Articole
Ce să faci să nu mori cu ambulanţa la uşă
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 19 August 2015 09:27
- Scris de Business Forum
- Accesări: 567
Cazul profesoarei Simona Bernat din Cluj, care a şocat opinia publică după ce a fost găsită moartă în propria locuinţă la patru zile după ce a sunat la 112 pentru a anunţa că se simte rău a deschis mai multe anchete şi a obligat autorităţile să lămurească anumite aspecte privind intervenţia în astfel de situaţii.
Atât Poliţia, cât şi Ambulanţa Cluj şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au demarat propriile anchete pentru a stabili cum a fost posibil ca un pacient care cheamă ambulanţa prin numărul de urgenţă 112 să moară în casă, fără ajutor doar pentru că era singur în locuinţă.
Până la finalizarea anchetei însă, secretarul de stat Raed Arafat a trimis circulară către toate serviciile de urgenţă din ţară în care arată care sunt procedurile de urmat atunci când persoanele care solicită serviciile unei ambulanţe sunt singure în casă.
De asemenea, doctorul îi sfătuieşte pe pacienţii, care riscă să-şi pierdă cunoştinţa între momentul în care fac apelul şi cel în care echipajul ajunge la faţa locului, să lase uşa descuiată şi să-i comunice dispecerului numărul unei rude care să poată fi contactată în caz de nevoie.
„Echipajul poate apela inclusiv la pompieri şi la poliţie pentru a sparge uşa şi pentru a-i acorda primul ajutor apelantului. Însă nu înainte ca aceştia să ia legătura cu apropiaţii persoanei respective sau cu rudele ei. Iar pentru asta nu este necesară o modificare a legislaţiei”, a subliniat doctorul Raed Arafat.
„Cazul trebuie elucidat din mai multe puncte de vedere. Din informaţiile pe care le avem, reprezentanţii serviciului de ambulanţă privat care a preluat cazul au petrecut în blocul unde locuia dascălul 15 minute. Nu ştim ce au făcut ei în acest interval. În plus, vrem să vedem care sunt motivele pentru care a fost trimis la faţa locului un echipaj de ambulanţă privat, asta în condiţiile în care la ora respectivă erau disponibile două echipaje SMURD şi unul al ambulanţei de stat, toate de terapie intensivă. Vom vedea în ce mod a clasificat dispecerul acest caz prin ascultarea apelului. Ancheta va mai dura vreo două-trei zile”, a explicat secretarul de stat, adăugând că aşteaptă înregistrările pentru a le analiza.
Ce trebuie făcut când apelantul este şi pacient
Potrivit acestuia, este esenţial să se înţeleagă că riscurile sunt mari în cazul în care apelantul este acelaşi cu pacientul. „În primul rând, trebuie menţinută legătura telefonică, trebuie să i se transmită să ţină uşa descuiată pentru a-i permite echipajului să intre în casă.
Dacă nu reuşeşte să o facă, iar persoana respectivă nu răspunde la telefon, echipajul, după ce stă de vorbă cu vecinii sau cu familia, poate solicita ajutorul pompierilor şi chiar al poliţiei. Dacă sesizezi că pacientul e în pericol nimeni nu te opreşte să intri forţat în casa respectivă”, a completat secretarul de stat.
Circulara pe care a transmis-o ieri a ajuns inclusiv la operatorii de servicii de ambulanţe private aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, a mai precizat medicul.
„Un apel de urgenţă la care nu se deschide uşa nu este în sine un motiv de a sparge uşa locuinţei. Medicul de la dispecerat cu cel de pe teren trebuie să analizeze situaţia şi să ia o decizie. În cazul acesta nu a fost miros de gaz sau alte mirosuri care să indice pericolul“, a replicat ieri Horia Simu, directorul Ambulanţei Cluj.
A căzut lângă telefon
Trupul neînsufleţit al Simonei Bernat a fost găsit în apartamentul în care locuia, la patru zile după ce femeia apelase la serviciul de urgenţă 112 pentru că i se făcuse rău. „Un vecin a anunţat că a simţit un miros greu venind dinspre locuinţă. Echipa de descarcerare a spart uşa în prezenţa vecinilor şi a rudelor. În apartament a fost găsită persoana decedată“, a explicat Andrei Biriş. Femeia făcuse infarct şi a căzut cu telefonul lângă ea.
Cine a fost profesoara Simona Bernat
Simona Bernat (foto, 41 de ani), expertă în educaţie şi cadru didactic la Universitatea „Babeş-Bolyai“, era originară din Haţeg (Hunedoara), dar s-a mutat de mai mulţi ani la Cluj-Napoca. Nu era căsătorită şi locuia singură într-un apartament din oraş.
A fost unul dintre cei mai importanţi experţi în educaţie din Cluj. A înfiinţat în 2006 firma de cercetare în educaţie SC Learn&Vision SRL, cu un portofoliu de cinci proiecte europene, în care a avut ca parteneri instituţii precum UNESCO, Institute for Lifelong Learning sau Universitatea „Complutense“ din Madrid.
Avea o experienţă de nouă ani în formarea de resurse umane şi dezvoltarea de programe de formare. Este autoare de articole, ghiduri, manuale şcolare, cărţi – dintre care cea mai importantă este „Tehnica învăţării eficiente“.
De asemenea, Simona era lector al Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
Firma ei avea pierderi
„Ţin cursuri pentru adulţi mai ales, însă lucrez uneori şi cu grupuri de copii sau tineri ori cu grupuri mixte: două sau trei generaţii simultan. (...)Pentru că învăţarea este continuă şi se desfăşoară în orice timp şi spaţiu îmi place să ofer mentorat, consultanţă sau coaching celor care doresc să înveţe cu mine şi să sprijin transferul celor învăţate la locul de muncă sau în viaţa cotidiană”, a scris Simona pe blogul ei. Expertiza ei se referă la: a învăţa cum să înveţi, gândire creativă/critică şi formare de formatori, gestionarea stresului cauzat de pierderi.
Conform siteului Ministerului de Finanţe, firma ei a încheiat anul 2014 cu o datorie de 389.000 de lei şi o pierdere de 13.279 de lei.
sursa: adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- S-a ingrasat 20 de kilograme din cauza unei boli de plamani! - 26/08/2015 06:49
- Molarii de minte ne fac mai mult rău decât bine - 26/08/2015 06:22
- Ultimul status al acestei femei care a murit de cancer i-a emotionat pe toti:"Va rog, purtati haine colorate la inmormantare" - 24/08/2015 08:54
- Nutritionistii dezmint miturile despre ciocolata - 21/08/2015 11:20
- 7 efecte magice ale fructului apropiat de alimentul perfect - 21/08/2015 11:15
Stiri mai vechi:
- Americanii au retras porumbul modificat genetic din România. Se fac teste pe prune - 18/08/2015 07:21
- Bubele cardului de sănătate - 18/08/2015 06:59
- Cum riscăm să se omorâm prin automedicaţie. Până şi cea mai banală pastilă poate să ne fie fatală - explicaţiile medicilor - 14/08/2015 08:40
- Efectele psihice grave ale dependentei de somnifere sau calmante pe care nu le ştim, dar care „deschid Cutia Pandorei“ - 13/08/2015 09:17
- Ce băutură cu iz exotic este folosită pentru tratarea demenţei - 12/08/2015 07:05
- Elixirul secret produs de albine, mai puternic decât mierea sau propolisul - 11/08/2015 08:23
- AlimenteSpeciale.ro: Interesul românilor pentru produsele dietetice crește cu peste 20% în perioada verii - 11/08/2015 07:59
- De ce sindromul Tourette este un mister pentru lumea medicala si de ce nu s-a gasit nici un leac - 03/08/2015 08:01
- Cum sa te racoresti pe canicula: 10 trucuri eficiente - 31/07/2015 09:31
- Efectele daunatoare ale apei minerale asupra corpului - 31/07/2015 09:25
- Activitatea care ne scapă de stres şi ne calmează - 31/07/2015 08:57
- Dieta care reduce riscul de cancer: ce şi cât să mănânci pentru a te feri de ucigaşul secolului 21 - 28/07/2015 09:13
- 9 superalimente care te vor ajuta să ai un somn mai odihnitor - 28/07/2015 09:09
- Ce adevăr ascunde „Du-mă, mama, la Sovata, să-l cunosc şi eu pe tata!”. Tratamentele miraculoase care se fac în celebra staţiune românească - 28/07/2015 08:02
- 12 trucuri alimentare care îţi vor schimba viaţa - 27/07/2015 08:39