Lun09202021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Povestea fascinantă a ruinelor de 2.000 de ani păstrate intacte - sit arheologic "all-inclusive"

sit arheologicÎn Mangalia, se află singurul hotel-muzeu cu vestigii arheologice din România. În prezent, situl arheologic nu poate fi vizitat, întrucât este protejat de lucrările de reparaţii care au loc în restaurantul hotelului President.

Despre istoria cetăţii Callatis şi descoperirile uimitoare din sudul litoralului românesc s-a scris puţin până în prezent.

Vestigiile au fost scoase la lumină în anul 1993, cu ocazia unor lucrări de reparaţii şi construcţii, în zona fostului hotel Scala.

 President a fost primul hotel de 4 stele de pe litoral, în afară de Rex din Mamaia, pe vremea când nu existau hoteluri de 5 stele. A fost modernizat complet în anii `90, pe osatura din anii `70-`80.

Hotelul President s-a construit păstrând nealterate aceste vestigii istorice importante. Cât de curând, ele vor putea fi vizitate din nou, după ce se vor finaliza lucrările de renovare. Hotelul President a fost vândut de Camera de Comerţ şi Industrie a României, fiind cumpărat de o societate din Bacău.

După descoperirile făcute s-a putut stabili cum arăta cetatea în urmă cu două milenii.

 „În urmă cu mii de ani, această zonă a oraşului Mangalia era străbătută de o stradă principală, lată de şase metri. Ea era pavată cu dale cioplite din calcar şi avea un canal de scurgere colector, construit din dale mari de calcar, în care se deversau alte canale mai mici, ce făceau legătura cu clădirile sau curţile interioare, aflate la nord sau la sud de strada principală. Era, practic, un adevărat sistem de canalizare“, povesteşte dr. Sorin Marcel Colesniuc , şeful Muzeului „Callatis” din Mangalia.

 La capătul de vest, strada principală se intersectează cu un zid ridicat din calcar, iar la capătul de est este legată de o stradă secundară. În partea de vest a acestei străzi au fost cercetate o curte interioară, o fântână şi un bloc de parament cu o cruce incizată, spune Sorin Colesniuc.

În partea de est a edificiului cu subsol se află o altă stradă, unde a fost descoperită o fântână cu diametrul de 60 de centimetri şi o alta orientată est-vest, prevăzută cu canal de colectare.

 În sectorul sudic al cercetărilor arheologice efectuate a fost descoperit un mic edificiu termal, lipit de zidul de incintă al cetăţii, format din două încăperi.

Una dintre încăperi avea instalaţii de încălzire subterană, iar cealaltă o cadă de baie, de mici dimensiuni, tencuită, cu o adâncime de 65 de centimetri. Printre resturile construcţiei au fost descoperite fragmente de tuburi de apeduct şi de amfore.

În partea de nord au fost descoperite un pavaj construit din dale mari de calcar şi o fântână, cu diametrul de 65 de centimetri. Sub pavaj se afla un altul, datat la începutul secolului al VII-lea p. Chr.

Istoria cetăţii

Cetatea Callatis a fost întemeiată, conform izvoarelor istorice scrise, la sfârşitul secolului al VI-lea a. Chr., de coloniştii dorieni veniţi din Heracleea Pontică, la porunca unui oracol, pe locul unei aşezări getice numită Acervetis sau Cerbatis. Izvoarele arheologice plasează însă întemeierea cetăţii în secolul al IV-lea a. Chr., întrucât cele mai vechi materiale arheologice, descoperite de noi până în prezent, sunt datate în această perioadă.

La mijlocul sec. al IV-lea a. Chr. se construieşte, din blocuri mari de piatră, zidul de incintă al cetăţii, care se pare că avea o suprafaţă de 80 de hectare. Tot atunci se construieşte şi portul cetăţii Callatis.

Spre sfârşitul secolului al VI-lea p.Chr., cetatea a decăzut, sfârşitul său fiind scris şi de atacurile popoarelor migratoare. Callatis a fost definitiv distrusă, de atacurile avarilor şi slavilor la începutul secolului al VII-lea.

sursa:Adevarul.ro

Stiri mai vechi: