Ma04202021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Mingile capitalei culturale au invitat la joacă participanţii de la festivalul Székölykök şi Sic Fest!

SicFeszt Dobre Lehel-8126„Împreună pentru 2021”, acţiunea de promovare a iniţiativei „Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii 2021” , în perioada 7 – 9 august, a reuşit să implice în joc mai multe sute de persoane dintre miile de participanţi la cea de-a V-a ediţie a Festivalului pentru copii Székölykök şi de la Sic Fest, cu campania „Am lansat mingea!”, cu colocviile de prezentare şi cu discuţiile libere. În ambele locaţii, numărul celor care s-au fotografiat în cadrul foto cu capitala europeană a fost foarte mare, şi cei interesaţi de sloganul „E pe bune!” sunt din ce în ce mai numeroşi.


Pentru tinerii participanţi la Sic Fest, organizat la Chiuruş, coordonatorul proiectului,  Knop Ildikó a ţinut prelegeri în ceea ce priveşte intenţia oraşului Sfântu Gheorghe de a câştiga titlul de Capitală Europeană a Culturii, în 2021. din cele relatate, a reieşit faptul că participanţii erau interesaţi mai ales de desfăşurarea tehnică şi infrastructurală a proiectului. În ceea ce priveşte întrebările cu privire la dezvoltarea infrastructurii, s-a menţionat faptul că Sfântu Gheorghe, şi alte oraşe partenere au început deja, independent de acest proiect, procesul de dezvoltare urbană, coordonatorul proiectului mai adăugând şi faptul că proiectul depus a identificat şi soluţii pentru anumite probleme, sau pentru anumite lipsuri, iar odată cu câştigarea titlului, şi sursele financiare vor deveni mai accesibile.


Anul acesta, Festivalul pentru copii Székölykök s-a mutat în vecinătatea comunei Cernat, lângă Cetatea Ika. Cel mai mare festival pentru copii şi pentru întreaga familie din Transilvania a transformat locul într-o adevărată fabrică de jucării.
Scopul  i2021 este acela ca locuitorii Ţinutului Secuiesc să poată simţi că aparţin acestei comunităţi, iar evenimentele de genul „Székölykök”, evident ne duc mai aproape de atingerea acestui scop.


În baza experienţei de până acum, organizatorii spun că publicul este foarte deschis şi receptiv la această iniţiativă, dar pentru a o lua în serios, şi pentru a contribui cu proiectele proprii, e nevoie de multe discuţii şi întâlniri personale. Cu fiecare eveniment organizat, numărul celor care cunosc proiectul sau au auzit de el este din ce în ce mai mare.

„Unul din obiectivele proiectului este acela ca problemele să fie formulate de comunitate, şi să încerce să ofere şi propuneri pentru rezolvarea acestora,  pe care echipa proiectului le va articula” - a explicat managerul cultural, Veres Nagy Tímea, subliniind faptul că perioada de pregătire este cea a discuţiilor şi consultărilor permanente.


Pe parcursul verii, echipa proiectului i2021 este prezentă la marea majoritate a evenimentelor organizate în Ţinutul Secuiesc, iar prin discuţiile individuale, doreşte să aducă această iniţiativă mai aproape de public, în acelaşi timp lărgind în permanenţă tolba cu idei de proiecte.

Ideile de proiect pot fi trimise până la data de 24 august, pe site-ul  i2021.ro.
Este important de ştiut că puterea proiectului este cu atât mai mare, cu cât conţinutul acestuia este realizat în comun, motiv pentru care echipa de iniţiativă adresează tuturor rugămintea de a participa toată lumea, cu ştiinţa, creativitatea, experienţa proprie, sau doar prin simple idei, pentru a putea câştiga, împreună, acest tilu.