Sam09182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum riscăm să se omorâm prin automedicaţie. Până şi cea mai banală pastilă poate să ne fie fatală - explicaţiile medicilor

automedicamentatieÎncercarea de a ne trata singuri anumite afecţiuni poate afecta serios starea de sănătate. Medicii atrag atenţia cu privire la faptul că automedicaţia este un gest nociv la care ar trebui să renunţăm.

 În mediul on-line sau la televizor există o abundenţă în ceea ce priveşte promovarea anumitor medicamente. Unele ne scapă de răceală, altele pun la treabă bila leneşă sau alungă durerile de stomac.

Realitatea arată că administrarea voluntară a acestor produse farmaceutice nu este tot timpul benefică pentru organism, iar medicii trag un semnal de alarmă în acest sens. „Oamenii nu trebuie să se trateze după ce au citit pe internet şi vă spun că există multe cazuri de pacienţi care susţin că au citit de pe internet despre anumite medicamente. La fel, la televizor sunt promovate anumite tipuri de produse farmaceutice. Toate aceste produse trebuie eliberate doar de către medici pentru că pot afecta sănătatea pacienţilor”, explică medicul Mihail Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa.
Terapie pe banii noştri

Specialiştii susţin că automedicaţia are efecte atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Pe termen lung, bolile care sunt tratate voluntar de către pacienţi se pot agrava şi degenera în alte complicaţi. Pe termen scurt, în opinia specialiştilor, cel mai mare efect al automedicaţiei este cheltuiala prea mare, în contextul în care boala nu se vindecă.

„Pacientul cumpără, cumpără şi tot cumpără tratamente de unul singur, pentru că el constată faptul că simptomele nu trec. Şi continuă aşa vreme îndelungată, cheltuind bani, fără să se gândească la faptul că un consult medical l-ar putea scăpa de cheltuială şi de boală”, adaugă medicul Mihail Lungu.

Medicamentele „preferate”

Potrivit medicilor, cele mai multe dintre medicamentele administrate voluntar şi pe care pacienţii şi le cumpără singuri sunt cele care au ca efect vindecarea răcelilor sau ale infecţiilor respiratorii acute.

De asemenea, oamenii cheltuie sume de bani şi pe tratamente care au efecte benefice asupra ficatului sau bolilor digestive. Iar efectele automedicaţiei pot fi nocive pentru sănătate. Medicii explică şi de ce. „Să luăm exemplul laringitei. Chiar dacă pare o boală comună, netratată corespunzător poate avea efecte adverse neplăcute şi chiar fatale. Cel mai mare pericol îl reprezintă sufocarea. Ori un pacient care se tratează singur nu ştie ce medicamente să ia astfel încât să nu aibă parte de complicaţii”, susţine medicul Mihail Lungu.

De asemenea, o altă problemă o reprezintă şi reacţiile adverse. De exemplu, banalul paracetamol, administrat voluntar de pacienţi în mod corespunzător duce la creşterea nivelului transaminazelor. În opinia medicilor, cele mai benefice tratamente pe care pacienţi şi le pot administra singuri sunt ceaiurile din plante. Pentru restul este nevoie să ceară sfatul medicului de fiecare dată când au probleme de sănătate.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: