevărul Financiar Matei Maloș, managing partner la HomeFinders.

Apetitul pentru construcții este confirmat și de numărul de autorizații de construcții în ușoară creștere în raport cu lunile trecute. Potrivit INS, numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primul semestru cu 3,1% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Numai în luna iunie au fost emise peste 4.000 de autorizații de construcție, dintre care peste 61% sunt în zona rurală.

Suntem tot sub nivelul boom-ului

Chiar și așa, suntem încă destul de departe de perioada în care construcțiile mergeau bine. „Nu am ajuns încă la nivelul autorizațiilor de construcție emise înainte de 2008”, spune profesorul de economie Radu Zilișteanu.

În ultima perioadă, explică el, ruralul a avut scăderi accentuate, efect direct al problemelor financiare ale românilor care lucrează în străinătate. “De puțin timp, însă, situația lor s-a îmbunătățit, și așa putem argument creșterea cererilor de autorizații pe zona rurală”, explică Zilișteanu.

În ceea ce privește construcțiile din zona orașelor, situația eventualilor cumpărători este precară, crede acesta. „Chiar dacă se anunță că avem creștere economică, lucrul ăsta nu este vizibil. Venitul disponibil al posibilului cumpărător nu a crescut, așa că nu are cum să se avânte în investiții”.

În opinia sa, creșterea numărului de autorizații de construcții nu are cum să influențeze prețurile de pe piață, care se vor menține în continuare scăzute. „Nu există fluctuații economice care să ducă la ideea că prețurile la apartamente vor crește în perioada următoare”.

Dacă înainte de criză era vizibilă extinderea marilor orașe, criza a stopat acest lucru, spun analiștii din imobiliare, confirmând interesul investitorilor pentru zona de vest.

Investiții în Vest, stagnare pe Sud

    „Revenirea economiei a condus la reluarea extinderii orașelor. Lucrul acesta este vizibil pe Vest. În Capitală nu se regăsesc proiecte mari, de anvergură. Nu sunt noi proiecte rezidențiale de sute de locuințe. Aceste proiecte apar însă pe Vest. Aici vorbim de Arad, Cluj și chiar de Timișoara. Influența majoră este dată de marile proiecte de infrastructură din zona de Vest, în special autostrăzile ”, explică Matei Maloș, managing partner la HomeFinders.

Extinderea orașelor mari către zonele limitrofe a început după scăderea accelerată de până în 2011. Dacă în Vest au apărut investiții străine, în Sud sunt continuate vechile proiecte.

Potrivit lui Maloș, există în continuare cereri pentru locuințe individuale în zone rezidențiale situate la 20-30 de kilometri de București, pentru că prețurile sunt accesibile. O casă la curte valorează între 50.000 – 60.000 de euro, cam cât un apartament cu două camere în zone semicentrale din oraș. Maloș mai spune că apetitul dezvoltatorilor pentru zona de vest este alimentat și de investițiile din segmentul IT, Clujul fiind un exemplu ilustrativ în acest sens

În altă ordine de idei, Radu Zilișteanu spune că există și o explicație pentru situația de „băltire” de pe piața imobiliară din Capitală și numărul mic de autorizații de construcție.

    „Dezvoltatorii nu mai au curaj să investească în proiecte noi. Ei s-au orientat către terenuri, care acum au prețuri mai mici cu mai bine de 50% față de 2008. Oricum, orientarea este către Sud. Mulți nu se mai duc cu proiecte noi către rural, pentru că rămân cu apartamentele. Cumpărătorul a început să evite zonele din afara orașului pe motiv că nu există nici transport, nici infrastructură”, spune Zilișteanu.

Dezvoltatorii sunt mai precauți pentru că sunt destul de multe unități locative nevândute, existând deja un stoc de apartamente. În schimb, e o perioadă bună pentru cei care “au bani să facă investiții mari și să-și asume să rămână o perioadă destul de lungă de timp cu apartamentele pe stoc”.

sursa:adevarul.ro