Dum08092020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dinții copiilor pot fi îndreptați începând de la 5-6 ani

accesorii copii dintiAparatele dentare și-au depășit în ultimii ani statutul de instrumente medicale pentru corectarea poziției maxilarelor și alinierea dinților, susține dr. Laura Mocanu, specialistul în stomatogie generală al Art Implant. Potrivit medicului, acestea au devenit, mai ales în cazul copiilor, adevărate accesorii personalizate, super-colorate.

Tot mai mulți copii, dar și adulți apelează la ortodonție pentr a-și corecta problemele de ordin dentar, mai ales poziția dinților. ”Ceea ce pentru copii e un trend și pentru părinți e în primul rând o problemă de estetică dentară, pentru noi, medicii e o bucurie. Din punctul nostru de vedere, prin funcționalitate obținem și estetica dorită de pacient.

Pentru că aceste aparate tocmai asta fac, au grijă ca pacienții să aibă o mușcătură corectă, dinții să fie corect așezați și, implicit, sănătoși. Un dinte strâmb predispune la diverse afecțiuni dentare și gingivale”, explică dr. Laura Mocanu.

Specialistul recomandă folosirea aparatelor dentare, precoce, la o vârstă cât mai mică, începând de la 5-6 ani, când apar primii dinți de lapte și, totodată, primele anomalii. ”Acesta este cel mai bun moment pentru corectarea problemelor, mai întâi printr-un aparat mobil și mai apoi, după eruptia tuturor dinților, dacă mai este cazul, printr-un aparat fix.

Recomand din tot sufletul ca fiecare părinte să-și ducă copilul la medicul specialist ortodont pentru un consult de câteva minute, pentru că problemele se pot rezolva mai ușor la o vârstă mai fragedă, când osul încă este în dezvoltare și nu are aceeași densitate ca în cazul adulților, iar mișcarea dinților se face mult mai rapid. Anomaliile dentare se rezolvă mai ușor depistate din fașă”, spune specialistul clincii Art Implant.

Sunt accesorii la modă

Foarte important este că, datorită numeroaselor opțiuni estetice care există în prezent, copiii nu mai au probleme în a purta aceste aparate, nici măcar atunci când sunt foarte micuți. Ei înțeleg că le aparțin, vor să le fie inserate numele în ele și să fie imprimate cu personajele lor favorite, cu emblema echipei de fotbal pe care o susțin sau cu alte lucruri care le plac.

Acum plăcuțele sunt pline de culoare, sunt transparente și conțin imagini 3D, de la floricele, la curcubeu sau cer, iar copiii ajung să se atașeze de ele.

Și în cazul aparatelor fixe există însă numeroase opțiuni, chiar dacă nu la fel de spectaculoase.Aparatele fixe constau în lipirea unor plăcuțe pe suprafața externă a dinților, numite braketi, prin intermediul cărora, cu ajutorul unor arcuri și elastice se pot face mișcări mult mai ample ale poziției dinților.

”În cazul aparatelor fixe, aceste elastice sunt modalitatea de personalizare. Există elastice colorate în peste 30 de nuanțe, unele au formă de floricele, altele au urechiușe, fundițe etc, pentru care copiii pot opta după preferințe. Adulții, în schimb, le preferă pe cele incolore, pentru că le doresc cât mai puțin vizibile”, a mai spus dr. Laura Mocanu.

Pierderea aparatelor e principala problemă

Nu e greu să convingi copilul să poarte aparatul mobil, ci să aibă grijă de el atunci când îl scoate. Aceasta ar însemna ca aparatul să fie pus imediat în cutia lui, fără să atingă alte lucruri, însă mulți dintre copii sau părinții lor uită cutiuțele acasă atunci când ies undeva la masă, de exemplu.

”S-a întâmplat de nenumărate ori ca părinții să-și îndemne copiii să pună aparatele într-un șervețel, pe masa de la restaurant, iar acestea să fie luate și aruncate, nemaiputând fi recuperate. În astfel de situații părinți suportă cheltuiala pentru realizarea unui nou aparat”, explică medicul specialist.

Stiri mai vechi: